Κυριακίδου: Ο κορονοϊός έδειξε ότι η δημόσια υγεία ξεπερνά τα σύνορα

Newsroom
Μοιράσου το
Κυριακίδου: Ο κορονοϊός έδειξε ότι η δημόσια υγεία ξεπερνά τα σύνορα
Ήταν η πρώτη «συνάντηση» του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για τη δημόσια υγεία.

Τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κότζα, είχε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Ήταν η πρώτη «συνάντηση» του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για τη δημόσια υγεία.

Οι σοβαρές απειλές για την υγεία, όπως αυτές που οφείλονται σε εστίες μολυσματικών ασθενειών ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, δεν σέβονται τα σύνορα και απαιτούν αυξημένη διασυνοριακή συνεργασία και συντονισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έδειξε πρόσφατα η πανδημία της COVID-19. Τους τελευταίους μήνες, τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία έχουν βιώσει σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις κοινωνίες τους και στα συστήματα υγείας τους, αναφέρει η Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαία Επίτροπος και ο Τούρκος υπουργός Υγείας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας για διασυνοριακές απειλές για την υγεία ως σαφή προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19. Θέματα που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία βρέθηκαν επίσης ψηλά στην ατζέντα, σε συνδυασμό με τις προσεγγίσεις της ΕΕ και της Τουρκίας για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου.

Επίσης, συζήτησαν ευκαιρίες για την προώθηση της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς. Συζήτησαν επίσης θέματα ψυχικής υγείας ως τομέα κοινού ενδιαφέροντος, υπό το φως των επιπτώσεων στην ψυχική ευημερία των ανθρώπων που έχει η πανδημία.

«Η COVID-19 έδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η δημόσια υγεία ξεπερνά τα σύνορα. Η διεθνής συνεργασία είναι καίριας σημασίας σε αυτόν τον τομέα και χαιρετίζω τις συζητήσεις που είχαμε σήμερα με τον υπουργό Κότζα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας μας», ανέφερε η κ. Κυριακίδου μετά την τηλεδιάσκεψη.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του, ως υποψήφιας χώρας, να συνεργαστεί και να μοιραστεί βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ενώ παλεύουμε με την πανδημία που έχει επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια, πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη δέσμευσή μας για την καταπολέμηση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η ψυχική υγεία, οι χρόνιες ασθένειες και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής σε θέματα υγείας, καθώς και η αρνητική τους επίδραση στις οικονομίες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θεωρεί τον υψηλού επιπέδου διάλογο για την υγεία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των μερών και της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Οι επαφές θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τουρκίας, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Στέλλα Κυριακίδου και ο Φαχρετίν Κότζα συμφώνησαν να κάνουν απολογισμό των συζητήσεων και να συνεχίσουν τον διάλογό τους το 2022 με σκοπό να φέρουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πιο κοντά στον τομέα της υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.