Χρ. Στυλιανίδης: Σε δύο κύκλους έρχεται το κύμα της κακοκαιρίας - Έχουμε λάβει μέτρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρ. Στυλιανίδης: Σε δύο κύκλους έρχεται το κύμα της κακοκαιρίας - Έχουμε λάβει μέτρα
«Έχουν ήδη παρθεί μέτρα για να κρατήσουμε το εθνικό δίκτυο ανοιχτό».

Σε δύο κύκλους έρχεται το κύμα κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ» που θα πλήξει τις επόμενες μέρες την χώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι ενώ γίνονται συνεχείς συσκέψεις και υπάρχει διαρκής επαφή με όλη την Πολιτική Προστασία της χώρας για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του μηχανισμού. Ακόμη, όπως είπε, προβλέπεται να λειτουργήσουν και ενιαία συντονιστικά κέντρα όπως συνέβη με τις κακοκαιρίες «Μπάλλο» και «Διομήδη». «Ήδη έχουν παρθεί μέτρα και στους δήμους και στις περιφέρειες με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αγορά αλατιού έτσι ώστε όποτε χρειαστεί κι αν χρειαστεί να κρατήσουμε και το Εθνικό Δίκτυο ανοιχτό αλλά ακόμα και δρόμους μέσα στους δήμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επιπλέον, όπως τόνισε με βάση τις μετεωρολογικές ενδείξεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις περιοχές κάτω από τη Θεσσαλία διότι από τη Δευτέρα θα είναι πολύ έντονα τα καιρικά φαινόμενα εκεί, καθώς επίσης και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

«Η συνεργασία θα είναι όπως έγινε με τον «Μπάλλο» και τον «Διομήδη». Ενιαία συντονιστικά κέντρα που θα συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και η αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία, όλοι όσοι συνδράμουν σε τέτοιες περιπτώσεις», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση κι αυτού του καιρικού φαινομένου καθώς όπως είπε «η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κρίσεις».

«Παρόλο το έκτακτο καιρικό φαινόμενο και τα έντονα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, θα τα αντιμετωπίσουμε και θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή για να μπορέσει ο καθένας να πάει στη δουλειά του να συνεχίσει την καθημερινότητά του και μάλιστα δίχως ιδιαίτερα προβλήματα», κατέληξε.

Τοπικές και παροδικές χιονοπτώσεις αύριο ακόμα και σε πεδινά τμήματα

Το Σάββατο αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας Πελοποννήσου πάνω από τα 200 μέτρα περίπου.

Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα είναι πιο τοπικά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στα βόρεια τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία, σε σημαντική πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 6, στην Ήπειρο από -10 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -10 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 5 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Με πληροφορίες από τον ΑΝΤ1 και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περ. Αττικής: Σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Υπ. Εργασίας: Προληπτικές ενέργειες από τους δήμους ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider