Μητσοτάκης: Η ανεργία η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας - Από 1η Μαΐου η αύξηση του κατώτατου μισθού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η ανεργία η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας - Από 1η Μαΐου η αύξηση του κατώτατου μισθού
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «7 στους 10 εργοδότες δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις γιατί δεν βρίσκουν εργατικό δυναμικό με συγκεκριμένα προσόντα». 

Τελευταία ενημέρωση: 17:35

Στις πολιτικές της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής αγοράς εργασίας και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Δουλειές Ξανά».

Κάνοντας μια αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας σε όλη την Ευρώπη».

«Ζούμε σε ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον αλλά οι προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανεργία λόγω της πανδημίας διαψεύστηκαν γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να στηρίξει τους πολίτες» συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν. Έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, η Ισπανία μας έχει ξεπεράσει. Έχουμε και διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σε σχόλιο του για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί, είπε ακόμη και πρόσθεσε πως προσπαθούμε να λάβουμε μέτρα για την ελάφρυνση».

Μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου του 2022.

Κάνοντας λόγο για το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς που έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αγοράς. Να το κάνουμε ώστε οι δημόσιοι πόροι να μη σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα αλλά στοχευμένα».

Επιπλέον, επεσήμανε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίζει το δικό του σχέδιο δράσης. Θα περιλαμβάνονται οι γνώσεις τους αλλά και οι ανάγκες καταρτίσεις. Θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά».

Μιλώντας για την ελληνική αγορά εργασίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως καταγράφεται σημαντική αύξηση των κενών θέσεων εργασίας που μένουν άδειες, παρά το ότι η το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό, κοντά στο 12%.

Όπως υποστήριξε, «7 στους 10 εργοδότες δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις γιατί δεν βρίσκουν εργατικό δυναμικό με συγκεκριμένα προσόντα».

Μιλώντας για την εκκαθάριση των μητρώων του ΟΑΕΔ και τη διαγραφή ανέργων από αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «55.000 φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του ΟΑΕΔ έως και για άνω των 5 χρόνων.

Υπάρχουν περιπτώσεις ωφελούμενων που διαμένουν σε ακριβές περιοχές και διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου για 10 και 20 χρόνια. Η εκκαθάριση του μητρώου θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο. Θα διαγραφούν όσοι δεν το δικαιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα. Θα διαγραφούν και όσοι αρνούνται να πάνε σε θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά γι αυτούς κάτι που ισχύει σε πολλούς οργανισμούς της Ευρώπης. Θέση στο μητρώο δεν θα βρίσκουν και όσοι αρνούνται να πάρουν μέρος σε δράση κατάρτισης» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εστίασε στο ακριβό κόστος στέγης, ιδιαίτερα για τους νέους Έλληνες, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με συγκεκριμένα μέτρα.

«Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιοπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων»

Βουλή - «Δουλειές Ξανά»: Αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και για τις εκκρεμείς συντάξεις

Κατρίνης: Καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα περί ταχύτερης απονομής των συντάξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider