Axia για εθνικές εκλογές: Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia για εθνικές εκλογές: Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης
Στη «μάχη» της αποκωδικοποίησης των ευρημάτων που προβάλλονται από τις δημοσκοπήσεις και των συσχετισμών που ενδέχεται να δημιουργηθούν, ρίχνεται η Axia, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη διεξαγωγή των εθνικών εκογών.

Στη «μάχη» της αποκωδικοποίησης των ευρημάτων που προβάλλονται από τις δημοσκοπήσεις και των συσχετισμών που ενδέχεται να δημιουργηθούν, ρίχνεται η Axia, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η εικόνα των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα ουσιαστικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και υπό αυτό το πρίσμα, στρέφονται στα εξής σημεία:

- Στο ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία. Το 35% αποτελεί ένα σημείο «κλειδί» για τη Νέα Δημοκρατία καθώς αν επιτευχθεί αυτό, στην περίπτωση της διεξαγωγής μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, το κόμμα θα μπορούσε να έχει αυξημένες πιθανότητες να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Οι αναλυτές παράλληλα, αναμένουν ότι στις δεύτερες εκλογές τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να εδραιώσουν περαιτέρω τα ποσοστά και τη βάση τους.

Axia

- Στη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την Axia, μια μικρή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, της τάξεως του 2% ή και χαμηλότερη θα μπορούσε να τονώσει τη δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δεύτερες εκλογές, ενώ θα μπορούσε παράλληλα, να ενισχύσει τις δυνατότητες ενός συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία.

- Στο ποσοστό που θα διεκδικήσει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φτάσει στο 10% περίπου, τη στιγμή που ένα σημαντικά πιο αδύναμο ποσοστό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο χαμηλά ποσοστά στις δεύτερες εκλογές, εν μέσω και της μεγαλύτερης πόλωσης που θα υπάρξει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

- Στις επιδόσεις που θα καταγράψουν το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η δημοτικότητα αυτών των δύο κομμάτων βρίσκεται σε μια πτωτική τάση έναντι των υψηλών επίπεδων που επιτεύχθηκαν στα μέσα Απριλίου. Συνεπώς, μια αδύναμη επίδοση αυτών των δύο στις πρώτες εκλογές θα μπορούσε να σημάνει μια περαιτέρω συμπίεση των ποσοστών τους στις δεύτερες κάλπες, τη στιγμή που ενδέχεται είτε το ένα είτε και τα δύο να μείνουν εκτός Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τις δεύτερες εκλογές, όσο λιγότερα κόμματα περάσουν στη Βουλή, τόσο χαμηλότερο είναι το όριο που θα χρειαζόταν να διεκδικήσει το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

- Στις έδρες που θα διεκδικήσουν μαζί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Εάν αυτά τα δύο κόμματα, από κοινού, καταφέρουν να διεκδικήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (δηλαδή περισσότερες από 151 έδρες) θα μπορούσε να υπάρξει το σενάριο μιας πιθανής κυβέρνησης συνασπισμού. Σε κάθε περίπτωση, η Axia εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει τη διεξαγωγή μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης εάν καταφέρει να καταγράψει μια ισχυρή επίδοση στις 21 Μαΐου.

- Στις έδρες που θα διεκδικήσουν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα τρία αυτά κόμματα δε θα καταφέρουν να διεκδικήσουν περισσότερες από 143 - 145 έδρες, από κοινού. Ταυτόχρονα, παραμένει εν αμφιβόλω το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους (ιδιαίτερα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25). Ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 καταφέρουν να αποκομίσουν περισσότερες από 151 έδρες, τότε θα ενισχυθούν και τα σενάρια για ένα συνασπισμό δυνάμεων.

Axia

Τι δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις:

- Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τη συσπείρωσή της και εδραιώνει την εκλογική της βάση, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, στα τέλη Φεβρουαρίου.

- Παράλληλα και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος, αν και με έναν βραδύτερο ρυθμό έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

- Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων συνεχίζει να διευρύνεται, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να θέτουν μια διαφορά υψηλότερη του 6%.

- Το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται γύρω στο 9% στην πρόθεση ψήφου.

- Το δεξιό κόμμα Ελληνική Λύση φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.

- Οι «αναποφάσιστοι» και η αποχή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και σε χαμηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

- Έξι κόμματα φαίνεται να μπορούν να υπερβούν το όριο του 3% και να περνούν το κατώφλι της Βουλής.

Στη βάση λοιπόν της εκτίμησης της εκλογικής επιρροής (ο εκ νέου υπολογισμός των ποσοστών των κομμάτων, εξαιρώντας τις μη διευκρινισμένες απαντήσεις των ερωτώμενων, δηλαδή τις επιλογές «δεν θα ψηφίσω», «λευκό - άκυρο» «αναποφάσιστος - η» και «δεν απαντώ») τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι:

- Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξεως του 36% - 37%, επιτρέποντας στο κόμμα να διεκδικήσει 121 έδρες περίπου στη Βουλή, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εξασφαλίσει 97 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 34.

- Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν ενδεχομένως να σχηματίσουν μια συμπαγής κυβέρνηση συνασπισμού καθώς θα μπορούσαν από κοινού να φτάσουν στις 155 περίπου έδρες στη Βουλή.

- Εξαιρώντας τη συμμετοχή του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτά τα τρία κόμματα θα μπορούσαν να φτάσουν συνολικά στις 143 έδρες περίπου.

Ανδρέας Βελισσάριος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Τι σηματοδοτεί η επαναγορά των μετοχών της από το ΤΧΣ – Γιατί ο SSM άναψε «πράσινο φως»

Ρεύμα: Αναδρομική χρηματοδότηση των επιδοτήσεων για αγρότες & μικρές επιχειρήσεις – «Πράσινο φως» και για ενισχύσεις όλο το 2023

Έρχεται θερινό φορο-σαφάρι στα νησιά – Νέα μέθοδος με real time διασταυρώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider