Έτοιμος για «βέτο» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO ο Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμος για «βέτο» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε την άρνηση του για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO. 

Τελευταία ενημέρωση 22.04

Ξεκάθαρο μήνυμα για το ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες αφότου το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε επισήμως το αίτημα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «δεν θα αποδεχθούμε το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις αναφορές για αποστολή διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε πως «δεν θα πρέπει να μπουν στον κόπο να έρθουν στην Τουρκία για να μας μεταπείσουν για την ένταξη τους στο NATO».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, ο Ερντογάν επανέλαβε την κριτική προς το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη για στήριξη οργανώσεων που η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικές», όπως το PKK.

«Καμία από αυτές τις δύο χώρες δεν έχει ξεκάθαρη θέση για την τρομοκρατικά. Έχουν τονίσει και οι δύο πως δεν πρόκειται να εκδώσουν τρομοκράτες στην Τουρκία. Εμείς δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε την ένταξη του στο NATO» υπογράμμισε ο Ερντογάν. «Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;» διερωτήθηκε.

Σημειώνεται πως ο τουρκικός Τύπος μετέδωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία απέρριψαν αιτήματα για τον επαναπατρισμό 33 ατόμων που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχουν δεσμούς με ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων TT ανέφερε πως διπλωμάτες από τις δύο χώρες θα έχουν συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογο τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το ζήτημα.

Όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, τα πρόσφατα γεγονότα με τις τουρκικές «ενστάσεις» για την εισδοχή της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεν θα έπρεπε να προκαλέσουν έκπληξη. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν αποτελέσει καταφύγιο για Τούρκους αντιφρονούντες και για αυτό τον λόγο έχουν συχνά κατηγορηθεί από την Άγκυρα για υποστήριξη τρομοκρατών- ιδιαίτερα προς το ΡΚΚ.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν την έκδοση στην Τουρκία 33 ατόμων που η Άγκυρα κατηγορεί για διασυνδέσεις με το PKK και τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει σιγουριά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις να υποχωρήσει, καθώς η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ισχυροποιήσει σημαντικά το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας: Η στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα της γυρίσει μπούμερανγκ

NATO: Σουηδοί και Φινλανδοί στην Τουρκία, για «μασάζ» των αντιδράσεων του Ερντογάν

Οι σκανδιναβικές χώρες δίνουν «εγγυήσεις» σε Σουηδία-Φινλανδία μέχρι την ένταξη στο ΝΑΤΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider