Ιταλία: Σε παραίτηση εξωθείται η κυβέρνηση Ντράγκι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία - Απείχαν 5 Αστέρια και Κεντροδεξιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Σε παραίτηση εξωθείται η κυβέρνηση Ντράγκι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία - Απείχαν 5 Αστέρια και Κεντροδεξιά
Η ψηφοφορία στην ιταλική Γερουσία ολοκληρώθηκε με 95 γερουσιαστές σε σύνολο 321 να ψηφίσουν υπέρ και 38 να καταψηφίζουν την κυβέρνηση του Ντράγκι. Στενεύουν τα περιθώρια για τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, που είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν λάβει ευρεία στήριξη από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Πιθανότατα την Πέμπτη στον πρόεδρο Ματαρέλα ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Τελευταία ενημέρωση 21.49

Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, με τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον 74χρονο πρωθυπουργό να απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε εκ νεόυ ο Ντράγκι.

Αναλυτικότερα, το κόμμα των 5 Αστέρων, το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι απείχαν από την ψηφοφορία στη Γερουσία που ζήτησε ο Ντράγκι.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 95 γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ και 38 να καταψηφίζουν την κυβέρνηση του Ντράγκι. Δεκάδες γερουσιαστές απείχαν από την διαδικασία, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 74χρονος ηγέτης αναμένεται να μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στο Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για τις επόμενες κινήσεις του., όπως αναφέρει το Reuters.

Η «αντιπρόταση» της Λέγκας και η θέση των Πέντε Αστέρων

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Λέγκας, κατέθεσε καινούργιο αίτημα με το οποίο το κόμμα του Σαλβίνι αναφέρει πως θα στηρίξει μια νέα κυβέρνηση, με εντελώς ανανεωμένο σχήμα, χωρίς τη συμμετοχή των Πέντε Αστέρων.

Από την πλευρά τους, οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων ζήτησαν από τον Ντράγκι πιο θαρραλέα βήματα σε ό,τι αφορά την οικολογική μετάβαση και να διατηρηθούν, χωρίς καμία αλλαγή, τα οικονομικά κίνητρα για την ανακαίνιση των ακινήτων.

Υπενθυμίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι ως τεχνοκράτης πρωθυπουργός που δεν έχει εκλεγεί απευθείας στην κάλπη, κι ως εκ τούτου χρειάζεται να έχει αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση των δύο κομμάτων.

Δημοσιογράφος του CNBC έκανε λόγο για «τέλος» του Ντράγκι. «Δεν μπορεί να συνεχίσει» ανέφερε η Τζουμάνα Μπερτσέτσε.

Ντράγκι: «Δεν ζήτησα απόλυτες εξουσίες»

Σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την δευτερολογία του, πριν λίγο στη Γερουσία της Ρώμης.

Πιο αναλυτικά, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε: «Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Τον αποκλεισμό των «Πέντε Αστέρων» από τη νέα κυβέρνηση ζητά η ακροδεξιά

Ιταλία: «Μένει» ο Ντράγκι; - Δήλωσε έτοιμος να ξαναχτίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider