Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες προτάσεις του Κιέβου στη Μόσχα - Ως «απαράδεχτες» τις επιστρέφει η Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες προτάσεις του Κιέβου στη Μόσχα - Ως «απαράδεχτες» τις επιστρέφει η Ρωσία
Η Ουκρανία πρότεινε τα ζητήματα για της Κριμαίας και του Ντονμπάς να συζητηθούν μόνο σε περίπτωση που συμφωνηθεί μια συνάντηση του Ζελένσκι και του

Τελευταία ενημέρωση: 17:28

Σε μια ένδειξη για σημαντικό «πάγωμα» των συζητήσεων ειρήνευσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για «απαράδεκτες» προτάσεις από την πλευρά του Κιέβου.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η ουκρανική πλευρά κατέθεσε προς τη Μόσχα νέες προτάσεις για μια συμφωνία ειρήνευσης.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, η Ουκρανία πρότεινε τα ζητήματα για τις περιοχές της Κριμαίας και του Ντονμπάς να μην τεθούν σε συζητήσεις των διαπραγματευτικών αποστολών, αλλά μόνο σε περίπτωση που συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ρωσικό ΥΠΕΞ τόνισε πως αυτή η πρόταση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Ακόμα, ο Λαβρόφ υποστηρίζει πως η Ουκρανία προσπαθεί να καθυστερήσει τις συζητήσεις και να υπονομεύσει τη διαδικασία. Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε πως οι επαφές θα συνεχιστούν με τη Ρωσία να προωθεί τη δική της ατζέντας στις συζητήσεις.

Κάνοντας επίθεση κατά των χωρών της Δύσης, ο Λαβρόφ υποστήριξε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους πιέζουν την Ουκρανία για συνέχιση των μαχών.

Ενημέρωση Πούτιν

Ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώθηκε την Πέμπτη για την πορεία των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού και τις συζητήσεις με την ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα, κατά την επαφή που είχε με το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το Συμβούλιο, πέρα από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες πληροφορίων της Μόσχας.

Επιπλέον όπλα του NATO στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπερκ, ανακοίνωσε πως η Συμμαχία συμφώνησε στην περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας και στην παροχή περισσότερων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, όπως έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τα μέλη του NATO συμφώνησαν στην ενίσχυση της βοήθειας τους και σε άλλες χώρες, όπως η Γεωργία, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η μάχη για τον Ντονμπάς θα θυμίζει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του NATO πως η μάχη για την περιφέρεια του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας, θα θυμίζει τις μεγάλες μάχες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και συγκρούστηκαν χιλιάδες αεροπλάνα και τεθωρακισμένα οχήματα.

«Είτε θα μας βοηθήσετε, μέσα σε μέρες και όχι σε εβδομάδες, ή η βοήθεια σας θα έρθει πολύ καθυστερημένα και πολλοί ακόμα άνθρωποι θα πεθάνουν» δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκκληση ουκρανικών αρχών για άμεση απομάκρυνση αμάχων φοβούμενες μεγάλη επίθεση του ρωσικού στρατού

Οι G7 καταδικάζουν τις φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider