Ο Ντράγκι ανακοίνωσε παραίτηση -Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ντράγκι ανακοίνωσε παραίτηση -Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι είπε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί, στρώνοντας τον δρόμο για νέες εκλογές και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας.

(upd 11:26) Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες εκλογές αλλά και ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του ηγέτη της Ιταλίας και του επικεφαλής μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, απέρριψε την παραίτησή του και του ζήτησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους βουλευτές με την ελπίδα να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, είχε αντιταχθεί σε ένα νέο διάταγμα που είχε στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και την καταπολέμηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Οι Ιταλοί βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για ένα ευρύ πακέτο πολιτικών, αλλά τα Πέντε Αστέρια μποϊκόταραν την κίνηση, εξοργίζοντας τόσο τον Ντράγκι όσο και τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού.

Ο Ντράγκι, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κλήθηκε στη συνέχεια να επιστρέψει στην Άνω Βουλή του κοινοβουλίου την Τετάρτη για να διεξαγάγει ψήφο εμπιστοσύνης στην ίδια την κυβέρνηση, γεγονός που κατέδειξε ότι η ιταλική πολιτική βρίσκεται σε αδιέξοδο την τελευταία εβδομάδα.

Πριν από το δράμα το βράδυ της Τετάρτης, το Κίνημα Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Το κυβερνών κόμμα Λέγκα και το κόμμα Forza Italia δήλωσαν επίσης ότι δεν θα λάβουν μέρος. Αντίθετα, η κεντροδεξιά είχε προτείνει μια νέα ψηφοφορία για να κρατήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εκτός του συνασπισμού.

Ο Ντράγκι κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αλλά η απόρριψη από τους εταίρους του συνασπισμού ουσιαστικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει. Αυτό ανοίγει το δρόμο για δύσκολες και αβέβαιες πρόωρες εκλογές, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Μήνες σταθερότητας

Εκατοντάδες δήμαρχοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή το Σαββατοκύριακο ζητώντας από τον Ντράγκι να μείνει. Οι επικεφαλής των συνδικάτων και οι βιομήχανοι συγκεντρώθηκαν επίσης για να ζητήσουν από τον Ντράγκι να παραμείνει στην εξουσία. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν μια ηλεκτρονική αίτηση ζητώντας από τον Ντράγκι να παραμείνει, σύμφωνα με το AP.

Ο ηγέτης των τεχνοκρατών Ντράγκι είχε φέρει πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία τους τελευταίους 15 μήνες, κάτι που ήταν κρίσιμο για τη λήψη κεφαλαίων για την ανάκαμψη της πανδημίας ύψους σχεδόν 200 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του ήταν επίσης σημαντική στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Ντράγκι να παίζει ρόλο στις κυρώσεις της ΕΕ και να στηρίζει τα ιταλικά νοικοκυριά που αντιμετώπισαν υψηλότερες τιμές καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ και Ευρώ σε κρίσιμο «τεστ αντοχής» από την ιταλική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider