Ανασχηματισμός Μαξίμου μετά τις πυρκαγιές- Εκτόξευση Σκέρτσου- Γκρίνια στην ΚΟ της ΝΔ

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανασχηματισμός Μαξίμου μετά τις πυρκαγιές- Εκτόξευση Σκέρτσου- Γκρίνια στην ΚΟ της ΝΔ
Μητσοτάκης
Τοποθέτηση-έκπληξη του «ντορικού» Γιάννη Οικονόμου. Στο «περίμενε» οι βουλευτές ΝΔ.

Με μίνι ανασχηματισμό στο στενό του επιτελείο απαντά τελικά ο Πρωθυπουργός στις καταστροφές από τις πυρκαγιές. Κι εκεί που όλοι ανέμεναν έναν σαρωτικό ανασχηματισμό Σεπτεμβρίου με αξιοποίηση βουλευτών από την ευρύτερη δεξαμενή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, προέκυψαν αλλαγές στο επιτελικό κράτος , δηλαδή στο επιτελείο του Μαξίμου δημιουργώντας απορίες και γκρίνια στην ΚΟ. Η τοποθέτηση Οικονόμου πάντως φιλοδοξεί να κλείσει το πολύπαθο -όπως εξελίχθηκε-, θέμα με την εκπροσώπηση και επικοινωνία της κυβέρνησης προς τα έξω.

Η εκτόξευση Άκη Σκέρτσου στην θέση του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργό αποτελεί επιβράβευση για τον δραστήριο πρώην γενικό διευθυντή του ΣΕΒ. Ο κ. Σκέρτσος που ξεκίνησε την εμπλοκή του με την πολιτική ως υπεύθυνος τύπου του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη επί ΠΑΣΟΚ, θεωρείται σχεδόν ο ‘αντ’ αυτού’, στο επιτελικό κράτος, και η αναβάθμισή του δείχνει ότι απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αλλαγή status πάντως ταυτόχρονα, δημιουργεί ερωτηματικά για την αναγκαιότητα δύο υπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ, αν και όπως σχολιάζει έμπειρο στέλεχος της ΚΟ της ΝΔ «λογικό είναι με αυτό το σχήμα ο Γεραπετρίτης να μην τα προλαβαίνει όλα. Δηλαδή δεν είναι υποβάθμιση του έμπειρου συνταγματολόγου η αναβάθμιση Σκέρτσου, «απλά έχει μεγαλώσει το πεδίο».

Η έκπληξη Οικονόμου

Ο αιχμηρός ενδο-κομματικός σχολιασμός αφορά την τοποθέτηση-έκπληξη του πρωτοεκλεγέντος το ’19 βουλευτή Γιάννη Οικονόμου στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και έρχεται από την ‘σαμαρική’ πτέρυγα. Βουλευτές, θυμήθηκαν ότι παρ’ ότι καραμανλικός, και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η μουρμούρα για το κατά πόσο ο κ. Οικονόμου εκφράζει το «όλον», φουντώνει ήδη στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας που βλέπουν γενικότερα εμμονή του Πρωθυπουργού στο μοντέλο διακυβέρνησης με στελέχη προερχόμενα από το Πασοκ, -πχ Σταύρος Μπένος-, την Δράση, το Ποτάμι και της απολύτου εμπιστοσύνης. «Τελικά παίζει με τους δικούς του» είναι η φράση.

Τα πρώτα σχόλια του μίνι ανασχηματισμού σε ό,τι αφορά την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο που έκλεισε σχεδόν εξάμηνο την ‘τρύπα’ της εκπροσώπησης είναι ότι ήταν «εξαφανισμένη» τις πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς και γενικότερα πολύ ‘σφιγμένη’ στις δημόσιες εμφανίσεις.

Η επιστροφή του Θοδωρή Λιβάνιου στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει ως υποβάθμιση. Ωστόσο, ο κ. Λιβάνιος που επιστρέφει για να συνδράμει τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Ψηφιακής Πολιτικής, εξακολουθεί να απολαμβάνει της πλήρους υποστήριξης του Πρωθυπουργού που δίνει μεγάλη σημασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.

Τέλος η είσοδος στο Μαξίμου ενός άγνωστου προσώπου, του Χρήστου Τριαντόπουλου του γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί ένδειξη αποφασιστικότητας για την επούλωση των πληγών που άνοιξαν οι πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια, καθώς το αντικείμενο του θα είναι η κρατική αρωγή και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.

Την αναβάθμισή του μάλιστα παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες στην συνέντευξη Tύπου ως εξής: «Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουμε τη διάθεση και έχουμε γνώση να το πετύχουμε. Και γι’ αυτό και θέλω να απευθυνθώ προσωπικά στους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας, να τους πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα αυτό το οποίο αισθάνονται, και την οργή αλλά και την απογοήτευση και την απελπισία συχνά, όταν ξαφνικά κοιτάς γύρω σου και τα βλέπεις όλα μαύρα, στην κυριολεξία μαύρα. Και θέλω να τους πω ότι δεν θα είναι αβοήθητοι. Το κράτος θα είναι κοντά. Ήδη -όπως ξέρετε- έχουμε αναδιατάξει και θα αναδιατάξουμε κι άλλο τις δυνάμεις μας εσωτερικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Έχουμε έναν άνθρωπο, τον κ. Τριαντόπουλο, ο οποίος θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής».

Ως «άρρωστος χεβυμεταλάς», όπως τον περιγράφουν φίλοι του, ο κ. Τριαντόπουλος, εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ξέρει από αν μη τι άλλο από σκληρό ροκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider