Η συμμαχία Σολτς προσβλέπει σε 580 εκατ. δολάρια σε δαπάνες για το γερμανικό reboot

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η συμμαχία Σολτς προσβλέπει σε 580 εκατ. δολάρια σε δαπάνες για το γερμανικό reboot
Οι Πράσινοι συμφώνησαν την Κυριακή να προχωρήσουν σε συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας τριμερούς συμμαχίας με επικεφαλής τον νικητή των εκλογών Όλαφ Σολτς. Η ηγεσία του FDP υπέγραψε ομόφωνα το βήμα σε μια συνάντηση τη Δευτέρα.

Ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας προσβλέπει σε περίπου 500 δισ. ευρώ σε δαπάνες κατά την επόμενη δεκαετία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα αναζητήσει κενά στους κανόνες συνταγματικού χρέους για να αυξήσει τη χρηματοδότηση.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συν-ηγέτης των Πρασίνων, δήλωσε ότι το SPD και το FDP συμφώνησαν σχετικά με την κλίμακα των δημόσιων επενδύσεων που απαιτούνται για να καταστεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κλιματικά ουδέτερη και τα κόμματα θα δώσουν λεπτομέρειες στις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

«Υπάρχει σαφής κατανόηση της αξιοποίησης των δημόσιων επενδυτικών δραστηριοτήτων στη Γερμανία στο πλαίσιο του φρένου χρέους, αλλά με τις δυνατότητες που το φρένο χρέους επιτρέπει», δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση.

Για παράδειγμα, είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει funds για επενδύσεις σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε αγροτικές περιοχές. «Αυτό μπορεί στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί σε διάφορους τομείς της δημόσιας υποδομής», δήλωσε ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι ένας από τους υποψήφιους που συζητούνται για υπουργό Οικονομικών.

Οι Πράσινοι συμφώνησαν την Κυριακή να προχωρήσουν σε συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας τριμερούς συμμαχίας με επικεφαλής τον νικητή των εκλογών Όλαφ Σολτς. Η ηγεσία του FDP υπέγραψε ομόφωνα το βήμα σε μια συνάντηση τη Δευτέρα.

«Η μεγάλη επιθυμία για ανανέωση μπορεί να γίνει πραγματικότητα και τώρα σηκώνουμε τα μανίκια για αυτό», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλεξάντερ Μούλερ, βουλευτής από το φιλελεύθερο κόμμα.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος του κόμματος, εξετάζεται επίσης για υπουργός Οικονομικών και ανέφερε σε συνέντευξή του ότι οι Πράσινοι θα πρέπει να αναλάβουν ένα νέο, πιο ισχυρό υπουργείο περιβάλλοντος.

Μαζί με τις πολιτικές λεπτομέρειες, οι θέσεις του υπουργικού συμβουλίου θα διευθετηθούν στις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμα και αυτήν την εβδομάδα. Εξασφαλίζοντας μια προκαταρκτική δέσμευση από τους υποψήφιους εταίρους του την Παρασκευή, ο Σολτς ξεπέρασε ένα μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά του να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος.

Ενώ οι διαφορές είναι ακόμη ισχυρές, η προώθηση των διαπραγματεύσεων συνασπισμού είναι ένα κρίσιμο βήμα στη σύνθετη διαδικασία διαδοχής της εξουσίας στην Γερμανία. Δείχνει ότι τα κόμματα βλέπουν αρκετό κοινό έδαφος και καθιστά πιο πιθανό μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σολτς να ξεκινήσει τη θητεία της στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πριν από το τέλος του έτους.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τον Σολτς θέλει για Καγκελάριο η πλειοψηφία των Γερμανών - Νέο ιστορικό χαμηλό για CDU/CSU

Σολτς: Θα έχουμε κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» πριν από τα Χριστούγεννα

Γερμανία: «Καλός» ο συνασπισμός «φανάρι» για 1/2 Γερμανούς - Κυριαρχεί ο Σολτς

gazzetta
gazzetta reader insider insider