Πολιτική | Διεθνή
30-08-2021 | 13:51

Reuters: Η ΕΕ αποφασισμένη να σταματήσει τις μαζικές ροές Αφγανών προσφύγων

Newsroom
Μοιράσου το
Reuters: Η ΕΕ αποφασισμένη να σταματήσει τις μαζικές ροές Αφγανών προσφύγων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την πρόθεση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην επιτρέψουμε μια μαζική ροή προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν, εν μέσω της κρίσης που επικρατεί στην ασιατική χώρα μετά από την ανάληψη της ηγεσίας από τους Ταλιμπάν, αναμένεται να υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης, αρμόδιοι για τη μετανάστευση, σε σύσκεψη που θα έχουν την Τρίτη για το θέμα.

Στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, που δημοσίευσε το Reuters, σημειώνεται «με βάση τα μαθήματα του παρελθόντος, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα για κοινή δράση ώστε να αποτραπούν επαναλήψεις περιστατικών μα ανεξέλεγκτες και παράνομες κινήσεις μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, προετοιμάζοντας μια συντονισμένη και μεθοδική αντιμετώπιση».

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν, οι υπουργοί Εσωτερικών και επαναλάβουν τη δέσμευση τους για παροχή επιπλέον χρημάτων στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, ώστε να διασφαλιστεί η αρωγή των ατόμων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το μήνυμα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εξάλλου, το Συμβούλιο της Ευρώπης υπενθύμισε σήμερα στα 47 κράτη μέλη του τις «υποχρεώσεις» τους σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανθρώπων που φεύγουν από το Αφγανιστάν.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να δεσμευθούν επίσημα να διαχειριστούν την άφιξη ανθρώπων, που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φρικτή κατάσταση στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους στον τομέα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ανέφερε, σε μια δημόσια δήλωση, η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Η άφιξη Αφγανών που διεκδικούν προστασία μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες αρχές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και να μην θεωρηθεί ευκαιρία για περαιτέρω διάβρωση του συστήματος προστασίας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Μιγιάτοβιτς ζήτησε από τα κράτη να λάβουν τρία μέτρα: να επιταχύνουν και να αναπτύξουν τις προετοιμασίες για την άφιξη αιτούντων άσυλο∙ να διασφαλίσουν πως η μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης δεν θα γίνει σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων∙ και να θέσουν τέλος στις διαδικασίες επιστροφών στο Αφγανιστάν

«Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πολλά από τα οποία είχαν δραστηριοποιηθεί στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχουν μόνο ηθική και νομική υποχρέωση να υποδεχθούν τους Αφγανούς που αναζητούν προστασία, αλλά έχουν και την ικανότητα να το κάνουν», κατέληξε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς. «Οι αποφάσεις που θα επιφέρουν πλήγμα στα δικαιώματα του Ανθρώπου, μακράν του να είναι αναπόφευκτες, θα είναι κατά συνέπεια το αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικού θάρρους», αναφέρει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Καθήκον να βοηθήσουμε αυτούς που βρίσκονται ιδιαίτερα σε κίνδυνο στο Αφγανιστάν