Βαρβιτσιώτης: Να υπάρχει πλαίσιο σταθερών κυρώσεων απέναντι σε οποιον θέλει να εργαλειοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρβιτσιώτης: Να υπάρχει πλαίσιο σταθερών κυρώσεων απέναντι σε οποιον θέλει να εργαλειοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες
Την πρόταση να υπάρχει πλαίσιο «σταθερών κυρώσεων απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή χώρες μέλη» επανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Την πρόταση να υπάρχει πλαίσιο «σταθερών κυρώσεων απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή χώρες μέλη» επανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε σε δήλωσή του.

Παράλληλα, όσον αφορά τη Ρωσία, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι τα κανάλια επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και, όπως ο πρόεδρος Πούτιν και ο πρόεδρος Μπάιντεν έχουν τακτικές πλέον επικοινωνίες, έτσι να αποκατασταθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε καταστάσεις τις οποίες δεν θα θέλαμε να δούμε».

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταρχάς, χαρήκαμε γιατί συντελέστηκε στα πλαίσιά του η πρώτη Διακυβερνητική συνάντηση με τη Σερβία. Το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μας αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός. Θέλουμε τα δυτικά Βαλκάνια, και ιδιαίτερα η Σερβία, να προχωρήσει κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σερβία και Μαυροβούνιο, που αυτές τις ημέρες διαπραγματεύτηκαν το άνοιγμα των καινούριων κεφαλαίων, θα προσπαθήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά να κάνουν γοργά βήματα κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Παράλληλα, μας απασχολεί το θέμα του Covid και ο τρόπος με τον οποίο όχι μόνο θα συντονιστούμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θα συντονιστούμε στο άνοιγμα της ταξιδιωτικής αγοράς, παράλληλα με τον συντονισμό για την αγορά των φαρμάκων που θα αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσαμε πολύ σοβαρά το θέμα της μετανάστευσης. Και εκεί επανέφερα για λογαριασμό της χώρας μας την πρόταση να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερών κυρώσεων απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να αποσταθεροποιήσει είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή χώρες μέλη. Για να μην ξαναδούμε τα φαινόμενα στον Έβρο, για να μην είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στις απειλές τύπου Λουκασένκο, η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει ένα συνολικό πλαίσιο κυρώσεων απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τη συνοχή της αλλά και εκμεταλλεύεται την ανθρωπιά μας.

Τέλος, η Ευρώπη έχει μπροστά της να αποφασίσει το πώς θα σταθεί απέναντι στην Ανατολική εταιρική της σχέση και βέβαια να σταθεί ανοιχτή και αλληλέγγυη στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Εμείς πιστεύουμε ότι τα κανάλια επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και, όπως ο πρόεδρος Πούτιν και ο πρόεδρος Μπάιντεν έχουν τακτικές πλέον επικοινωνίες, έτσι να αποκατασταθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε καταστάσεις τις οποίες δεν θα θέλαμε να δούμε.

Μέσα στα πλαίσια της Διάσκεψης για το διάλογο (για το Μέλλον) της Ευρώπης βλέπουμε ότι οφείλουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή την ανοιχτή διαδικασία. Λυπούμαστε γιατί στη χώρα μας δεν έχει αγκαλιαστεί ακόμα από το σύνολο των πολιτών, γι' αυτό και θα φροντίσουμε μέχρι την επόμενη χρονιά ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες, να εντάξουμε ακόμα περισσότερες φωνές σε αυτό το οποίο θεωρούμε το κοινό μας σπίτι, στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αφού η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, έτσι πρέπει να ακούσουμε και όλους τους ενοίκους του. Για αυτό και θα προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες υιοθετώντας πρακτικές που κάνανε άλλα κράτη-μέλη».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider