RTE: Βρετανία και Ιρλανδία συμφωνούν για διαπραγμάτευση σχετικά με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
RTE: Βρετανία και Ιρλανδία συμφωνούν για διαπραγμάτευση σχετικά με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας
Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αποτέλεσε αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας συμφώνησε με τον Ιρλανδό ομόλογό της Μίχολ Μάρτιν ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για ένα αποτέλεσμα κατόπιν διαπραγμάτευσης σε ζητήματα που αφορούν το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μετέδωσε σήμερα ο ιρλανδικός σταθμός RTE.

Εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί στο Λονδίνο ενόψει της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ αύριο Δευτέρα.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αποτέλεσε αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο στο πλαίσιο της διαδικασίας "διαζυγίου" ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας παραμένει στην ενιαία αγορά για τα αγαθά, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγωγές από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε τελωνειακές δηλώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τελωνειακούς ελέγχους κατά την άφιξή τους.

Η διευθέτηση που έφερε το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είχε ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς του συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που θα απειλούσε την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έθεσε τέλος στην τριακονταετία των Troubles.

Καθώς είναι προφανές ότι κάπου θα έπρεπε να ορισθεί το σύνορο ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου το τοποθέτησαν στην θάλασσα που χωρίζει την Βρετανία από την Βόρεια Ιρλανδία.

Στη συνέχεια, η Βρετανία κατέθεσε νομοσχέδιο που αθετεί το Πρωτόκολλο και η Κομισιόν ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εις βάρος της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider