Σχήμα της Νορμανδίας: Δύσκολες οι συζητήσεις Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας, Γερμανίας - Η επόμενη τον Μάρτιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχήμα της Νορμανδίας: Δύσκολες οι συζητήσεις Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας, Γερμανίας - Η επόμενη τον Μάρτιο
Έπειτα από μια παύση αρκετών μηνών, οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας άρχισαν εκ νέου με μια συνάντηση στο Παρίσι, στα τέλη Ιανουαρίου, στο πλαίσιο διπλωματικών προσπαθειών για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Δύσκολες» ήταν οι συνομιλίες για την ουκρανική κρίση που είχαν χθες, Πέμπτη, υπό το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες προβλέπουν την πραγματοποίηση νέας συνάντησής τους τον Μάρτιο, δήλωσαν σήμερα γαλλική και γερμανική πηγή.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, που συναντώνται από το 2014 υπό το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, είχαν συνομιλίες 9,5 ωρών χθες στο Βερολίνο.

Αυτές έγιναν την ώρα που η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στις πύλες της Ουκρανίας, κατηγορείται ότι προετοιμάζει νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας αυτής. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και δηλώνει ότι θέλει μόνον να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της απέναντι στην εχθρότητα του Κιέβου και του ΝΑΤΟ.

«Οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και επέτρεψαν να φανούν ξεκάθαρα οι διάφορες θέσεις και οι διάφορες επιλογές λύσης», δήλωσαν πηγές προσκείμενες στους Γάλλους και τους Γερμανούς διαπραγματευτές.

«Η συνάντηση διήρκεσε πολλές ώρες και ήταν δύσκολη», σημείωσε και η γαλλική προεδρία.

"Η συζήτηση ανάμεσα στους συμβούλους αφορούσε κυρίως δύο σημεία: τα πολιτικά μέτρα, όπως η εξέταση νόμων που η Ουκρανία πρέπει, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, να συζητήσει με τους αυτονομιστές, και τα ανθρωπιστικά μέτρα που συνοδεύουν τις συνομιλίες αυτές, κυρίως όσον αφορά την απελευθέρωση κρατουμένων", σημείωσε το Ελιζέ.

Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2015 ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, η ένοπλη σύγκρουση των οποίων από το 2014 έχει προκαλέσει περισσότερους από 14.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ.

Οι συνομιλίες σκοντάφτουν κυρίως σε μια πτυχή: "η Ρωσία δέχθηκε τη διαπραγμάτευση σε βάθος, αλλά στο τέλος επέμεινε να γραφτεί ότι η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί απευθείας με τους αυτονομιστές, κάτι το οποίο συνιστά την μόνη κόκκινη γραμμή της Ουκρανίας", σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Έπειτα από μια παύση αρκετών μηνών, οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας άρχισαν εκ νέου με μια συνάντηση στο Παρίσι, στα τέλη Ιανουαρίου, στο πλαίσιο διπλωματικών προσπαθειών για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κρίσης.

"Συμφωνήθηκε να συναντηθούμε εκ νέου μετά τις προσεχείς συναντήσεις της τριμερούς ομάδας επαφής τον Μάρτιο", ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι πλευρές "θα συνεχίσουν να εργάζονται για την πλήρη υλοποίηση" των συμφωνιών του Μινσκ.

"Συνεχίζουμε να προχωράμε πάνω στην διπλωματική πτυχή", επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ σε δηλώσεις που έκανε στον Europe 1.

Στην τριμερή ομάδα επαφής μετέχουν η Μόσχα, το Κίεβο και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία "τώρα", λόγω του αυξημένου κινδύνου μιας ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε "να ξεφύγει γρήγορα" παρά τις διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων.

Ουκρανία: Να γίνονται πιο συχνά οι συνομιλίες με Ρωσία

Η Ουκρανία αναμένει να γίνονται πιο συχνά τετραμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, μετά τον χθεσινό γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο Βερολίνο υπό το σχήμα της Νορμανδίας, δήλωσε σήμερα ο Αντρίι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας.

Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες στη γερμανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες αποσκοπούν στον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, εν μέσω μεγάλης έντασης που επικρατεί μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Γέρμακ πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές που μετείχαν στις συνομιλίες συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Κρεμλίνο: Κανένα αποτέλεσμα οι συζητήσεις με Γαλλία και Γερμανία

Οι συζητήσεις που είχαν χθες, Πέμπτη, στο Βερολίνο, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην ουκρανική κρίση δεν παρήγαγαν "κανένα αποτέλεσμα", δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

"Γίναμε όλοι μάρτυρες ότι η συνάντηση των πολιτικών συμβούλων υπό το σχήμα της Νορμανδίας δεν κατέληξε χθες σε κανένα αποτέλεσμα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έκανε λόγο για "ανικανότητα" των διαφόρων εκπροσώπων να αναγνώσουν "με τον ίδιο τρόπο το ίδιο κείμενο", δηλ. τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015 με σκοπό να βάλουν τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει περισσότερους από 13.000 θανάτους αφότου ξέσπασε πριν από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά κάνει τα πάντα ώστε να μην εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» στις συμφωνίες αυτές, είπε ο Πεσκόφ.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, που συναντώνται από το 2014 σε ένα σχήμα συζητήσεων που αποκαλείται 'σχήμα της Νορμανδίας', για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, είχαν την Πέμπτη στο Βερολίνο συνομιλίες επί 9.5 ώρες.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν ενώ η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, κατηγορείται ότι ετοιμάζει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, κατηγορίες που απορρίπτει η Μόσχα η οποία δηλώνει ότι θέλει να διασφαλίσει την ασφάλειά της απέναντι στην εχθρικότητα του Κιέβου και του ΝΑΤΟ.

Έπειτα από ένα πολύμηνο διάλειμμα, οι συζητήσεις του σχήματος της Νορμανδίας ξεκίνησαν με μια συνάντηση στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Γερμανία, μια νέα συνάντηση αναμένεται τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπλίνκεν: Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider