Η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα αναπτύσσεται παρά τις διεθνείς οικονομικές πιέσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα αναπτύσσεται παρά τις διεθνείς οικονομικές πιέσεις
Η άνοδος στις τιμές πώλησης και ενοικίασης καταδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής αγοράς κατοικίας η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ανθεκτικές στην Ευρώπη.

Η άνοδος στις τιμές πώλησης και ενοικίασης καταδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής αγοράς κατοικίας η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ανθεκτικές στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση «Housing Market Greece Q3 2024» της Delfi Partners & Company. Η έκθεση αναδεικνύει την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της αγοράς, την ισχυρή ζήτηση στις αστικές και τουριστικές περιοχές και τις μακροοικονομικές τάσεις που διαμορφώνουν τη δυναμική του κλάδου.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ οι τιμές ενοικίασης σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, αγγίζοντας το 7,3%. Ο Πειραιάς και τα προάστιά του κατέγραψαν τις πιο μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πώλησης, φτάνοντας το 27,8% και 14,7% αντίστοιχα, ενώ οι νότιες περιοχές της Αθήνας παρέμειναν στην κορυφή της αγοράς με μέση τιμή πώλησης €3.818 ανά τ.μ.

Στον τομέα των ενοικίων, οι κεντρικές και νότιες συνοικίες της Αθήνας συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλές τιμές, με τις νότιες περιοχές να σημειώνουν μέση τιμή €11,8 ανά τ.μ. το μήνα, ενισχυμένες κατά 8,6% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ο Πειραιάς πρωτοστατεί στην αύξηση τιμών ενοικίασης, με ετήσια αύξηση 9,7%, αντικατοπτρίζοντας τη σταθερή ζήτηση σε αυτή την αναπτυσσόμενη περιοχή.

Η ελληνική αγορά κατοικίας δεν είναι μόνο σταθερή αλλά και εξαιρετικά προσαρμοστική στις προκλήσεις, είτε αυτές προέρχονται από την παγκόσμια οικονομία είτε από τις τοπικές ρυθμιστικές αλλαγές. Η άνοδος στην αξία, τόσο των τιμών πώλησης όσο και της ενοικίασης, αποδεικνύει τη δυναμική και τη διαρκή ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο στις κεντρικές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, αλλά και σε μικρότερα νησιά, όπως οι Κυκλάδες, που παραμένουν η πιο ακριβή περιοχή για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, με μέση τιμή €3.583 ανά τ.μ. Η έντονη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις λόγω τουρισμού ενισχύει περαιτέρω τις τοπικές αγορές.

Παρά τις πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ελληνική αγορά κατοικίας παραμένουν ισχυρές. Οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως ευκαιρία για σταθερές αποδόσεις και ανάπτυξη. Η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να είναι ικανοποιητική και αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα λόγω μείωσης των επιτοκίων και συγκράτησης του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:46

Πεκίνο: Ετήσια αύξηση 27% κατέγραψαν τα έσοδα των καλλιτεχνικών παραστάσεων της κινεζικής πρωτεύουσας το 2025

22:22

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Έκτακτη συνεδρίαση για τη Γροιλανδία τις επόμενες ημέρες

22:16

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για επικίνδυνη σωματική βλάβη

22:09

Bloomberg: Επί τάπητος ευρωπαϊκά αντίποινα 93 δισ. ευρώ στην απειλή Τραμπ για νέους δασμούς

22:07

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 12,8 εκατ. ευρώ

21:47

Αυστραλία: Ένας έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση καρχαρία

21:28

Στάρμερ σε Τραμπ: Λάθος η επιβολή δασμών σε συμμάχους

21:18

Τασούλας: Η δημοκρατία νίκησε την τρομοκρατία πρώτα στις συνειδήσεις των πολιτών κι έπειτα στις επιχειρήσεις των αστυνομικών

20:58

Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο χώρο εργοστασίου στα Άνω Πατήσια

20:46

ΕΑΠ: Παράταση υποβολής αιτήσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα του εαρινού εξαμήνου 2026, έως τις 23 Ιανουαρίου

20:40

Συρία: Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας αλ Σάρα - Κούρδων

20:31

Χανιά: Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής σε επιχείρηση

20:21

Χιλή: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τις πυρκαγιές που μαίνονται στο νότιο τμήμα της χώρας

20:10

Μερτς: Οι απειλές για δασμούς υπονομεύουν τις διατλαντικές σχέσεις

19:59

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 19, 20 και 23 Ιανουαρίου στον Κηφισό

19:54

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν προειδοποιεί ότι μια επίθεση κατά του Χαμενεΐ θα ήταν κήρυξη πολέμου

19:44

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούτε με τον Τραμπ

19:35

Γροιλανδία: Απειλεί να αποτελέσει το σημείο θραύσης του ΝΑΤΟ

19:11

Ο Καναδάς «ανησυχεί για την κλιμάκωση» γύρω από τη Γροιλανδία

19:00

Τραμπ 2.0: Εξουσία δίχως φρένα – Η σκοτεινή πορεία της δεύτερης θητείας του

18:39

Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού 8 ορειβατών στον Ταϋγετο

18:34

Επιστρέφουν από τη Γροιλανδία οι Γερμανοί στρατιώτες

18:05

Μπέσεντ: Οι Ευρωπαίοι εκπέμπουν αδυναμία, οι ΗΠΑ εκπέμπουν ισχύ

17:56

Επιφυλακτικοί αρκετοί ηγέτες της διεθνούς κοινότητας σε ένα ευρύτερο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

17:47

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην προοπτική νέων δασμών Τραμπ

17:35

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

17:23

Νορβηγία: Προς το παρόν δεν εξετάζει αντίμετρα στους νέους δασμούς Τραμπ

17:00

Ρεύμα: Οι τιμές για τα νοικοκυριά συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ – Ομαλοποίηση της αγοράς

16:32

Καζάκς (ΕΚΤ): Η Ευρώπη ήδη βρίσκεται σε «πόλεμο» με τη Ρωσία

16:15

Μεγάλη διασπορά της γρίπης και νόσηση του 20% του εγχώριου πληθυσμού «βλέπουν» τα προγνωστικά μοντέλα -Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider