Γερμανία: Την απόλυτη πλειοψηφία κερδίζει το SPD στο Ζάαρλαντ - Ήττα για CDU και Αριστερά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Την απόλυτη πλειοψηφία κερδίζει το SPD στο Ζάαρλαντ - Ήττα για CDU και Αριστερά
Η υποψήφια του SPD Άνκε Ρέλινγκερ, πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό το CDU και τον πρωθυπουργό Τομπίας Χαν, είναι η θριαμβεύτρια των χθεσινών εκλογών.

Την απόλυτη πλειοψηφία, ποσοστό 43,5% (+13,9 από τις εκλογές του 2017) και 29 από τις 51 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου κερδίζει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στις κρατιδιακές εκλογές του Ζάαρλαντ. Εκλογική συντριβή υπέστησαν αντιθέτως, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), έπειτα από κυριαρχία 23 χρόνων, και η Αριστερά, η οποία μένει εκτός κοινοβουλίου.

Η υποψήφια του SPD Άνκε Ρέλινγκερ, πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό το CDU και τον πρωθυπουργό Τομπίας Χαν, είναι η θριαμβεύτρια των χθεσινών εκλογών. Θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του κρατιδίου. Παρότι δεν χρειάζεται κυβερνητικό εταίρο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το CDU, το οποίο συγκέντρωσε 28,5% (-12,2).

«Για μένα ο αποφασιστικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι η σταθερότητα», δήλωσε η κυρία Ρέλινγκερ. Στην τοπική βουλή κερδίζει την είσοδό της η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 5,7% (-0,5), ενώ εκτός μένουν πιθανότατα οι Πράσινοι που συγκεντρώνουν ποσοστό 4,99% (+1) και υπολείπονται 23 ψήφων, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8% (+1,5), παρότι ενίσχυσαν τα ποσοστά τους. Η Αριστερά, με απώλειες 10,3 μονάδων, περιορίζεται στο 2,6%, «πληρώνοντας» το κόστος της αποχώρησης του πρώην επικεφαλής και ιδρυτή της, Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος πριν από δέκα ημέρες ανακοίνωσε την απόφασή του, δηλώνοντας ότι το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος το 2005 «έχει παραιτηθεί από την αξίωση να παρουσιάσει αριστερή εναλλακτική στην πολιτική κοινωνικής ανασφάλειας και ανισότητας».

Το Ζάαρλαντ μπορεί να είναι κρατίδιο μόλις ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ο θρίαμβος ωστόσο του SPD στις πρώτες από μια σειρά κρατιδιακών εκλογών του 2022, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους Σοσιαλδημοκράτες. Τον Μάιο ακολουθούν οι εκλογές στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας), ενώ τον Οκτώβριο θα στηθούν κάλπες στην Κάτω Σαξονία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία:To SPD κερδίζει τις εκλογές στο Ζάαρλαντ, έπειτα από 23 χρόνια κυριαρχίας του CDU

Σολτς: Η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία θα τελειώσει «γρήγορα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider