Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε εισβολή της Κίνας - Η πανδημία έχει τελειώσει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε εισβολή της Κίνας - Η πανδημία έχει τελειώσει
«Έχουμε ακόμη πρόβλημα με την COVID. Χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πολλή δουλειά. Αλλά η πανδημία τέλειωσε», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Oι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Ερωτηθείς εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, ο Μπάιντεν απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου». Όταν πιέστηκε να απαντήσει αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εμπλέκονταν εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά: «Ναι».

Ωστόσο, είπε πως πρόθεσή του δεν είναι να «ενθαρρύνει» τις αρχές της νήσου να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. «Αυτή είναι δική τους απόφαση», δήλωσε.

Εξάλλου, παρά τη δήλωση του αρχηγού του κράτους, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης πως η πολιτική της Ουάσινγκτον όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

Προειδοποίηση σε Κίνα για την παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως προειδοποίησε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εναντίον του κινδύνου μαζικής φυγής επενδυτών σε περίπτωση που το Πεκίνο παραβιάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν ανέφερε πως εξήγησε στον Σι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ότι η παραβίαση των κυρώσεων θα ήταν «γιγαντιαίο λάθος», διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει μέχρι τώρα καμιά ένδειξη πως η Κίνα υποστηρίζει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια προμηθεύοντας οπλισμό στη Μόσχα.

«Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Σι — διόλου για να τον απειλήσω, απλά για να του πω (...) ότι αν νομίζει πως οι Αμερικανοί και οι άλλοι θα συνέχιζαν να επενδύουν στην Κίνα αν αυτή παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, πιστεύω πως θα διέπραττε γιγαντιαίο λάθος», είπε ο Μπάιντεν. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως αυτοί (σ.σ.: οι Κινέζοι) πρόσφεραν όπλα ή άλλα πράγματα που χρειάζεται η Ρωσία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει «τερματιστεί» στις ΗΠΑ

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι έχει «τερματιστεί» στις ΗΠΑ, παρότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό αριθμό μολύνσεων και τρομακτικό απολογισμό θυμάτων, μετρά εκατοντάδες θανάτους σε ημερήσια βάση.

«Αν κοιτάξετε γύρω σας, κανένας δεν φοράει μάσκα, κι όλος ο κόσμος είναι σε μάλλον καλή φόρμα», είπε ο Μπάιντεν. «Έχουμε ακόμη πρόβλημα με την COVID. Χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πολλή δουλειά. Αλλά η πανδημία τέλειωσε», επέμεινε.

Δεν έχει αποφασίσει οριστικά αν θα είναι υποψήφιος το 2024

«Αν έχω αποφασίσει οριστικά ότι θα είμαι υποψήφιος; Μένει να το δούμε», είπε, ενώ έσπευσε να συμπληρώσει πως αυτή είναι η «πρόθεσή του».

Ο γηραιότερος πρόεδρος που εξελέγη στην ιστορία των ΗΠΑ θα γιορτάσει τα 80 του χρόνια την 20ή Νοεμβρίου. Θα είναι 82 ετών κατά την έναρξη της ενδεχόμενης δεύτερης θητείας του και 86 στο τέλος της. Μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2020, ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι θα είναι υποψήφιος το 2024 και ότι θα επιλέξει εκ νέου τη σημερινή αντιπρόεδρό του, την Κάμαλα Χάρις, για να είναι υποψήφια αντιπρόεδρός του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Θα ανακαταληφθούν όλα τα ουκρανικά εδάφη υπό την κατοχή της Ρωσίας

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 βαθμών στην Ταϊβάν

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider