Διεθνή
21-09-2021 | 20:01

Επίτροπος Μπρετόν: Τα προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ ξεπερνούν το ζήτημα των υποβυχίων

Newsroom
Μοιράσου το
Επίτροπος Μπρετόν: Τα προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ ξεπερνούν το ζήτημα των υποβυχίων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την άποψη πως τα προβλήματα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών δεν προέκυψαν εξαιτίας της συμφωνίας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας αλλά είναι ορατά σε πολλαπλά επίπεδα εξέφρασε ο Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν.

«Οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν είναι ζήτημα των τελευταίων ημερών αλλά χτίζονται εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ο Μπρετόν, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «αρκετοί πολιτικοί αλλά και πολίτες στην Ένωση αισθάνονται πως κάτι έχει σπάσει στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ».

«Και αυτό το αίσθημα συνεχώς κερδίζει έδαφος. Θα ήταν λάθος να νομίζουμε πως όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα είναι η αιτία για αυτό», συνέχισε ο Μπρετόν, σημειώνοντας πως μία σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει φέρει σε δύσκολη θέση την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Υπενθυμίζεται πως εντός της εβδομάδας ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ανεπίσημου συμβουλίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου και Τεχνολογίας στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, κάτι που είχε αρχικά θεωρηθεί ως μία απόπειρα αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων, με τον Μπρετόν να σημειώνει με νόημα πως «πλέον οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστούν οι διεργασίες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.