Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eίναι 43 ετών, από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία.

Αποστολή στο Στρασβούργο

Η Ρομπέρτα Μετσόλα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, ανακηρύχθηκε η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κερδίζοντας από την πρώτη κιόλας πληροφορία 458 ψήφους από τις 616 έγκυρες.

Με την στήριξη του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, η 43χρονη από τη Μάλτα - η οποία έχει σήμερα τα γενέθλιά της - θα αναλάβει την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2014 υπερτερώντας έναντι των τριών άλλων υποψηφίων - Alice Bah Kuhnke (Σουηδία, Πράσινη), Kosma Złotowski (Πολωνία, υπερσυντηρητικός) και Sira Rego (Ισπανία, Αριστερά).

Παρότι δεν είναι η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στο αξίωμα, είναι η νεότερη σε ηλικία γυναίκα που θα αναλάβει χρέη προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά την εκστρατεία της παρουσιάστηκε ως μια νέα αλλά έμπειρη γυναίκα ηγέτης, που μπορεί να εμπνεύσει και να οικοδομήσει συναίνεση, πέρα από τις δύσκολες πολιτικές διαιρέσεις της Ευρώπης. «Θέλουμε, το Ευρωκοινοβούλιο να πληροί το ρόλο του στο Παγκόσμιο προσκήνιο» ανέφερε απευθυνόμενη στα μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου λίγο πριν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που διεξήχθη για πρώτη φορά ηλεκτρονικά λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Κατά την σύντομη ομιλίας της αναφέρθηκε και στον προκάτοχό της, David Sassoli, ο οποίος θέλησε να «οικοδομήσει» ένα κόσμο αλληλεγγύης και μια Ευρώπη που να ανήκει στο λαό της, τονίζοντας ότι η ίδια επιθυμεί να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή.

«Η αλήθεια προκύπτει από το διάλογο και τις διαφωνίες. Ανεκτικότητα σημαίνει να φτιάχνουμε χώρο για τη διαφορετικότητα, δικαιοσύνη σημαίνει να έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις την άλλη πλευρά» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθύνοντας έκκληση στους Ευρωβουλευτές να αφήσουν τα πείσματα του παρελθόντος και να στραφούν στην εξεύρευση λύσεων για τις σύγχρονες προκλήσεις. «Η πολιτική δεν μπορεί να σημαίνει μόνο νικητές και ηττημένους. Πρέπει να σημαίνει βελτίωση της κοινωνίας και τη ζωής. Το Κοινοβούλιο μας είναι το καλύτερο παράδειγμα Ευρώπης. Το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο αποδοτικό. Πρέπει να στηριχθούμε στη δέσμευση να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή να βρούμε λύσεις για μετανάστευση , για την ενέργεια, την ψηφιοποίηση, την υγεία, την ισότητα, να δημιουργήσουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο και να αγωνιστούμε για πραγματική ισότητα η οποία θα διέπει ότι κάνουμε».

Θα είμαι περήφανη σημείωσε, «να είμαι η Πρόεδρος αυτής της προσπάθειας, που θα τιμήσει το κληροδότημα όσων προηγήθηκαν. Να είμαι εκείνη που θα γεφυρώσει τις διαφορές και να οδηγήσει σε λήψη αποφάσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στο Στρασβούργο για να παραστεί μεταξύ άλλων στην τιμητική τελετή που διοργανώθηκε εις μνήμην του εκλιπόντα προέδρου David Sassoli, δείπνησε χθες με την με τη Ρομπέρτα Μετσόλα.

Στο δείπνο παρέστησαν ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου και ο επικεφαλής του γραφείου της Ρομπέρτα Μετσόλα, Matthew Tabone.

Η Νέα Δημοκρατία στήριξε ενεργά εντός του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την υποψηφιότητα της Μετσόλα για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δύο αντιπροέδρους στο Ευρωκοινοβούλιο «διεκδικεί» για πρώτη φορά η Ελλάδα

Μέτσολα: Ήρθε η ώρα να αναλάβει γυναίκα την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ευρωκοινοβούλιο: Ξεκινά σήμερα η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου - 4 υποψήφιοι, φαβορί η Μετσόλα

gazzetta
gazzetta reader insider insider