Το Σχέδιο Ανάκαμψης φέρνει πρόσθετο ΑΕΠ 12 δισ. ευρώ – Σήμερα όλη η λίστα των 112 + 58 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Σχέδιο Ανάκαμψης φέρνει πρόσθετο ΑΕΠ 12 δισ. ευρώ – Σήμερα όλη η λίστα των 112 + 58 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων
Σήμερα στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί όλη η κατανομή των κονδυλίων αλλά και η λίστα με τα έργα, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συνδέεται το Σχέδιο. Μετά τις διαβουλεύσεις με την Επιτροπή (ποάνω από 80 μέχρι στιγμής), αλλά και τις εσωτερικές συσκέψεις έχουν σύμφωνα με πληροφορίες απορριφθεί έργα που δεν πληρούσαν τους κανόνες της ΕΕ (πχ φυσικού αερίου), ενώ στο σκέλος των υποδομών επιλέχθηκαν μόνο οι επενδύσεις που πληρούν το κριτήριο της μη πρόκλησης σημαντικής ζημίας στο περιβάλλον (πχ ΒΟΑΚ) καθώς ανήκουν στα διευρωπαϊκά δίκτυα

Στη δημοσιότητα θα δοθεί σήμερα μία εκτενής παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης που περιλαμβάνει επιδοτήσεις και δάνεια 32 δισ ευρώ από την ΕΕ και θέτει ως στόχο να κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια αξίας 57 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αποτελείται από 112 επενδύσεις και έργα και από 58 μεταρρυθμίσεις (συνολικά 170 τον αριθμό), οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τα μέσα του 2026 για να φτάσουν εγκαίρως τα κονδύλια και τα δάνεια της ΕΕ.

Εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε σημαντική μόνιμη πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 7% ή των 12 δισ ευρώ (με σημείο εκκίνησης των υπολογισμών που έγιναν από τους ανεξάρτητους εκτιμητές τα 165 δις ευρώ το 2020).

Σήμερα στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί όλη η κατανομή των κονδυλίων αλλά και η λίστα με τα έργα, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συνδέεται το Σχέδιο. Μετά τις διαβουλεύσεις με την Επιτροπή (ποάνω από 80 μέχρι στιγμής), αλλά και τις εσωτερικές συσκέψεις έχουν σύμφωνα με πληροφορίες απορριφθεί έργα που δεν πληρούσαν τους κανόνες της ΕΕ (πχ φυσικού αερίου), ενώ στο σκέλος των υποδομών επιλέχθηκαν μόνο οι επενδύσεις που πληρούν το κριτήριο της μη πρόκλησης σημαντικής ζημίας στο περιβάλλον (πχ ΒΟΑΚ) καθώς ανήκουν στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Το σχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή την άλλη εβδομάδα και εν συνεχεία έως τις 15 Φεβρουαρίου θα σταλεί στις Βρυξέλλες προς έγκριση.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης δεν απέκλεισε να γίνουν κάποιες μικρές προσαρμογές, με βάση τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό της ΕΕ, αλλά ο σχεδιασμός δεν θα αλλάξει στο βασικό του κορμό.

Στόχος είναι να διατηρηθεί η ταχύτητα ωρίμανσης που έχει δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Ώστε οι προκαταβολές να δοθούν στην Ελλάδα πριν τις διακοπές του Αυγούστου (το 13% των κονδυλίων αξίας περίπου 4 δισ ευρώ. Και τούτο βέβαια αν λυθεί γρήγορα το ζήτημα που έχει προκύψει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Η παρουσίαση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει, στις 10:30, στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Το Σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Η λίστα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα ανακοινωθεί στην πρώτη της μορφή σήμερα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

*Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας), ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα, υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών, ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση.

*Επίσης περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

*Θα προβλέπει επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων, ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, “έξυπνες” βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη), αλλά και συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.)

*Εντάσσονται επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης, προβλέπεται η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες), αλλά και επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider