Ιταλία: Φτάνει στο τέλος της η περίοδος πολιτικής σταθερότητας;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Φτάνει στο τέλος της η περίοδος πολιτικής σταθερότητας;
Αυξάνονται οι φόβοι ότι μια πιθανή αποχώρηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι το επόμενο έτος θα μπορούσε να ρίξει ξανά την χώρα σε αταξία.

Καθώς η Ιταλία απολαμβάνει μια ασυνήθιστη περίοδο πολιτικής σταθερότητας, αυξάνονται οι φόβοι ότι μια πιθανή αποχώρηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι το επόμενο έτος θα μπορούσε να την ρίξει ξανά σε αταξία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του European House Ambrosetti Forum, Βαλέριο Ντε Μόλι, δήλωσε στο CNBC στην εκδήλωση την Πέμπτη ότι η Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν μέσω ενός «παραθύρου σταθερότητας».

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η πολιτική κρίση στην Ιταλία είναι πάντα ένα βήμα μακριά, οπότε δεν μπορώ να ποντάρω όλη την οικογένειά μου στο συγκεκριμένο, αλλά, ξέρετε, έχουμε ένα παράθυρο σταθερότητας, πολιτικής θεσμικής σταθερότητας».

Η Ιταλία γνώρισε διαφορετικούς κυβερνητικούς σχηματισμούς τα τελευταία χρόνια, αλλά η πολιτική σκηνή έχει ηρεμήσει ουσιαστικά μετά τον διορισμό του Ντράγκι ως πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο. Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατάφερε να υποστηριχθεί τόσο από το αριστερό όσο και από το δεξιό πολιτικό φάσμα και είναι μια δημοφιλής φιγούρα μεταξύ του εκλογικού σώματος.

«Ο Μάριο Ντράγκι ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού, είναι σε θέση να κατανοήσει και να λάβει υπόψη τις διαφορετικές ευαισθησίες των κομμάτων, αλλά ταυτόχρονα να καθορίσει τους στόχους και να τους επιτύχει, ώστε η χώρα να καταλάβει ότι ακολουθούμε ένα δρόμο και προχωράμε. », δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ο Τζιαν Μαρία Γκρος-Πιέτρο, πρόεδρος της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo.

Ωστόσο, οι ημέρες σταθερότητας της Ιταλίας θα μπορούσαν να τελειώνουν.

«Δεν χρειάζεται να έχουμε πολιτική κρίση τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες, τότε πρέπει να έχουμε την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Ντε Μόλι.

Το όνομα του Ντράγκι εμφανίζεται συχνά ως πιθανού υποψηφίου για να αντικαταστήσει τον νυν Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα το επόμενο έτος. Αν ο Ντράγκι γινόταν πρόεδρος, ωστόσο, θα άφηνε ένα μεγάλο κενό σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ότι «είναι πιθανό» ο Ντράγκι να γίνει πρόεδρος.

«Σε αυτό το σημείο αυτή η κυβέρνηση θα κατέρρεε και θα έπρεπε να πάμε σε γενικές εκλογές. αυτή είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα», δήλωσε ο Κοταρέλι στο CNBC στο Ambrosetti Forum την Παρασκευή. Είπε ότι είναι πιθανό ο Ντράγκι να μην συνεχίσει ως πρωθυπουργός μετά τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Ντε Μόλι του Ambrosetti σχολίασε ότι πιστεύει ότι ο Ντράγκι είναι ο καλύτερος για την Ιταλία ως πρωθυπουργός, στο τιμόνι της κυβέρνησης και υπεύθυνος για τα καθημερινά καθήκοντα.

«Ειλικρινά, αυτό που κάνει ο Ντράγκι είναι... τα σωστά πράγματα για τη χώρα», δήλωσε ο Ντε Μόλι. «Δεν είναι αριστερός ή δεξιός, κάνει ό, τι πρέπει να κάνει».

Ο Ντράγκι δεν προωθεί μόνο μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, αλλά επιβλέπει επίσης μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και τις προσπάθειες εμβολιασμού της για τον κορονοϊό.

Την Πέμπτη, ο Ντράγκι προέτρεψε τους Ιταλούς για άλλη μια φορά να εμβολιαστούν για την Covid-19, καθώς θέλει το 80% των πολιτών στη χώρα να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το Our World in Data, το 70% των Ιταλών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 61% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η χώρα ήταν μεταξύ των πιο άσχημα πληγέντων από την πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider