Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;
Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. 

Η Θεσσαλία είναι μία από τις πιο παραγωγικές γεωργικές περιοχές της Ελλάδας και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταιγίδες «Ντάνιελ» και «Ελίας». Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που ακολούθησαν αυτές, κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις αγροτικών εκτάσεων, αφήνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με σοβαρές απώλειες. Αυτό το γεγονός όχι μόνο μειώνει την παραγωγική δυναμικότητα αυτών των εκμεταλλεύσεων για την τρέχουσα χρονιά, αλλά δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές, καθώς τα εδάφη αυτά χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως από τέτοιες καταστροφές.

Εκτός από χρόνο φυσικά, χρειάζονται και οικονομικοί πόροι που θα δαπανηθούν από τους αγρότες για την επαναφορά των αγροτεμαχίων στην προ «Ντάνιελ» κατάσταση. Η αποψίλωση των αγροτικών εκτάσεων και κατά συνέπεια η μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη για τους θεσσαλούς αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 30% των εδαφών της Θεσσαλίας βρίσκεται σε κίνδυνο ερημοποίησης, ένα ποσοστό που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει ήδη το αγροτικό επάγγελμα και στο κοντινό μέλλον θα είναι μάλλον ακόμα περισσότεροι.

Πρόσφατα δόθηκε αποζημίωση στους παραγωγούς που είχαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις παρακάρλιες περιοχές, των οποίων τα αγροτεμάχια είχαν κατακλυσθεί από νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών μένει ακόμα κάτω από το νερό ή αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Ωστόσο, η απόφαση που προέβλεπε αυτές τις αποζημιώσεις, δεσμεύει τους παραγωγούς σε ακαλλιέργεια για τα έτη 2024 και 2025. Εκτός αυτών είναι πάρα πολλοί αυτοί οι αγρότες που δεν έλαβαν ακόμα αποζημιώσεις από των ΕΛΓΑ και την Αρωγή (εκτός κάποιων μικρών προκαταβολών). Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως τίθενται εμπόδια στους γεωργούς αυτούς, με συνέπεια να αδυνατούν αυτοί να καλλιεργήσουν ή να προβούν στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες προς βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών που υπέστησαν ζημιές.

Το 2023 χάθηκε και το 2024 έχει ήδη χαθεί για τους αγρότες αυτούς στην πλειοψηφία τους. Είναι η 2η χρονιά που χάνεται και αν δε γίνει κάτι σύντομα, θα χαθεί και 3η χρονιά με ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις για τους ίδιους. Οι Θεσσαλοί γεωργοί αναμένουν να τους αποδοθούν οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και 6 μήνες, τουλάχιστον, από το ΥΠΑΑΤ και ελπίζουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει συμβεί αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:35

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στα γραφεία του ΕΦΚΑ στον Κεραμεικό - Το μήνυμα Κεραμέως

11:22

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Οριακές μεταβολές και εναλλαγές προσήμου

11:19

Η Alpha Bank ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία των επιχειρήσεων με χρηματοδότηση έως 80%

11:16

Ξεκινούν «Chios Pass 2026» και «Kythira Pass 2026» - Οι αιτήσεις

11:11

Και η Google στο «παιχνίδι» με το Πεντάγωνο: Η συμφωνία «για απόρρητη τεχνητή νοημοσύνη»

11:07

Καραβίας (Eurobank): Επικίνδυνα εφήμερη η κριτική σε φορολογική πολιτική και τράπεζες - Διανομή 2,6 δισ. ευρώ την τριετία

11:04

Διστακτικά κέρδη στις ευρωαγορές

11:00

Booking.com: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την Πρωτομαγιά

10:53

Έρευνα: Η πρώιμη έκθεση παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας

10:52

Στις αγορές η Alpha Bank με «πράσινο» ομόλογο για 500 εκατ. ευρώ

10:35

Νέα πτώση για τον χρυσό - «Γλιστρά» σε χαμηλό τριών εβδομάδων

10:33

Υπ. Υγείας: Ανάπτυξη 40 νέων μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας - Δωρεάν για όλους

10:19

Unicef: Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να χάσει 25.000 γυναίκες υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

10:10

Πτώση 12% στα κέρδη της Novartis το α' τρίμηνο

10:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στρατηγική συνεργασία με την Airbus Space & Defence

09:56

Ο Όμιλος AKTOR υλοποιεί με συνέπεια τον στρατηγικό του σχεδιασμό στις ΑΠΕ

09:53

Jumbo: Ρεκόρ πωλήσεων το 2025 - Μέρισμα 0,7 ευρώ ανά μετοχή

09:48

Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

09:42

Βιοκαρπέτ: Εκτόξευση 960% στα καθαρά κέρδη το 2025

09:41

Στην Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία ο Παπασταύρου

09:41

Real Consulting: Μετασχηματισμός με AI και εξαγορές στο επίκεντρο

09:38

Πρωτοβουλία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ για την ένταξη θεραπειών παχυσαρκίας στα ομαδικά ασφαλιστήρια

09:34

Η Ιουλία Τσέτη στο Delphi Forum XI: «Η βιωσιμότητα είναι συνέχεια και συνέπεια - Οι εργαζόμενοι σύμμαχοί μας»

09:31

Υπερδιπλασιασμός κερδών για BP στο α' τρίμηνο λόγω ενεργειακής κρίσης - Στα 3,2 δισ. δολάρια

09:27

Επένδυση της Εριέττας Κούρκουλου - Λάτση στη Sporos Meals

09:26

Παπαθανάσης: Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς

09:18

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

09:17

Νέα άνοδος για πετρέλαιο με κερδοφόρο «7 στα 7» - Στα 110 δολάρια το Brent

09:00

Η Άνδρος «συστήνεται» δυναμικά στη βρετανική αγορά​​​​​​​​​​​​

08:52

Στους 14 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία

gazzetta
gazzetta reader insider insider