Χαρδαλιάς: Αδιαπέραστο τείχος οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαρδαλιάς: Αδιαπέραστο τείχος οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, για τον πεσόντα εν ώρα καθήκοντος, Ήρωα υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά.

«Τριάντα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του ήρωα Αξιωματικού, η καθημερινότητα στις ελληνικές θάλασσες, στους ελληνικούς ουρανούς δεν έχει διαφοροποιηθεί. Πάντοτε όμως θα είμαστε εδώ! Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού. Πάντοτε θα υπάρχει η αδάμαστη θέληση και η αποφασιστικότητα, που μπορούν να πηγάζουν από μια μόνο ψυχή, την ελληνική. Και αυτό δεν αλλάζει!».

Αυτό διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς από τον Άγιο Ευστράτιο όπου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, για τον πεσόντα εν ώρα καθήκοντος, Ήρωα υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά και πραγματοποιήθηκαν στο ακρωτήριο Νικόλαος Σιαλμάς, όπου βρίσκεται το ομώνυμο μνημείο, στο ακριτικό νησί.

«Η θυσία του υποσμηναγού Σιαλμά, αποτελεί για όλους μας αφορμή περισυλλογής, ευγνωμοσύνης, καθώς και υπόμνησης του ημέτερου καθήκοντος. Περισυλλογής, για τη διαρκή επαγρύπνηση που απαιτείται για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Ευγνωμοσύνης, για τον απολύτως πραγματικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν καθημερινά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα ελληνικά σύνορα σε αέρα, στην ξηρά, στη θάλασσα. Και τέλος, υπόμνησης της υποχρέωσης της Πολιτείας να τους παρέχει όλα τα αναγκαία μέσα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό αυτών αλλά και των οικογενειών τους», παρατήρησε.

«Σε εμάς, απομένει η ιερή υποχρέωση να προστατεύσουμε την παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, για μια Ελλάδα ισχυρή, ευημερούσα και απρόσβλητη απέναντι σε κάθε απειλή. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε στον υποσμηναγό Σιαλμά, στην πατρίδα μας, σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Οι ουρανοί είναι και θα παραμείνουν, για πάντα δικοί μας! Δεν ξεχνάμε!», κατέληξε.

Κεντρική ομιλητής στην εκδήλωση ήταν η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αδελφός του πεσόντα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, Κωνσταντίνος Σιαλμάς, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Κύριλλος ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεου Γ΄.

Στην εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς του Ήρωα Σιαλμά, παρόντες ήταν ο έπαρχος Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου Άγγελος Βλάττας Λαμπρινός, ο δήμαρχος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας (τόπο καταγωγής του) Σπυρίδων Κωνσταντάρας, o διοικητής της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τακόπουλος, αντιπροσωπείες στελεχών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι εν αποστρατεία αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, ο κ. Χαρδαλιάς, συναντήθηκε με τη δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή.

Ο Νικόλαος Σιαλμάς γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο Αιτωλοα­καρ­νανίας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1984 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Αγίου Ευστρατίου, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρ­κι­­κών αεροσκαφών, χειριζόμενος αεροσκάφος F-1CG της 342 μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα), στις 18 Ιουνίου 1992.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απειλεί ο Ερντογάν: Η Ελλάδα ας φροντίσει τον εαυτό της από εδώ και πέρα -Θα ξαναμιλήσω μόνο με έντιμο πολιτικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider