Πολιτική κρίση στην Αυστρία: Παραιτείται, αλλά... δεν φεύγει ο Κουρτς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτική κρίση στην Αυστρία: Παραιτείται, αλλά... δεν φεύγει ο Κουρτς
Μεταμέλεια ή τακτικός ελιγμός για μελλοντική επιστροφή στην εξουσία;

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε το Σάββατο η παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, υπό το βάρος κατηγοριών για διαφθορά. Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο καγκελάριος δεν αποχωρεί από την πολιτική, αλλά μέχρι νεωτέρας αναλαμβάνει καθήκοντα επικεφαλής στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), ενώ στην καγκελαρία τον διαδέχεται ο έμπιστος συνεργάτης του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, υπουργός Εξωτερικών και ορκισμένος συνεχιστής της πολιτικής του.

«Σκιώδης καγκελάριος» παραμένει ο Κουρτς, εκτιμά στο πρωτοσέλιδό της η αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten. Για την έγκυρη Der Standard της Βιέννης η ανάληψη της καγκελαρίας από τον Σάλενμπεργκ αποτελεί ένδειξη ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς «μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή». Όσο για την ελαφρώς σκανδαλοθηρική Kronen Zeitung, κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα του απερχόμενου καγκελάριου και κυκλοφορεί με τίτλο «Kurz mal weg» («Φεύγει για λίγο»).

Σε μία σύντομη ομιλία του το Σάββατο ο ίδιος ο Κουρτς, εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του, τονίζει ότι «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν προέχει το προσωπικό ή το κομματικό συμφέρον, δεν προέχουν οι πολιτικοί ελιγμοί. Θεωρώ τη χώρα μου πιο σημαντική από το πρόσωπό μου». Πράγματι, οι στιγμές είναι δύσκολες για τον Κουρτς, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε υπόθεση διαφθοράς. Έμπιστοι συνεργάτες του λέγεται ότι έχουν διαθέσει χρήματα από τα κρατικά ταμεία για χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις ή ακόμη και για δημοσίευση άρθρων που εγκωμιάζουν τον καγκελάριο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Der Standard κάνει λόγο για μήνυμα που είχε στείλει το 2018 σε chat room ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τόμας Σμιντ, λέγοντας «Δεν πρόκειται να συμμετέχω άλλο σε όλα αυτά…» Οι αρχές εξετάζουν και SMS του ίδιου του Κουρτς, για τα οποία πλέον ο ίδιος λέει ότι «έχουν συνταχθεί εν θερμώ και σήμερα δεν θα τα είχα διατυπώσει με τον ίδιο τρόπο». Προ ημερών η εισαγγελία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ÖVP και σε ιδιωτικές κατοικίες συνεργατών του απερχόμενου καγκελάριου. Μέχρι την τελευταία στιγμή πάντως ο Σεμπάστιαν Κουρτς επιμένει ότι «οι κατηγορίες αναφέρονται στο έτος 2016, είναι εσφαλμένες και θα το αποδείξω. Είμαι απολύτως πεπεισμένος γι αυτό».

Συνεχίζεται η συνεργασία των ανόμοιων εταίρων

«Παιδί-θαύμα» της αυστριακής πολιτικής τον είχαν αποκαλέσει. Γεννημένος το 1986, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έγινε υπουργός Εξωτερικών σε ηλικία μόλις 27 ετών και καγκελάριος στα 31 του, αφού προηγουμένως δεν δίστασε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα FPÖ. Όμως αυτή η κυβέρνηση κατέρρευσε μετά την εμπλοκή του ακροδεξιού αντικαγκελάριου Χάιντς Κρίστιαν Στράχε σε υπόθεση διαφθοράς, η οποία αποκαλύφθηκε σε βίντεο από κρυφή κάμερα, που άγνωστοι διοχέτευσαν στη δημοσιότητα. Ο ίδιος ο Κουρτς όχι μόνο βγήκε αλώβητος από την υπόθεση, αλλά παρέμεινε καγκελάριος, αλλάζοντας πολιτικό στρατόπεδο και συμμαχώντας με το Κόμμα των Πρασίνων. Μόνο που οι τελευταίες αποκαλύψεις προκάλεσαν αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των ούτως ή άλλως ανόμοιων εταίρων. Οι Αυστριακοί Πράσινοι είχαν ήδη δεχθεί κριτική για τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση, που ακολουθεί την πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη - μαζί με τη Δανία. Τώρα ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» και οι Πράσινοι ξεκαθάρισαν ότι, πρώτον, θα πρέπει να παραιτηθεί ο Κουρτς για να παραμείνουν στην κυβέρνηση και, δεύτερον, εάν δεν παραιτηθεί οικειοθελώς μέχρι την Τρίτη, θα συνυπογράψουν και οι ίδιοι πρόταση μομφής εναντίον του στη Βουλή.

Παραμένει το «σύστημα Κουρτς»;

Ωστόσο το ερώτημα παραμένει, σημειώνει η DW. Έχουν πληρώσει στελέχη του Λαϊκού Κόμματος ινστιτούτα κοινής γνώμης για να εξασφαλίσουν ευνοϊκές δημοσκοπήσεις; Έχουν πληρώσει δημοσιογράφους για «άρθρα-αγιογραφίες»; Και μάλιστα με κρατικά κονδύλια; Στελέχη της αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι θα συνιστούσε διπλή απάτη να πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες τη χειραγώγησή τους...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστρία: Ο καγκελάριος Κουρτς αντιμέτωπος με έρευνα για διαφθορά και δωροδοκία 

gazzetta
gazzetta reader insider insider