Διεθνή
14-11-2021 | 19:12

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε με τον Λευκορώσο ΥΠΕΞ 24 ώρες πριν ανακοινωθούν νέες κυρώσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε με τον Λευκορώσο ΥΠΕΞ 24 ώρες πριν ανακοινωθούν νέες κυρώσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι συζήτησαν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και τη μεταναστευτική κρίση σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΕΕ και η Λευκορωσία είχαν συνομιλίες μία ημέρα πριν από τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Μινσκ προκειμένου να περιληφθούν αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία που φέρεται να εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα της Ένωσης.

"Από λευκορωσικής πλευράς... υπογραμμίστηκε πόσο αντιπαραγωγικές θα είναι οι κυρώσεις", ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χιλιάδες μετανάστες ταξίδεψαν στη Λευκορωσία με την ελπίδα ότι θα περάσουν στην ΕΕ, αλλά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σύνορα σε συνθήκες χειμωνιάτικου ψύχους.

Η Ευρώπη κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι εξαπολύει "υβριδική επίθεση" φέρνοντας μετανάστες και ωθώντας τους να περάσουν παράνομα στην Πολωνία. Η Λευκορωσία έχει αρνηθεί κατ΄επανάληψη την κατηγορία.

Ο Μακέι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τα βήματα που έχει κάνει η Λευκορωσία προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες στα σύνορα, ανέφερε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του, έθιξε το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ τονίζοντας ότι «οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες». Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει:

«Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Μακέι για να εγείρω το θέμα της αβέβαιης ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ. Οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.