Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - Στέλνει βοήθεια η Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - Στέλνει βοήθεια η Ελλάδα
Οι νεκροί στην Τουρκία ξεπέρασαν τους 1.000 και οι τραυματίες τους 5.000. Ο Ερντογάν δήλωσε πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχουμε βιώσει τον τελευταίο αιώνα».

Τελευταία ενημέρωση: 17:22

Νέος ισχυρότατος σεισμός, 7,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Τουρκία, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), μετά την πρώτη θανατηφόρα δόνηση με εκατοντάδες νεκρούς που έπληξε τα ξημερώματα νοτιοανατολική Τουρκία και βόρεια Συρία, με το συνολικό απολογισμό των ανθρώπινων απωλειών στις δύο χώρες να ξεπερνά τους 2.000 νεκρούς και να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Ο νέος σεισμός σημειώθηκε 67 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το EMSC.

Από την πλευρά της η τουρκική αρχή αντιμετώπισης καταστροφών και κρίσεων (AFAD) ανακοίνωσε ότι σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών σημειώθηκε με επίκεντρο την Καχραμανμαράς.

Χαρακτηριστικό της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή είναι το ότι από τα ξημερώματα της Δευτέρας και μέχρι τις 15:00 έχουν γίνει αισθητοί 46 σεισμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του EMSC.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για την αποστολή ομάδας που θα ενισχύσει το έργο των τουρκικών αρχών. Από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και με C-130 θα αναχωρήσει ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει 1 Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ερντογάν: Η μεγαλύτερη καταστροφή του τελευταίου αιώνα

Σύμφωνα με την AFAD, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται μέχρι στιγμής τουλάχιστον σε 1.498 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.500. Παράλληλα, έχουν διασωθεί από τα σωστικά συνεργία πάνω από 2.400 άτομα μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, τουλάχιστον 2.834 κτήρια έχουν καταρρεύσει από τις δονήσεις, ενισχύοντας τους φόβους για το ότι ο ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχουμε βιώσει τον τελευταίο αιώνα».

Ακόμα, είπε πως η Άγκυρα έχει δράσεις με σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις περιφέρειες της Τουρκίας που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Επιπλέον, μαζί με τη βοήθεια που στέλνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO, η Τουρκία έχει δεχθεί προσφορές για βοήθεια από 45 χώρες μέχρι στιγμής.

Στη Συρία

Τα θύματα στη Συρία συνεχίζουν να αυξάνονται, με τον νέο προσωρινό απολογισμό να ανέρχεται πλέον στους 810 νεκρούς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, της Ερυθράς Ημισελήνου και των Λευκών Κρανών, των διασωστών που δραστηριοποιούνται στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Με βάση τον προσωρινό απολογισμό του υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο SANA, 430 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.315 τραυματίστηκαν στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Λαττάκειας, της Χάμα και της Ταρτούς – όλες ελέγχονται από το καθεστώς. Ο προηγούμενους απολογισμός έκανε λόγο για 371 νεκρούς και 1.089 τραυματίες. Το SANA μετέδωσε επίσης φωτογραφίες που δείχνουν σημαντικές καταστροφές σε πολλές πόλεις, όπως στη Λαττάκεια, όπου ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν.

Στο Χαλέπι, μια πόλη που υπέστη μεγάλες καταστροφές λόγω του πολέμου την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον 46 κτίρια κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 156 άνθρωποι. Στη Χάμα, κατέρρευσε ένα οκταώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν περίπου 125 ένοικοι, ανέφερε μια πηγή της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου. Οι διασώστες προσπαθούν με κάθε μέσο να βγάλουν νεκρούς και τραυματίες από τα χαλάσματα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όλη την εβδομάδα.

Το διυλιστήριο της Μπανιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.

Στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 380 νεκροί και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί καθώς «εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένες». Τα Λευκά Κράνη ζήτησαν να τους σταλούν βαρέα οχήματα καθώς αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες» στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να εντοπίσουν και να ανασύρουν τους επιζώντες. Όπως είπαν, έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς 133 κτίρια και άλλα 272 εν μέρει, ενώ ρωγμές διαπιστώνονται σε χιλιάδες σπίτια στη βορειοδυτική Συρία.

Σοβαρές ζημιές καταγράφονται επίσης στις ζώνες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως στην Αζάζ και την Τζαραμπλούς (βορείως του Χαλεπιού) και τη Σαρμάντα (βορείως του Ιντλίμπ).

Αναστέλλονται οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν

Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι για λόγους “ασφαλείας” αναστέλλουν τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό.

«Εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πετρελαϊκών εξαγωγών και να αποτρέψουμε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο συμβάν, αναστέλλονται οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει την επαρχία του Κουρδιστάν με την Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Φυσικών Πόρων αυτής της αυτόνομης περιοχής που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.

Στο μεταξύ το διυλιστήριο στην πόλη Μπανιάς της Συρίας θα αναστείλει τις δραστηριότητές του για 48 ώρες μετά τον σεισμό, μετέδωσε το SANA επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου.

Παράλληλα έκλεισε για τις πτήσεις το αεροδρόμιο στη νότια επαρχία Άδανα της Τουρκίας μέχρι νεοτέρας λόγω των ισχυρών σεισμών που καταγράφηκαν στην περιοχή, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren.

Καταγράφηκε από σεισμογράφους μέχρι στη Γροιλανδία

Σημειώνεται πως ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ καταγράφηκε μέχρι στη Γροιλανδία, ανακοίνωσε σήμερα το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

«Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία έχουν σαφώς καταγραφεί στους σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σεισμολόγος Τίνε Λάρσεν.

Η διεθνής βοήθεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε οδηγίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για να παρέχουν στην Τουρκία «κάθε και όλη τη βοήθεια» που θα χρειαστεί η σεισμόπληκτη χώρα, σε συνεννόηση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα. «Ζήτησα από τις ομάδες μου να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά, σε συντονισμό με την Τουρκία, και να παρέχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια, όποια κι αν είναι αυτή» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλϊ, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα στείλει άμεση βοήθεια με 76 ειδικούς διασώστες, εξοπλισμό και σκυλιά διάσωσης.

Την άμεση κινητοποίηση της ΕΕ με την ανάπτυξη ομάδων έρευνας και διάσωσης δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια- έπληξε την περιοχή Gaziantep στην Τουρκία, η οποία έπληξε και τη γειτονική Συρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια άμεση απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για την Τουρκία μετά το αίτημά της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ», επισημαίνουν στη δήλωσή τους ο Μπορέλ και ο Λέναρτσιτς.

Δέκα ομάδες Αστικής Έρευνας και Διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί γρήγορα από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές στο έδαφος. Η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν προσφέρει τις ομάδες διάσωσής τους και στην Τουρκία. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές στην Τουρκία για να συντονίσει περαιτέρω υποστήριξη εάν χρειαστεί.

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τους πληγέντες στη Συρία, η οποία έχει επίσης αναφέρει θύματα, μέσω των προγραμμάτων της για ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή βοήθειας στη Συρία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.

Οι δύο χώρες επισήμως δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Το Ισραήλ «έλαβε ένα αίτημα, προερχόμενο από διπλωματική πηγή, για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το ενέκρινα», είπε ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, του Λικούντ. Η βοήθεια αυτή θα σταλεί σύντομα, πρόσθεσε.

Το γραφείο του απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτήν τη «διπλωματική πηγή».

Η Συρία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και οι δύο χώρες έχουν συγκρουστεί πολλές φορές.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα διασωστών αναχώρησε σήμερα για την Τουρκία και αύριο θα σταλεί άλλη μια ομάδα που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαζάχος (ΑΠΘ): Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμικότητα στη χώρα μας από τον σεισμό στην Τουρκία

ΠΟΥ: Ανησυχία για ορισμένες περιοχές της Τουρκίας μετά από τον σεισμό

Σολτς για σεισμό 7,8 ρίχτερ: Θρηνούμε με τους συγγενείς των θυμάτων - H Γερμανία ασφαλώς και θα στείλει βοήθεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider