Ελλάδα
31-03-2021 | 10:53

Μητσοτάκης: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αλλάζει το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αλλάζει το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αλλάζει το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι με τα πρόσθετα 25 δισ. που κινητοποιούνται από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, το συνολικό όφελος για την Ελλάδα θα είναι ένα «δεύτερο ΕΣΠΑ» της τάξης των 57 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την χρησιμοποίηση των κονδυλίων λέγοντας ότι όποιος ιδιώτης τα αξιοποιεί θα πρέπει να επενδύει και δικά του χρήματα αναλαμβάνοντάς το ρίσκο της επένδυσης. Τα χρήματα δεν θα τα δαπανήσουμε, θα τα επενδύσουμε τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι τα σχέδια που θα εγκριθούν πρέπει να είναι ώριμα.  

Πρόκειται για ένα εθνικό σχέδιο που έχει ανυπολόγιστη σημασία καθώς περιλαμβάνει κι ένα «συμβολικό κεφάλαιο»  ρήξης με αντιλήψεις και συμφέροντα που καθηλώνουν την οικονομία, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για γενναίες τομές.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ιστορικό της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης λέγοντας ότι το Μάρτιο του 2020 με μια τολμηρή επιστολή με άλλους έξι ηγέτες θέσαμε για πρώτη φορά το ζήτημα του κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού. Πολλοί θεωρούσαν  πρακτικά αδύνατη αυτή την πρωτοβουλία. Τέσσερις μήνες μετά είχαμε μια χειροπιαστή απόφαση της ΕΕ και σήμερα έχουμε μια χειροπιαστή κατάκτηση των ευρωπαϊκών λαών με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται για την άλλη όψη της κρίσης,  όταν ένα τεράστιο πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε δρόμο δομικών αλλαγών αποκαθηλώνοντας ταμπού που άλλοτε τα θεωρούσαμε ακλόνητα.

Ο σχεδιασμός για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσει κατά 7 μονάδες το ΑΕΠ την επόμενη εξαετία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «έχει 4 κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων. «Θέλω να θυμίσω ότι έχει προηγηθεί η κατάθεση του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης τον περασμένο Νοέμβριο. Η δημόσια διαβούλευση των στρατηγικών του κατευθύνσεων και έχουν γίνει σχεδόν 80 συσκέψεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το προσχέδιο έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η χώρα μας θα είναι μία από τις πρώτες που θα υποβάλει το τελικό της σχέδιο πριν τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Απριλίου, ώστε να μπορούμε να επιταχύνουμε και την έλευση των σχετικών πόρων».

Τόνισε επίσης πως «στόχος είναι να έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις πριν το τέλος του καλοκαιριού, μετά από την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο το πρόγραμμα θα συζητηθεί στη Βουλή και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην τελική του μορφή στις Βρυξέλλες. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά το ίδιο το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας. Να το οδηγήσουμε προς ένα πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό μοντέλο, με ένα αποτελεσματικότερο και ψηφοποιημένο κράτος, με ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη, με πολλά μεγάλα έργα, αλλά και ένα ευρύ πλέγμα κοινωνικής προστασίας. Κεντρικός κορμός του σχεδίου μας είναι η δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης μέσα από πάρα πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Με δύο προϋποθέσεις όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου θα πρέπει να επενδύει ταυτόχρονα και δικά του χρήματα και όλα τα σχέδια θα πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση».

Εξηγώντας αναλυτικά τις παραμέτρους  ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «όπως δηλώνει και το όνομά του, το σχέδιο αυτό υπηρετεί την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας με επενδύσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην απασχόληση, στην Πολιτική Προστασία, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί και στην ψηφιακή εξυπηρέτηση. Και βέβαια η ανθεκτικότητα έχει να κάνει και με την προσαρμογή στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, εξού και παραπάνω από το 1/3 των πόρων του σχεδίου θα διοχετευτούν σε δράσεις που αφορούν τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεικτικά αναφέρω προγράμματα όπως το εξοικονομώ-αυτονομώ, εμβληματικα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, μία σημαντικότατη χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την Επικράτεια, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας. Με άλλα λόγια όλα αυτά αφορούν μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες, γιατί ακριβώς οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της γιγαντιαίας προσπάθειας. Και θέλω να τονίσω πως ο σχεδιασμός αυτού του άλματος είναι μόνο η αρχή, είναι το πρώτο χιλιόμετρο ενός Μαραθωνίου, το νήμα του οποίου θα κοπεί μόνο όταν έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι, το αργότερο μέχρι το 2026. Είναι ένα στοίχημα που θα κάνει καλύτερη τη ζωή της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα και γι' αυτό και θα το κερδίσουμε».

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.