Βουλγαρία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλγαρία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Κοινοβούλιο στη Βουλγαρία
Ο ρόλος του προέδρου στη χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά έρχεται στο προσκήνιο σε περιόδους πολιτικής κρίσης.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βούλγαροι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, κουρασμένοι από την εκτεταμένη διαφθορά στο φτωχότερο κράτος μέλος της ΕΕ εν μέσω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και του υψηλού αριθμού θανάτων από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο 58χρονος απερχόμενος πρόεδρος Ρουμέν Ράντεφ, υπέρμαχος της αλλαγής στη χώρα που έχει στόχο να καθαρίσει την εικόνα της ως αυτής με την μεγαλύτερη διαφθορά στην ΕΕ, παρουσιάζεται ως το φαβορί για την ανανέωση της πενταετούς θητείας του στον προεδρικό θώκο, μετά την εξασφάλιση του 49,5% στον πρώτο γύρο των προεδρικών που διεξήχθη στις 14 Νοεμβρίου.

Αντίπαλός του είναι ο 58χρονος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας Αναστάς Γκερτζίκοφ, ο οποίος εξασφάλισε 22,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα και υποστηρίζεται από το Gerb, το συντηρητικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο.

Ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά έρχεται στο προσκήνιο σε περιόδους πολιτικής κρίσης, όταν ο αρχηγός του κράτους μπορεί να διορίζει προσωρινές κυβερνήσεις. Η προεδρία προσφέρει επίσης βήμα για την άσκηση επιρροής στην κοινή γνώμη.

Ο Ράντεφ έγινε δημοφιλής για την ανοιχτή υποστήριξή του προς τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς και της κυβέρνησης του Μπορίσοφ το 2020, όπως επίσης και επειδή διόρισε προσωρινές κυβερνήσεις που έφεραν στο φως καταγγελόμενες ως σκοτεινές δημόσιες συμβάσεις προμηθειών της τελευταίας κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού. Ο Μπορίσοφ αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία.

Ένα νέο κόμμα κατά της διαφθοράς, το "Ας συνεχίσουμε την Αλλαγή (PP), που συστάθηκε από δύο επιχειρηματίες που έχουν σπουδάσει στο Χάρβαρντ, τους οποίους ο Ράντεφ διόρισε προσωρινούς υπουργούς τον Μάιο, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ράντεφ υποστηρίζεται από τους πολιτικούς αντιπάλους του Μπορίσοφ --το PP, τους Σοσιαλιστές και το κόμμα κατά της ελίτ ITN, τα οποία, μαζί με άλλη μία παράταξη κατά της διαφθοράς, έχουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

"Ο Ράντεφ είναι το φαβορί, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι υποστηρικτές του θα πάνε να ψηφίσουν", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ντανιέλ Σμίλοφ στο Κέντρο Φιλελεύθερων Στρατηγικών της Σόφιας.

Ο Γκερτζίκοφ, έγκριτος καθηγητής Αρχαίας και Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας, κατηγορεί τον Ράντεφ ότι στρέφει τους Βούλγαρους τον έναν εναντίον του άλλου και έχει δεσμευτεί να ενώσει το έθνος, το οποίο πλήττεται από υψηλά ποσοστά θανάτων από την COVID-19, τα οποία είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ο Γκερτζίκοφ είναι ισχυρός υποστηρικτής των δυτικών συμμαχιών της Βουλγαρίας, που είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, έχει κάνει εκστρατεία για τη βελτίωση των επιχειρηματικών ευκαιριών και υποστηρίζει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση του κράτους δικαίου στην χώρα αυτή των περίπου 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Ράντεφ, ο οποίος έκανε εκστρατεία το 2016 για την άρση των δυτικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία, δηλώνει ότι η Βουλγαρία πρέπει να διατηρεί ρεαλιστικούς δεσμούς με τη Μόσχα και δεν θα πρέπει να την θεωρεί εχθρό, κυρίως λόγω των στενών ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Τα σχόλιά του ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσήρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, είναι "σήμερα ρωσική", προκάλεσαν διαμαρτυρίες από το Κίεβο.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 20:00, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου από τις κάλπες (exit polls).

Ο νικητής θα αναλάβει καθήκοντα στις 22 Ιανουαρίου για πενταετή θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλγαρία: Η Κριμαία είναι Ρωσική - Απάντηση από το Ουκρανικό ΥΠΕΞ

gazzetta
gazzetta reader insider insider