G7: Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
G7: Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού
Με στόχ να «να πληγούν άμεσα οι Ρώσους ολιγάρχες και να επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν» όπως είπε ο Μπόρις Τζονσον

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού στο πλαίσιο νέων κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ, πριν από την σύνοδο κορυφής της G7 που αρχίζει σε λίγες ώρες στη Γερμανία.

"Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα μετάσχει στην τριήμερη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στις Βαυαρικές Άλπεις.

Η απαγόρευση θα τεθεί «σύντομα» σε ισχύ και θα αφορά τον χρυσό της Ρωσίας που έχει πρόσφατα εξορυχθεί όπως και τον επεξεργασμένο χρυσό. Δεν θα αφορά τον χρυσό που προηγουμένως έχει εξαχθεί από τη Ρωσία, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η απαγόρευση του χρυσού στις λονδρέζικες αγορές, που αποτελούν σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, θα έχει «έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια», σημειώνει η βρετανική κυβέρνηση.

Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπορούσαν να αγοράσουν χρυσό «για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ο Τζόνσον ζητά από την G7 να μην «εγκαταλείψει» την Ουκρανία

G7: Η Γερμανία πιέζει για αναστολή στο «πάγωμα» χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων