Επικοινωνία Μπάιντεν με τους συμμάχους του NATO για την αντιμετώπιση της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικοινωνία Μπάιντεν με τους συμμάχους του NATO για την αντιμετώπιση της Ρωσίας
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει πως μια ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου.

Τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των συμμάχων των ΗΠΑ στο NATO θα έχει εντός ολίγου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Ευρώπη και την ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος οι ηγέτες του Καναδά, της Κομισιόν, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας κα της Βρετανίας.

Η τηλεδιάσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την Washington Post, την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπάιντεν συμμετείχε σε σύσκεψη με τους επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τις κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει πως μια ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που ολοκληρώνονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ζητά την άμεση απομάκρυνση όλων υπηκόων της από την Ουκρανία.

Σε σχετική οδηγία του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, καλούνται όλες οι υπήκοοι της ασιατικής χώρας να φύγουν άμεσα από την Ουκρανία για λόγους ασφάλειας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας εξέδωσε σύσταση αποφυγής ταξιδιών στην Ουκρανία για όλους τους Ολλανδούς πολίτες, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Ακόμα, το ολλανδικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως θα απομακρύνει τη διπλωματική αποστολή του από το Κίεβο και θα τη μεταφέρει στο Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε σήμερα την κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματά του σχετικά με την ασφάλεια, ως ασεβή και άνευ ουσίας.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ‘συλλογική’ απάντηση, που θυμίζει ‘συλλογική ευθύνη’. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε από τον κάθε παραλήπτη. Η υπεκφυγή από την απάντηση σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο ΟΑΣΕ και Ρωσία-ΝΑΤΟ, και ότι προσπαθούν να φροντίσουν για την δική τους ασφάλεια σε βάρος μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η επιστολή Λαβρόφ σχετικά με την κατανόηση της αρχής της ‘αδιαίρετης ασφάλειας’ «είχε σταλεί στους υπουργούς Εξωτερικών 37 χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, στην οποία υπογραμμίζονταν ότι περιμένουμε λεπτομερή απάντηση από τον καθένα».

«Αντ' αυτού, ο [Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς] Στόλτεμπεργκ και ο [επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ] Μπορέλ μας απαντούν στους οποίους δεν είχαμε απευθυνθεί. Μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως έκφανση διπλωματικής αγένειας και ασέβειας προς το αίτημά μας» είπε η Ζαχάροβα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NATO: Οι πρώτες αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις έφθασαν στη Γερμανία

Ουκρανία: «Έτοιμο» το Όσλο απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider