ΤΑΙΠΕΔ: Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για την πώληση του λιμένα Αλεξανδρούπολης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για την πώληση του λιμένα Αλεξανδρούπολης
Εκτός του τρέχοντος προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται να «βγαίνει» η πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Οι γεωπολιτικοί λόγοι, ο αναβαθμισμένος ρόλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενέργεια και οι Αμερικάνοι.

Εκτός του τρέχοντος προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που συνολικά προχωρά κανονικά, φαίνεται να βγαίνει για την ώρα ο διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, 67% τουλάχιστον, του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), τον οποίον, ως γνωστόν, «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες (από το πρωί κυκλοφορούν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης), που επιβεβαιώνονται από κύκλους του Ταμείου, φαίνεται ότι αποφασίστηκε από την κυβέρνηση το «πάγωμα» του διαγωνισμού με τη μορφή που προχωρούσε κατά βάση για γεωπολιτικούς λόγους, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία από την ρωσική εισβολή αλλά και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης. Και είναι προφανές ότι η θέση του λιμένα πλέον έχει αλλάξει, δηλαδή αναβαθμιστεί, ως κόμβου της Ανατολικής Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενδεχομένως και να επανεξετάστηκαν και επιχειρησιακά θέματα λόγω της νέας πλέον βαρύτητας του λιμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσεχές Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα συζητηθεί εκ νέου η περίπτωση του ΟΛΑ και μένει να φανεί αν η διαδικασία έχει ακυρωθεί εντελώς ή θα επανέλθει με διαφορετικό μοντέλο και άλλους όρους. Ωστόσο, κατά πληροφορίες μάλλον είναι δύσκολο να επαναπροκηρυχθεί διαγωνισμός άμεσα αλλά μάλλον για την ώρα θα γίνει αξιοποίηση του λιμένα από δημόσιο – ΤΑΙΠΕΔ (ως Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων).

Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν προκριθεί δυο σχήματα αμερικανικής επιρροής. Πρόκειται για την κοινοπραξία BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και την LIBERTY PORT HOLDINGS (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT). Μάλιστα, όπως πρόσφατα είχε αναδείξει το insider.gr, ήδη είχε δοθεί παράταση στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και η αγορά ανέμενε πότε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα ορίσει νέα ημερομηνία. Ωστόσο, οι εξελίξεις πρόλαβαν… τον διαγωνισμό, δίχως όμως να επηρεάζεται, με τα μέχρι τώρα δεδομένα τουλάχιστον, το υπόλοιπο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) έχει αυξημένη γεωστρατηγική θέση, αποτελεί βάση νατοϊκών δυνάμεων, στην περιοχή γίνονται σημαντικά έργα αναβάθμισης υποδομών (οδικές, σιδηροδρομικές κ.α.), θεωρείται κόμβος για Αν. Μεσόγειο, Βαλκάνια και γενικά για την ΝΑ Ευρώπη, μέσω του ΟΛΑ παρακάμπτεται η Μαύρη Θάλασσα αλλά και ο Βόσπορος, ενώ στα ανοιχτά του λιμανιού αναπτύσσεται υπεράκτιος τερματικός σταθμός επανα–αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από την Gastrade.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζει το τοπίο στις υποδομές – Ο νέος «χάρτης» και οι δύο «σχολές» σκέψης

«Καλάθι» του νοικοκυριού: Τι αλλάζει τις επόμενες μέρες και τι θα ζητηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider