Οι σχέσεις ΕΕ με ΗΠΑ στο επίκεντρο της συνάντησης φον ντερ  Λάιεν - Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι σχέσεις ΕΕ με ΗΠΑ στο επίκεντρο της συνάντησης φον ντερ  Λάιεν - Μπάιντεν
Σημαίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μέχρι του χρόνου να έχει εμβολιαστεί το 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της Γερμανίδας αξιωματούχου στην Ουάσινγκτον.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ, θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και άλλα ζητήματα γεωπολιτικής.

Μετά τη συνάντηση, η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής:

«Φυσικά, συζητήσαμε την πανδημία, για την οποία, παρά την πρόοδο του εμβολιασμού στις ΗΠΑ και την ΕΕ, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε να μην μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων. Και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Γνωρίζουμε επίσης και είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μέχρι του χρόνου να έχει εμβολιαστεί το 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Συνεπώς έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε.

Έπειτα, εστιάσαμε στην κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Δεν πρόκειται για διμερές θέμα της Πολωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας. Πρόκειται για πρόκληση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Και δεν αποτελεί μεταναστευτική κρίση. Πρόκειται για την προσπάθεια ενός αυταρχικού καθεστώτος να αποσταθεροποιήσει τους δημοκρατικούς γείτονές του. Δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της. Γνωρίζουμε αυτούς τους τρόπους συμπεριφοράς. Τους έχουμε συνηθίσει, αφού είδαμε προσπάθειες επηρεασμού των δημοκρατικών μας εκλογών. Είδαμε κυβερνοεπιθέσεις. Είδαμε διασπορά παραπληροφόρησης. Τώρα έχουμε αυτή την υβριδική επίθεση που εργαλειοποιεί μετανάστες στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Πρέπει να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας από αυτό το είδος κυνικού γεωπολιτικού παιχνιδιού ισχύος. Αυτό συζήτησα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στη συνάντησή μας στον Λευκό Οίκο.

Η συζήτηση αυτή μας έφερε στο ζήτημα της Ουκρανίας. Συμφωνούμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και επίσης στηρίζουμε πλήρως την προσπάθεια της Ουκρανίας να εκσυγχρονίσει και να μετασχηματίσει την οικονομία της και να οικοδομήσει την ανθεκτικότητά της στον δρόμο που έχει επιλέξει.

Στη συνέχεια συζητήσαμε την κατάσταση στη νήσο της Ιρλανδίας. Είναι πολύ σημαντικό να ισχύει η συμφωνία που επετεύχθη με το Πρωτόκολλο και τη Συμφωνία Αποχώρησης, διότι καθιστά δυνατή τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη νήσο της Ιρλανδίας. Γι’ αυτό, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε πρόθυμοι να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, όπως δείξαμε μέγιστη ευελιξία στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου, είναι όμως σημαντικό να τηρήσουμε τα όσα έχουμε συμφωνήσει και συνυπογράψει και να εργαστούμε σε αυτή τη βάση.

Τέλος, είχαμε μια συζήτηση για τις υποδομές. Οι πρωτοβουλίες Build Back Better World και European Global Gateway ενισχύουν η μία την άλλη. Γνωρίζουμε ότι στηριζόμαστε στις ίδιες αρχές. Και τώρα προσπαθούμε να εντοπίσουμε μαζί τα πλέον ελπιδοφόρα έργα στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε μέσω των κοινών μας πρωτοβουλιών. Αυτή ήταν μια σύντομη περίληψη της συνάντησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider