Βαρουφάκης: Ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ και υπόλοιπα «προοδευτικά» κόμματα έκλεισαν την πόρτα της προεκλογικής συζήτησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρουφάκης: Ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ και υπόλοιπα «προοδευτικά» κόμματα έκλεισαν την πόρτα της προεκλογικής συζήτησης
Τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως "προοδευτικά" να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους ώστε να γίνει μια προγραμματική ζύμωση, αναφέρει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Τα σενάρια συνεργασιών τίθενται επί τάπητος στη συνέντευξη που παραχωρεί στο libre.gr ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς, εν προκειμένω, για την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25, ο Γ. Βαρουφάκης απαντά ότι «το ΜέΡΑ25 επειδή πραγματικά τιμάει την απλή αναλογική, έχει καλέσει εδώ και ένα χρόνο περίπου, όλα τα κόμματα που έστω αυτοπροσδιορίζονται ως "προοδευτικά" να συζητήσουν προεκλογικά τις συμφωνίες και τις διαφορές τους. Να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Ώστε να γίνει μια προγραμματική ζύμωση, η οποία δεν θα καταλήξει απαραίτητα σε κάποια συμφωνία και η οποία θα τεθεί ενόψει της κρίσης τους ελληνικού λαού. Δυστυχώς όμως, τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και τα υπόλοιπα "προοδευτικά" κοινοβουλευτικά κόμματα, έκλεισαν την πόρτα αυτής της συζήτησης. Εμείς όμως είμαστε ξεκάθαροι και δεσμευμένοι στο Συνέδριο του κόμματος μας, πως αν μια τέτοια συζήτηση δεν γίνει προεκλογικά, δεν πρόκειται να συζητήσουμε το παραμικρό με τον οποιονδήποτε, μετεκλογικά».

Στο επόμενο ερώτημα, πάντως, για το πρόγραμμα μιας πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη διευκρινίζει: «Εμείς αυτό που λέμε είναι πως πρέπει να συζητηθούν τουλάχιστον τα ελάχιστα, το μίνιμαλ δηλαδή, των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Για μας αυτά, αποτυπώνονται στις 7+1 τομές τις οποίες προτείνουμε ως λύση αυτών των ζητημάτων. Δεν λέμε πως κατέχουμε κάποια μοναδική αλήθεια, αλλά ότι πρέπει πάνω στα πολύ συγκεκριμένα και ακανθώδη αυτά ζητήματα, να πάρουν όλες και όλοι θέση. Τι θα κάνουμε με τα κόκκινα δάνεια, τα αρπακτικά ταμεία και τον "Ηρακλή"; Τι θα κάνουμε με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τη "μεγάλη ΔΕΗ"; Τι θα κάνουμε με τις Τράπεζες, το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ, τον ΦΠΑ, την προκαταβολή φόρου, τις εξορύξεις, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα; Αν δεν απαντήσουμε ούτε στα ελάχιστα τι το μακρόπνοο να συζητήσουμε και με ποιον;», διερωτάται επίσης.

Στο, πιο προσωπικό, ερώτημα εάν όντως είπε τη φράση «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» που του έχει αποδοθεί για την περίοδο του 2015, σημειώνει: «Όποιος λέει πως δεν θα άλλαζε τίποτα σε όσα έκανε ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο, είναι επικίνδυνος. Από εκεί κι έπειτα, είναι γνωστή η προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα που έχω υποστεί έκτοτε, τις τράπεζες όμως τις έκλεισε ο κ. Ντράγκι και μάλιστα κάναμε αγώνα ως πανευρωπαϊκό κίνημα για να μάθουν οι ευρωπαίοι πολίτες το γιατί, ζητώντας την δημοσίευση της σχετικής νομικής γνωμοδότησης που είχε λάβει τότε από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών για το σύννομο ή μη της απόφασης του. Η διαφάνεια όμως σε αυτήν την ΕΕ, υπάρχει όσο και η αλληλεγγύη, καθόλου».

Και, κλείνοντας με την επίθεση που δέχθηκε στα Εξάρχεια, ειδικότερα, εάν επιμένει στον ισχυρισμό του ότι τον χτύπησαν «μπράβοι της νύχτας», αναφέρει: «Επιμένουμε να μην υποκαθιστούμε τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους ανακριτές όπως έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος. Εγώ τον άνθρωπο που με χτύπησε μπορώ να τον αναγνωρίσω και δεν ήταν 17 χρονών όπως διατεινόταν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα τρολάκια της Κυβέρνησης. Ήταν άνθρωπος που χτυπούσε με ακρίβεια και στοχευμένα, που με παραπέμπει ακριβώς σε αυτά τα χαρακτηριστικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider