Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Κύκλο Διαδικτυακών Συζητήσεων με πρώην Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Κύκλο Διαδικτυακών Συζητήσεων με πρώην Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας
Όσον αφορά τη σχέση Ρωσίας και Τουρκίας είπε ότι πρόκειται για μια σχέση αγάπης, μίσους και στρατηγικού αλληλοσεβασμού.

Σε μια εξαιρετικού επιπέδου συζήτηση με τους καθηγητές κ.κ. Λιάκουρα και Ευαγγελόπουλο και με συντονιστή τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΔΙΣ Κ. Φίλη, ο πρώην ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος ξεδίπλωσε τον προβληματισμό του τόσο για την υψηλή στρατηγική της Ελλάδας όσο και για την αναγκαιότητα μιας πιο δυναμικής λειτουργίας των θεσμών εξωτερικής πολιτικής.

«Δεν λείπουν οι θεσμοί στην εξωτερική πολιτική μας. Λείπει μια πιο θαρραλέα αντιμετώπιση» Είπε επίσης, ότι «Στερεότυπα, ψευδαισθήσεις που κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο επηρεάζουν όσους ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική». Για την Τουρκία είπε ότι «το Ελσίνκι απέδωσε καρπούς ως προς το Κυπριακό όχι όμως ως προς τα ελληνοτουρκικά». Για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού τόνισε: «Μπορούμε σοβαρά να λέμε ότι θα υπάρξει λύση στην Κύπρο που δεν θα μοιάζει ούτε με το Σύνταγμα του 1960 ούτε με το σχέδιο Ανάν;;;»

Όσον αφορά τη σχέση Ρωσίας και Τουρκίας είπε ότι πρόκειται για μια σχέση αγάπης, μίσους και στρατηγικού αλληλοσεβασμού. Στα θέμα των Δυτικών Βαλκανίων είπε ότι η περιοχή βρίσκεται, ως προς την ΕΕ, εκεί που ήταν το 2000 δεδομένου ότι είναι όμηρος του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της απουσίας κράτους δικαίου και κατά συνέπεια βρίσκεται μακριά από την ένταξη.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η ΕΕ δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας. Μιλώντας γενικότερα για τον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ο πρώην υπουργός διατύπωσε την πεποίθηση ότι αυτή θα έχει πάντα για άξονα το ΝΑΤΟ. Συμπλήρωσε δε ότι, κατά τη γνώμη του, δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομη ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα αλλά μόνο αυτόνομη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider