«Πράσινες» οι ευρωαγορές: Υψηλό 2023 για τον Stoxx 600 - Στο +3% οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινες» οι ευρωαγορές: Υψηλό 2023 για τον Stoxx 600 - Στο +3% οι τράπεζες
Των κερδών ηγήθηκε το Μιλάνο - Ο τραπεζικός κλάδος της ΕΕ κατέγραψε την κορυφαία απόδοση την Παρασκευή.

ευρωαγορές πέτυχαν το «5x5» με καύσιμο από τις ΗΠΑ, καθώς οι εξαιρετικές επιδόσεις του α' τριμήνου που κατέγραψαν οι αμερικανικές τράπεζες, «μεταφέρεται» και στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,58% στις 466 μονάδες, για την τέταρτη συνεχόμενη θετική σύνοδο με τα κέρδη του σε επίπεδο εβδομάδας να ανέρχονται σε +1,7%, υψηλό 9 εβδομάδων και η καλύτερη επίδοση για το 2023. Ο τραπεζικός κλάδος της ΕΕ ήταν ο κορυφαίος τομέας σε επίπεδο δεικτών, σημειώνοντας άνοδο 3% μετά από τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών JPMorgan, Citi και Wells Fargo που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Ο Eurostoxx 50 κέρδισε 0,63% στις 4.390 μονάδες. O DAX στη Φρανκφούρτη ισχυροποιήθηκε 0,50% στις 15.807 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,36% στις 7.871 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι ανέβηκε 0,52% στις 7.519 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 0,57% στις 9.362 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +0,89% και τις 27.872 μονάδες.

Η διολίσθηση του αμερικανικού πληθωρισμού αύξησε τις προσδοκίες ότι η Fed θα σταματήσει τον τρέχοντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων καθώς από τα πρακτικά της, αφενός εξετάστηκε αυτό το σενάριο και αφετέρου υπάρχουν εκτιμήσεις πως η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγηθεί σε ύφεση.

Παράλληλα, ισχυρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν για τον Μάρτιο στις ΗΠΑ οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ο δείκτης PPI σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι 4,6% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI συρρικνώθηκε κατά 0,5% έναντι συρρίκνωσης 0,1% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0%. δομικός PPI, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,4% έναντι 4,4% τον Φεβρουάριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός PPI συρρικνώθηκε 0,1% έναντι 0% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 0,2%.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, με τον Τζέιμς Νάιτλι, επικεφαλής διεθνή οικονομολόγο της ING, να εκτιμά πως «αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση». «Ωστόσο, αυτό θα συμβεί δεδομένου ότι οι αντίθετοι άνεμοι που αντιμετωπίζει ο καταναλωτικός τομέας εντείνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται», πρόσθεσε. «Πράγματι, οι αυξανόμενες απολύσεις, το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού καθώς και η πτώση των τιμών των κατοικιών δεν αποτελούν ποτέ καλό συνδυασμό για τις καταναλωτικές δαπάνες» κατέληξε.

Mάκρο

Σημαντική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Γερμανία υποδηλώνει η μεγάλη πτώση που εμφάνισαν οι τιμές χονδρικής τον Μάρτιο, αν και σε επίπεδο μήνα παρουσίασαν μικρή αύξηση. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός χονδρικής στην Γερμανία υποχώρησε κατακόρυφα στο 2% ετησίως τον Μάρτιο, από το 8,9% του προηγούμενου μήνα, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν αρκετά μικρότερη πτώση στο 6,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, ο δείκτης τιμών χονδρικής επιτάχυνε οριακά κατά 0,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, μετά την αύξηση κατά 0,1% που είχε παρουσιάσει στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ η αγορά περίμενε σημαντική επιβράδυνση κατά 1,1%.

Παράλληλα, την οριακή διαφυγή από την οικονομική ύφεση και την επίτευξη μέτριας οικονομικής ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2023, προβλέπει αναφορά του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. «Μία τεχνητή ύφεση για δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα εμφανίζεται να έχει αποτραπεί», επεσήμανε το αρμόδιο υπουργείο και συμπλήρωσε πως αναμένεται μία μικρή ετήσια αύξηση στο γερμανικό ΑΕΠ για το σύνολο του 2023, σύμφωνα με την ίδια αναφορά. «Η αύξηση του ΑΕΠ για όλη τη χρονιά που διανύουμε αναμένεται στο 0,3%, όπως προβλέπουν οικονομικά ινστιτούτα στη Γερμανία» πρόσθεσε.

Επιχειρηματικά νέα

Η Hermes δήλωσε την Παρασκευή ότι η δυναμική των πωλήσεών της συνεχίζεται το 2023, ωθούμενη από τον αυξημένο τουρισμό και τα νέα καταστήματα που άνοιξε. Ο γαλλικός οίκος μόδας πολυτελείας, που μεταξύ άλλων κατασκευάζει τις τσάντες Birkin, κατέγραψε πωλήσεις 3,38 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 23% από τα 2,77 δισεκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει τριμηνιαίες πωλήσεις ύψους 3,17 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet. Η Hermes, η οποία είχε επηρεαστεί λιγότερο από τους ανταγωνιστές της λόγω των μέτρων προστασίας της Κίνας για την πανδημία, ανέφερε μεγάλη ζήτηση στην Ασία, χάρη σε ένα καλό Σεληνιακό Νέο Έτος και το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στην κινεζική πόλη Nanjing. Ομοίως, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ωθήθηκαν από το άνοιγμα του 40ου καταστήματος του ομίλου στη χώρα, στη Νάπολη της πολιτείας της Φλόριντα. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν από τις ογκώδεις τουριστικές ροές, ιδίως στη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα έσοδα αυξήθηκαν επίσης κατά 26% σε ετήσια βάση, υποβοηθούμενα από την ανάκαμψη του λιανεμπορίου, ανέφερε η εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εύα Καϊλή: Πώς θα είναι η ζωή της με το βραχιολάκι - Τα επόμενα βήματα μετά την αποφυλάκιση

Οι 2 «πονοκέφαλοι» για την παγκόσμια οικονομία - Η εκτίμηση του ΔΝΤ

Ηχηρό «καμπανάκι» Γκεορκίεβα: Κίνδυνος «νέου Ψυχρού Πολέμου»

gazzetta
gazzetta reader insider insider