Επιθετική κίνηση Ερντογάν ενόψει της συνάντησης με Μπάιντεν – Παρακάμπτει κι άλλο το δολάριο

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιθετική κίνηση Ερντογάν ενόψει της συνάντησης με Μπάιντεν – Παρακάμπτει κι άλλο το δολάριο
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε μια νέα συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε μια νέα συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τη νέα συμφωνία η Τουρκία αυξάνει το όριό της στις συναλλαγές με την Κίνα στα 6 δισ. δολάρια. Επειδή η πρώτη συμφωνία που έγινε το 2012 ήταν διασταυρούμενη με τα εμπορεύματα, αναμένεται να έχει επεκταθεί με τον ίδιο τρόπο και ως προς τους όρους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από την Τουρκία, δεν έχει γίνει γνωστό πότε υπογράφτηκε η τρέχουσα συμφωνία, μόνο ότι ανακοινώθηκε η υπογραφή της. Αυτό σημαίνει πιθανά ότι υπήρξε προετοιμασία από πλευράς Ερντογάν για τη σημερινή συνάντηση με τον Μπάιντεν, έχοντας εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Κίνα σημαίνει ότι η Τουρκία αυξάνει το όριο της ανταλλαγής νομισμάτων αλλά και ότι μπορούν οι τουρκικές εξαγωγές προς την Κίνα να πληρώνονται απευθείας σε γουάν. Στο επίπεδο της επικοινωνίας, επιλέχθηκε να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο από την τουρκική πλευρά την ημέρα που μεταβαίνει ο Προέδρος Ερντογάν να συζητήσει την επαναφορά της διμερούς συμφωνίας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35 και το μέλλον των S-400, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν με αυτή την κίνηση δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να παρακάμψει κι άλλο το δολάριο και ενισχύσει τα αποθεματικά της Κεντρικής του Τράπεζας.

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω συμφωνία με την Κίνα ως εργαλείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την αποτροπή της μετάδοσης στην πραγματική οικονομία των εντάσεων που εκδηλώνονται στις αγορές, ο Ερντογάν δείχνει ότι κοιτάζει προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως αναμένεται να στηρίξει την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας υπό τον φόβο νέων κυρώσεων από ΗΠΑ ή και Ε.Ε. στο θέμα των S-400. Αυτό περιορίζει την ευελιξία του Μπάιντεν, ως προς τον άμεσο χειρισμό της κατάστασης, που σημαίνει ότι αναμένεται όξυνση της αντιπαράθεσης για το θέμα των S-400 πριν προχωρήσουν στη μεταξύ τους συμφωνία για τα F-35. Μένει να δούμε αν έχει κάποιο επιπλέον "καρότο" μαζί του ο Μπάιντεν πριν βγει το μαστίγιο.

Φωτογραφίες: @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider