Τουρκία: Στη θέση του ΥΠΟΙΚ το «αγαπημένο παιδί» των αγορών, Μεχμέτ Σιμσέκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Στη θέση του ΥΠΟΙΚ το «αγαπημένο παιδί» των αγορών, Μεχμέτ Σιμσέκ
Το πιθανότερο είναι να προβεί σε δημοσιονομική και νομισματική σύσφιξη, καθώς είναι το «φάρμακο» για τη σταθεροποίηση του ισοζυγίου πληρωμών, τη σταθεροποίηση της λίρας και την άμβλυνση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διορίσει τον Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέο υπουργό Οικονομικών στην Τουρκία, με στόχο να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα.

Ο Σιμσέκ θα είναι αρμόδιος για όλες τις οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Οι επενδυτές αποστρέφονται την τουρκική οικονομία από τότε που ο Ερντογάν κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, με τη λίρα να κατρακυλά σε νέα ιστορικά χαμηλά. Πάντως, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να σχηματίσει «μια οικονομική ομάδα με διεθνή αξιοπιστία» που θα διασφάλιζε σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Σίμσεκ, οικονομολόγος της Merrill Lynch που τον σέβονται οι επενδυτές για την υπεράσπιση των ορθόδοξων οικονομικών απόψεων, εργάστηκε ως ΥΠΟΙΚ από το 2009 μέχρι το 2015 και έπειτα ως αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ερντογάν, πριν παραιτηθεί το 2018.

Στην τελευταία του θητεία στο υπουργικό συμβούλιο, ο Σίμσεκ έκανε συχνά ταξίδια στο Λονδίνο με τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Τσετίνκαγια. Προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες προκαλούσαν κλυδωνισμούς στη λίρα.

Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες, ο Σιμσέκ το πιθανότερο είναι να προβεί σε δημοσιονομική και νομισματική σύσφιξη, καθώς είναι το «φάρμακο» για τη σταθεροποίηση του ισοζυγίου πληρωμών, τη σταθεροποίηση της λίρας και την άμβλυνση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Τα τελευταία χρόνια υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει ξεκινήσει αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές που περιλαμβάνουν τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Ο Σίμσεκ θα αντικαταστήσει τον Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών από τα τέλη του 2021. Ο Νεμπάτι, προηγουμένως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θεωρήθηκε ότι ήταν κοντά στον πρώην τσάρο της οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάκτωρ: Στα 39 εκατ. ευρώ τα EBITDA το α' τρίμηνο - Αυξημένος κατά 2% ο κύκλος εργασιών

Η Ρωσία ανακοινώνει ότι δύο χωριά βομβαρδίστηκαν από την Ουκρανία

Έρευνα συνδέει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider