Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα ότι παρακολουθώ υπουργούς μου - Δεν θα συρθώ σε εκλογές από επαγγελματίες εκβιαστές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα ότι παρακολουθώ υπουργούς μου - Δεν θα συρθώ σε εκλογές από επαγγελματίες εκβιαστές
«Είναι δυνατόν να καταγράφεται τέτοια κατηγορία χωρίς κανένα στοιχείο;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με το δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις. «Εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας. Δεν πρόκειται να συρθώ σε εκλογές από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ως «απίστετυτο ψέμα» χαρακτήρισε το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento και τη λίστα με τα 33 ονόματα που παρακολουθούνταν παράνομα από το σύστημα Predator, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Είναι απίστευτο ψέμα. Έχουμε ένα δημοσίευμα που ισχυρίζεται ότι δήθεν βρίσκονται υπό παρακολούθηση πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και οι γυναίκες τους, χωρίς το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο και κατηγορεί εμένα προσωπικά ότι είμαι ιθύνων νους. Υπάρχει Έλληνας που να το πιστεύει αυτό;» διερωτήθηκε μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Πιστεύει κανείς ότι μέσα σε όλα που είχα να διαχειριστώ αυτά τα 3,5 χρόνια παρακολουθούσα υπουργούς μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή τόσο χαμηλά; Ποια είναι η δική μου άμυνα; Καμία απόδειξη και ντροπή και αίσχος!» αναφώνησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, τονίζοντας πως εάν ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης δεν προσκομίσει αποδείξεις, στη δικαιοσύνη και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θα είναι συκοφάντης και εθνικά επικίνδυνος.

Παράλληλα, υποστήριξε πως πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας και «η στρατηγική του είναι να βουλιάξει ο τόπος στη λάσπη».

Για το καλοκαιρινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» που μιλούσε για άλλες 7 παρακολουθήσεις εκτός του Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το Predator. Τελείως διαφορετικό από το να λέει κάποιος ότι το έχω ενορχηστρώσει εγώ. Δεν γνωρίζω από ποιον και πρέπει να το μάθουμε. Θα το ξεδιαλύνουμε και θα ψηφίσουμε διάταξη που θα απαγορεύει ρητά αυτά τα λογισμικά. Δεν ήταν η ΕΥΠ και δεν είχα ανάμειξη. Ευθύνη του πρωθυπουργού σε παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησής του δεν νοείται σε μια Δημοκρατία. Εδώ και 7 χρόνια στοχοποιούμαι προσωπικά γιατί έχω αναλάβει να σύρω τη χώρα σε μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού. Παράνομα λογισμικά υπάρχουν περίπου 500 στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν οικονομικοί παράγοντες που θα τα διέθεταν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά να υποστηρίζει κανείς ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκλογές δεν καταλαβαίνω γιατί».

Τσίπρας - ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή του Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε: «Θέλω να καταλάβετε την οργή μου. Να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι μιλάω με τους υπουργούς μου και μετά τους παρακολουθώ; Δεν φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κ. Τσίπρα. Τον προκαλώ μάλιστα να κάνει πρόταση μομφής εναντίον μου για να δει ξανά ότι οι βουλευτές μου είναι με το μέρος μου».

«Να μιλήσουμε για όλα στη Βουλή. Και να διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Θα πάρει εκκωφαντική απάντηση». «Δεν θα αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο», είπε και πρόσθεσε ότι «οφείλω να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές».

Μάλιστα, παρομοίασε τη συγκεκριμένη υπόθεση με την υπόθεση της Novartis λέγοντας χαρακτηριστικά: «η ίδια υπόθεση, "σου πα μου πες", την ίδια ιστορία βλέπουμε με τους ίδιους υποκινητές». Σημείωσε, δε, πως ακόμη ένας στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διασπορά διχόνοιας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Εκλογές

Αναφορικά με τις εκλογές, επεσήμανε πως θα γίνουν το 2023 ενώ «προσωπικά δεν πρόκειται αν συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές που αυτό θέλουν να επιδιώξουν».

«Η χώρα έχει Σύνταγμα. Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν κάποιος το αμφισβητεί δεν έχει παρά να ζητήσει να αρθεί. Και από εκεί και πέρα θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για εξιχνίαση. Και πρώτος στέλνω μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές στη χώρα. Αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα» έσπευσε να συμπληρώσει.

Επιπροσθέτως, επεσήμανε πως δεν πιστεύει στην απλή αναλογική και πως αυτή είναι μία βόμβα αστάθειας, ενώ εξέφρασε, την αισιοδοξία του ότι από τις δεύτερες κάλπες μπορεί να προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, δεν θα είναι μονοκομματική. «Μπροστά ή πίσω είναι το δίλημμα, τίποτε από όσα έχουμε επιτύχει δεν είναι δεδομένο» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το εάν έχει «καεί» η σχέση με Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ λόγω των παρακολουθήσεων, εξήγησε πως:

«Κοιτάξτε, ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Αλλά, τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει. Όμως, το βασικό δίλημμα των εκλογών παραμένει αν η χώρα θα συνεχίσει, σε αυτά τα ταραγμένα νερά τα οποία διανύουμε, όχι απλά στο δρόμο της σταθερότητας αλλά της προόδου. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα, κ. Χατζηνικολάου. Εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος θα σας πω ότι και λάθη έγιναν και πράγματα τα οποία ενδεχομένως να ήθελα να είχα κάνει, μέσα στην πίεση των γεγονότων και της συνεχούς διαχείρισης κρίσεων δεν είχα τη δυνατότητα να τα κάνω. Όμως σήμερα είμαι πολύ πιο συνειδητοποιημένος, όχι μόνο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και πολύ πιο αποφασισμένος. Αυτό το δρόμο τον οποίον έχουμε χαράξει, αυτή την εικόνα της χώρας η οποία δεν έχει καμία σχέση, καμία σχέση -ήμουν σήμερα σε 30 αμερικανικά πανεπιστήμια τα οποία έρχονται να κάνουν συμπράξεις με ελληνικά πανεπιστήμια. Έλληνες φοιτητές θα πηγαίνουν δωρεάν να σπουδάζουν σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Πότε τα φανταζόμασταν όλα αυτά να γίνονται στην Ελλάδα; Αυτός είναι ο δρόμος. Μπροστά ή πίσω είναι το δίλημμα. Ξέρουμε το πίσω τι σημαίνει και ξέρουμε ότι τίποτα από αυτά τα οποία πετύχαμε δεν είναι δεδομένο».

Ολυμπιακός

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννη Βρέντζου μετά το 1-1 στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαΐδης», ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε που ήταν η εγκληματική οργάνωση στην οποία αναφέρθηκε ο «ερυθρόλευκος παράγοντας», όταν η ομάδα κατακτούσε με ευδιάκριτες διαφορές το πρωτάθλημα τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως και ο ίδιος είναι Ολυμπιακός ενώ διεμήνυσε ότι «κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους, κάποιοι θεωρούν πως επειδή έχουν μία ομάδα, ή επειδή ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή και τα δύο ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση και να υπονομεύουν».

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι ρόλοι του καθενός είναι απολύτως ξεκαθαρισμένοι: η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση, εκλεγόμαστε από το λαό, θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην πρόοδο της χώρας, δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι. 'Αρα το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε και γινόμαστε αντικείμενα εκβιασμού και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά» τόνισε.

Ακρίβεια

Στο μέτωπο της ακρίβειας, επανέλαβε πως είναι εισαγόμενη και «είναι ακρίβεια Πούτιν και όχι Μητσοτάκη», ενώ για το καλάθι του νοικοκυριού εκτίμησε πως έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά.

Σε ερώτηση δε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν προκρίνει το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς, όπως είπε, «κανείς δεν μας εγγυάται ότι η μείωση θα καταλήξει στον καταναλωτή» σημειώνοντας επίσης πως μία τέτοια εξέλιξη θα επιβράβευε και όλους όσοι δεν την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον επίκειται κυβερνητική παρέμβαση για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «δεν είμαι έτοιμος να σας πω, θα δούμε ποιες δυνατότητες έχουμε, οτιδήποτε κάνουμε θα γίνει πολύ προσεκτικά και μετρημένα, καθώς δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τον προϋπολογισμό. Όταν είμαστε έτοιμοι θα το μάθετε από τα αρμόδια όργανα».

Ελληνοτουρκικά

Στο σκέλος των εθνικών θεμάτων, και δη των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν μπαίνει σε μία λογική καθημερινής φραστικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με στιβαρότητα και σαφήνεια, τα είπα στον κ. Ερντογάν και στην Πράγα, όλο αυτό έχει και μία εσωτερική διάσταση εν όψει των τουρκικών εκλογών, υπάρχει, ωστόσο και αναθεωρητισμός, ο οποίος απαντάται με αυστηρότητα και συνέπεια μέσω του Διεθνούς Δικαίου, της οικοδόμησης συμμαχιών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας δυνατότητας».

Για πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε» συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ αυτού». Για το τουρκολιβυικό μνημόνιο σημείωσε πως ουδείς το αναγνωρίζει και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα θέλει να κάνει άνοιγμα προς τη Λιβύη για να οριοθετήσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διερευνήσουμε την προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων με τη Λιβύη.

Έρευνες για φυσικό αέριο

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα, σε μία - δύο ημέρες, όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την Εxxon Μobil, κάτι, που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, δε, ότι ματαιώνεται η διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς εξ αιτίας της μεγάλης στρατηγικής του σημασίας κρίθηκε πως πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Σε ό,τι αφορά στη θέση της χώρας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στάση μας υπέρ του αμυνόμενου στέλνει μήνυμα σε όλους όσοι διατηρούν αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.

Πάτσης

Σχετικά με την υπόθεση Πάτση, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «προφανώς η διαδικασία επιλογής στο συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν προβληματική» προαναγγέλλοντας πως στο μέλλον θα διασφαλιστούν αυστηρότερα φίλτρα. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος πόθεν έσχες στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του.

Η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Χωρίς την απαιτούμενη μέχρι τώρα τεκμηρίωση το δημοσίευμα για τις υποκλοπές

Δένδιας: Καθημερινό φαινόμενο ο παραλογισμός της τουρκικής προκλητικότητας

Τσίπρας: Η Ελλάδα δικαιούται και οφείλει να προβεί άμεσα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν. μ. στην Α. Μεσόγειο

gazzetta
gazzetta reader insider insider