ΔΝΤ: Στο δεύτερο μισό του 2023 η έξοδος της Κίνας από πολιτική μηδενικού Covid

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Στο δεύτερο μισό του 2023 η έξοδος της Κίνας από πολιτική μηδενικού Covid
Ο Barnett, αξιωματούχος τους ΔΝΤ, ανέφερε πως η εν λόγω κυβερνητική στρατηγική λειτούργησε καλά για την περίοδο του 2020 και 2021, αλλά έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Στο δεύτερο μισό του ερχόμενου έτους θα εξέλθει της πολιτικής μηδενικής ανοχής σε περιστατικά Covid η Κίνα, εκτιμά κορυφαίος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Bloomberg.

Συγκεκριμένα ο Steven Barnett , εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κίνα θεωρεί πως προς τα τέλη του επόμενου έτους θα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες στη χώρα για να μπορέσει να αρθεί η εν λόγω περιοριστική υγειονομική πολιτική. Η Στρατηγική Μηδενικού Covid αποτελεί έμποδιο στην ομαλή λειτουργία της κινεζικής οικονομίας, καθώς περιλαμβάνει lockdowns, μαζικές εξετάσεις στον πληθυσμό, παρατεταμένη καραντίνα για όσους κολλήσουν τον ιό, αλλά και για τις άμεσες επαφές τους. Ήδη το ΔΝΤ εκτιμά πως η Κίνα θα εμφανίσει φέτος επιβράδυνση της οικονομίας της στο 3,2%.

Ο Barnett ανέφερε πως η εν λόγω κυβερνητική στρατηγική λειτούργησε καλά για την περίοδο του 2020 και 2021, αλλά έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Ο ίδιος εκτιμά πως η κινεζική κυβέρνηση έχει περιθώριο να προσφέρει «πακέτο» στήριξης στην οικονομία της χώρας, μετά και τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, αλλά και την αύξηση στις κρατικές επενδύσεις σε έργα υποδομών. Θεωρεί πως ενδεχόμενα νέα μέτρα θα πρέπει να στοχεύσουν στη στήριξη της κατανάλωσης των νοικοκυριών και λιγότερα σε νέες επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Κίνα χρειάζεται επενδύσεις 17 τρισ. δολαρίων για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους μέχρι το 2026

ΗΠΑ: Kλήτευση του Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Nτάιμον: Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ - Πάνω από 4,5% τα επιτόκια της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider