Σολτς: «Απελευθερωθήκαμε» από την ενεργειακή εξάρτηση - Εκ νέου επιφυλακτικός για πλαφόν από Ε.Ε.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σολτς: «Απελευθερωθήκαμε» από την ενεργειακή εξάρτηση - Εκ νέου επιφυλακτικός για πλαφόν από Ε.Ε.
Ο Καγκελάριος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έλθει σε στενή συμφωνία με άλλους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, ούτως ώστε «να μην γίνουμε ανταγωνιστές».

Περί ενότητας σε καιρό πολέμου και ενεργειακής κρίσης μίλησε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς ενώπιον της γερμανικής Βουλής σήμερα το πρωί. Ο ίδιος χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις πρόσφατες επιθέσεις με drones της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως «η τακτική της καμμένης γης δεν θα βοηθήσει την Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα.

Συνέχισε χαρακτηρίζοντας τον «τρόμο με τις βόμβες και τους πυραύλους» της Ρωσίας ως μία «πράξη απελπισίας», αντίστοιχη με την απόφαση για μερική επιστράτευση Ρώσων για τον πόλεμο. Τόνισε πως η Γερμανία θα υποστηρίξει τις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας. Άλλωστε η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναλάβει να εκπαιδεύσει περί τους 5.000 Ουκρανούς στρατιώτες έως τις αρχές του ερχόμενου έτους.

Για την ενεργειακή κρίση

Εξέφρασε τις «υπέρμετρες» ευχαριστίες του για την εξοικονόμηση ενέργειας από τους Γερμανούς πολίτες και δήλωσε πως «απελευθερωθήκαμε από την ενεργειακή εξάρτηση και προχωράμε καλά προετοιμασμένοι για (να αντιμετωπίσουμε) τον ερχόμενο χειμώνα».

Ωστόσο επεσήμανε πως «οι τιμές πρέπει να πέσουν» και πως αυτό θα αποτελέσει και το θέμα της Συνόδου Κορυφής. Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του στο θέμα επιβολής ευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, προειδοποιώντας για τους σχετικούς κινδύνους λέγοντας ότι «πλαφόν τις τιμές που έχει επιβληθεί από την πολιτική ενέχει πάντα τον κίνδυνο οι παραγωγοί να πουλούν αλλού το φυσικό τους αέριο – και στην τελική είμαστε εμείς οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι που θα λαμβάνουμε όχι περισσότερο, αλλά λιγότερο αέριο».

Ο Καγκελάριος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έλθει σε στενή συμφωνία με άλλους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, ούτως ώστε «να μην γίνουμε ανταγωνιστές». Παράλληλα σχολίασε πως «είμαι πεπεισμένος ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, που όλοι μαζί στεκόμαστε αλληλέγγυα στο πλευρό της Ουκρανίας, έχουμε συμφέρον η Ενέργεια στην Ευρώπη να είναι προσιτή (πληρωτέα)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Ανάκτηση όλων των υπερεσόδων στις ενεργειακές αγορές - Σχέδιο για «πράσινο» ρεύμα σε Αυστρία, Γερμανία

Γερμανία: Ανάγκη για μείωση 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου «βλέπει» το Ινστιτούτο Κοπέρνικος

gazzetta
gazzetta reader insider insider