Τουρκία: Η Άγκυρα «κρυφακούει» τις Δυτικές πρεσβείες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Η Άγκυρα «κρυφακούει» τις Δυτικές πρεσβείες
Για τις εκλογές του 2023 ο Τούρκος πρόεδρος θα χρειαστεί «εξωτερικούς εχθρούς» και «εσωτερικούς προδότες». Γιατί η Σουηδία προκαλεί την οργή του.

Τα πρόσφατα γεγονότα με τις τουρκικές «ενστάσεις» για την εισδοχή της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεν θα έπρεπε να προκαλέσουν έκπληξη. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν αποτελέσει καταφύγιο για Τούρκους αντιφρονούντες και για αυτό τον λόγο έχουν συχνά κατηγορηθεί από την Άγκυρα για υποστήριξη τρομοκρατών- ιδιαίτερα προς το ΡΚΚ.

Τα βέλη της Τουρκίας στρέφονται περισσότερο κατά της Σουηδίας, της οποίας τη στάση (μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο), ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «προκλητική».

Υπάρχει μια «λογική» στο τουρκικό μένος κατά της Στοκχόλμης. Από την πρωτεύουσα της Σουηδίας έχουν προέλθει πολλές αποκαλύψεις για τη δράση του (εντός ή εκτός εισαγωγικών) καθεστώτος Ερντογάν. Και τα... άπλυτα βγαίνουν στη φόρα μέσω του Nordic Monitor, του ερευνητικού δημοσιογραφικού ιστότοπου, που δημιούργησε ο Αμπντουλά Μποζκούρτ.

Ο Μποζκούρτ, ο οποίος είναι επί σειρά ετών δημοσιογράφος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία το 2016 ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κατηγορήθηκε ως «γκιουλενιστής» και ως εκ τούτου τρομοκράτης. Μαζί του βρίσκεται ο επίσης δημοσιογράφος Λεβέντ Κενέζ, για τον οποίον η Τουρκία είχε ζητήσει από τη Σουηδία την έκδοση του, κατηγορώντας και αυτόν για τρομοκρατία. Η υπόθεση τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας, το οποίο και απέρριψε το τουρκικό αίτημα.

Τους «έδωσε» ο Σοϊλού

Το τελευταίο... λαβράκι που βγήκε από τη Στοκχόλμη αφορά τις υποκλοπές που όπως ισχυρίζεται το Nordic Monitor, διενεργεί η Άγκυρα σε βάρος Δυτικών πρεσβειών. Και αυτό που δίνει βαρύτητα στα καταγγελλόμενα είναι το ότι εμμέσως την αποκάλυψη την έκανε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, ο ΥΠΕΣ σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν (ΑΚΡ) στο Αϊδίνιο, μετέφερε σχεδόν αυτολεξεί την συζήτηση που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες Δυτικής πρεσβείας στην Άγκυρα, μεταξύ διπλωματών και μελών του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP).

«Θα αναφέρω την κάθε πρόταση που είπατε. Μιλήσατε ξεδιάντροπα με τον πρέσβη μιας ευρωπαϊκής χώρας για το πόσες έδρες θα κερδίσετε στις εκλογές του 2023. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα άλλο στοιχείο. Μιλήσατε για τον Çağatay Kılıç (πρώην σύμβουλο του Ερνοτγάν)», είπε ο Σοϊλού στους παρευρισκόμενους.

Και δεν σταμάτησε εκεί... «Μιλήσατε για το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος (από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης) που θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές, θα υπηρετήσει για δύο ή τρία χρόνια και μετά θα πρέπει να επιλέξετε νέο πρόεδρο. Αξιολογήσατε πώς η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου θα επηρέαζαν την Τουρκία. Μιλήσατε για όλες τις λεπτομέρειες εντός της (αντιπολιτευόμενης) Λαϊκής Συμμαχίας , για τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου και πώς να λάβετε ψήφους από το HDP (το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών)».

Χωρίς περιστροφές, ο Σοϊλού σε μια δημόσια ομιλία επιβεβαίωσε αυτό που πλανιόταν ως υποψία: Τις παρακολουθήσεις των Δυτικών πρεσβειών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Παρότι ο ίδιος στην ομιλία του δεν ανέφερε την πρεσβεία που έλαβε τόπο η συνάντηση, φιλοκυβερνητικό Μέσο την κατονόμασε ως τη γερμανική.

Θα «παίξει βρώμικα»

Σύμφωνα με το Nordic Monitor ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023, είναι πασιφανές ο Ταγίπ Ερντογάν θα «παίξει βρώμικα». Το αφήγημα του προς το εγχώριο ακροατήριο αναμένεται να είναι καταγγελτικό εναντίων των πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι σε συνεργασία με τη Δύση θα επιδιώξουν την ανατροπή του. Ενδεχομένως να επικαλεστεί και την προοπτική μιας δυτικής επίθεσης στην χώρα, που θα αποσκοπεί στον διαμελισμό της και στη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Ερντογάν στοχοποιεί δυτικές πρεσβείες για θέματα εσωτερικής πολιτικής. Όταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρας δημοσιοποιήθηκε από τους εισαγγελείς τον Δεκέμβριο του 2013, στο οποίο εμπλεκόταν ο Ερντογάν και τα μέλη της οικογένειάς του, ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως ισχυρίστηκε ότι υπήρχε διεθνής συνωμοσία κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα υπέδειξε ως ενορχηστρωτές τις ΗΠΑ και τότε Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα, Francis J. Ricciardone.

Σε μια συντονισμένη εκστρατεία υπό τις εντολές του Ερντογάν, όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσίευσαν πρωτοσέλιδα ιστορίες με φωτογραφίες του Ricciardone και ισχυρίστηκαν ότι ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε σε ομάδα Ευρωπαίων πρεσβευτών σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, ότι ο κόσμος θα γινόταν μάρτυρας της πτώσης μιας αυτοκρατορίας- μια προφανής αναφορά στον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, αποδείχθηκε ότι πίσω από την εκστρατεία σπίλωσης του Αμερικανού πρέσβη ήταν η τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ). Την ημέρα που η ιστορία φιγουράρισε σε πέντε πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, ο Ερντογάν ανέφερε την είδηση κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συγκέντρωσης στην Σαμψούντα και απείλησε να εκδιώξει τον Ricciardone ως persona non grata.

Η στοχοποίηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ, βοήθησε τον Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα από τις εναντίον του κατηγορίες για διαφθορά, σε μια δυτική συνωμοσία υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον- ασχέτως αν δεν δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ίσχυε.

Το Nordic Monitor έχει αποκαλύψει μια σειρά δράσεων του Ερντογάν τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, είχε αποκαλύψει το δίκτυο παρακολουθήσεων, αλλά και τις πρακτικές εκφοβισμού σε Τούρκους αντιφρονούντες που έχουν διαφύγει στη Δύση. Έχει επίσης αποκαλύψει τον ρόλο τουρκικών πρεσβειών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή και θρησκευτικών ιδρυμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν για όσους αμφισβητούν την εξουσία του. Και βέβαια όλες αυτές οι αποκαλύψεις που σκιάζουν την εικόνα του λαοπρόβλητου ηγέτη, έχουν για αφετηρία τους τη Σουηδία. Οπότε, ίσως για τον Τούρκο πρόεδρο και το σύστημα του, να έχει εμφανιστεί μια ευκαιρία για να απαλλαγεί από αυτούς που χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες. Το αν ενδώσει η Σουηδία, αυτό μένει να φανεί. Πάντως για μια ακόμα φορά η Τουρκία βρίσκεται στο προσκήνιο, αλλά όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια για τους λάθος λόγους...

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άγκυρα: Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν εγκρίνει τον επαναπατρισμό 33 «κατηγορούμενων» Τούρκων

Ντι Μάιο: Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δικαίωμα να μπουν στην Ατλαντική συμμαχία

Ρωσία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια - Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider