Πούτιν: Επιχείρηση «κιβωτός του Νώε»

Τέρρυ Μαυρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν: Επιχείρηση «κιβωτός του Νώε»
Ήδη κυκλοφορούν σενάρια για διαφυγή του Ρώσου πρόεδρου από τη χώρα, ύστερα από ένα πραξικόπημα. Ποιοι θεωρούνται διεκδικητές της εξουσίας στο ρωσικό «Game of Thrones».

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κλοιός γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν έχει αρχίσει να σφίγγει απειλητικά. Ύστερα από περισσότερες από δύο δεκαετίες στην εξουσία της Ρωσίας, για πρώτη φορά η «σιδηρά γροθιά» του Ρώσου προέδρου δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε ένα χάσμα αξιοπιστίας και για πρώτη φορά πολλοί Ρώσοι δεν αισθάνονται πλέον ότι μπορούν να εμπιστευτούν αυτά που τους λέει ο ηγέτης τους. Σε συνδυασμό με τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις, τους πόρους που ανακατανέμονται στον πόλεμο και τις στρατολογήσεις σε όλη τη χώρα, το κόστος αυτής της ματαιόδοξης κατάκτησης γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτο για τον Ρώσο πρόεδρο.

Ακόμα και οι πιστοί στον πρόεδρο Ρώσοι, έχουν πλέον πολλές ερωτήσεις για τον Πούτιν αυτή τη στιγμή. Και το Κρεμλίνο ξεμένει από τρόπους για να αντιμετωπίσει αυτή την πίεση. Στο παρελθόν, μια σκηνοθετημένη εμφάνιση ή μια στημένη ημίγυμνη φωτογράφιση του Ρώσου προέδρου, θα ήταν αρκετή για να επαναφέρει τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης στην «τάξη». Μερικές φορές, έδιναν ακόμη και σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους την ευκαιρία να κάνουν στον Πούτιν μία ή δύο ευαίσθητες ερωτήσεις - τις οποίες ο πρόεδρος απέρριπτε γρήγορα και σθεναρά.

Αλλά κάθε πρόσφατη προσπάθεια που ήθελε να κάνει τον Πούτιν να μοιάζει με ισχυρό και αποφασιστικό ηγέτη απέτυχε τόσο άσχημα -ακόμη και μέσα στη Ρωσία- που μετά από εννέα μήνες καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει ξεμείνει από ιδέες. Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί, ότι ακυρώθηκε ακόμη και η μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου του Πούτιν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Τα «αρπακτικά» άρχισαν να γυροφέρνουν

Αυτό το δυνάμει κενό εξουσίας που δείχνει ότι διαμορφώνεται στην κορυφή της ρωσικής εξουσίας, φέρεται να έχει θέσει σε κίνηση τα γρανάζια της ελίτ. Κεντρικό πρόσωπο στο φημολογούμενο πραξικόπημα ανατροπής του Πούτιν, φέρεται να έχει ο Γεβκένι Πρικόζιν, ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, που έχει υπό τις διαταγές του 20.000 εμπειροπόλεμους και καλά εξοπλισμένους άνδρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ιδέα ενός πραξικοπήματος ήδη έχει αρχίσει να κυκλοφορεί εντός των κύκλων των ανδρών της Wagner, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο Πρικόζιν θα αναλάβει δράση.

Όμως ο ισχυρός άνδρας της Wagner δεν είναι ο μόνος που φέρεται ότι έχει πλασαριστεί σε αυτό το ρωσικό «Game of Thrones». Ο Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην διοικητής των μυστικών υπηρεσιών (FSB) και νυν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, θεωρείται ένας πιθανός διεκδικητής του «θρόνου». Το γεγονός ότι κρατά ιδιαίτερα «χαμηλό προφίλ», τον καθιστά ιδιαίτερα αινιγματικό, αλλά και απρόβλεπτο. Έτερος πιθανός διεκδικητής θεωρείται ο Σεργκέι Κιριένκο, μέλος της κυβέρνησης Πούτιν που έχει τη φήμη του σκληροπυρηνικού. Στο παρελθόν, ο Κιριένκο είχε διατελέσει πρωθυπουργός επί προεδρίας Γιέλτσιν και επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Το σενάριο της εξόδου

Παράλληλα με τις αναφορές περί πραξικοπήματος, άρχισε να κυκλοφορεί το σενάριο της φυγής του Βλάντιμιρ Πούτιν από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Αμπάς Γκαλιάμοφ, πρώην λογογράφο του Κρεμλίνου που πλέον ζει στο Ισραήλ, το σχέδιο της διαφυγής του Ρώσου προέδρου από τη χώρα μετά την εκδήλωση κινήματος εναντίων του, έχει τον τίτλο «Κιβωτός του Νώε». Σύμφωνα με τον Γκαλιάμοφ, η πρώτη επιλογή του Πούτιν ήταν η Κίνα, αλλά το Πεκίνο δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθουσιώδες για να τον δεχτεί. Επόμενη επιλογή ήταν η Νότια Αμερική, που υπάρχουν χώρες πιο φιλικά κείμενες. Συγκεκριμένα, ο Γκαλιάμοφ αναφέρει τη Βενεζουέλα ως το μελλοντικό ασφαλές λιμάνι για τον Πούτιν. Μάλιστα κάνει λόγο ότι Ιγκόρ Σέτσιν, ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και έμπιστος του Πούτιν, ήταν ο άνθρωπος που έκανε τις επαφές με το Καράκας για την εκεί μετάβαση του Ρώσου προέδρου.

Endgame

Το κλίμα που διαμορφώνεται στη Ρωσία, το συνόψισε ο Ρώσος κορυφαίος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ. ο Κασπάροφ οποίος επί σειρά ετών υπήρξε κριτικός έναντι Κρεμλίνου, ανέφερε ότι μπαίνουμε ήδη στο τέλος του παιχνιδιού για τον Πούτιν. «Η Ρωσία έχει χάσει προφανώς τον πόλεμο, ο οποίος θα οδηγήσει στην κατάρρευση του καθεστώτος, αλλά το ερώτημα είναι πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν πριν συμβεί αυτό», ανέφερε.

«Ο Πούτιν δεν έπαιξε ποτέ σκάκι, το παιχνίδι των κανόνων, έπαιξε ένα παιχνίδι πόκερ», είπε ο Κασπάροφ. «Ο Πούτιν είναι ένας απόλυτα κακός και έχει τρελαθεί μετά από 22 χρόνια στην εξουσία. Πρέπει να καταλάβει σε απόλυτο βαθμό ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Ρωσία, όταν τελειώσει ο πόλεμος και δεκάδες χιλιάδες θυμωμένοι στρατιώτες επιστρέφουν στα σπίτια τους με τα όπλα τους, νιώθοντας ότι τους ληστεύουν», τόνισε ο κορυφαίος σκακιστής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Ρογκόζιν τραυματίζεται σε ουκρανικό βομβαρδισμό

Ο πόλεμος της Ρωσίας μετατρέπει τα νομίσματα των γειτόνων της στα καλύτερα του κόσμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider