Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;
Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. 

Η Θεσσαλία είναι μία από τις πιο παραγωγικές γεωργικές περιοχές της Ελλάδας και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταιγίδες «Ντάνιελ» και «Ελίας». Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που ακολούθησαν αυτές, κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις αγροτικών εκτάσεων, αφήνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με σοβαρές απώλειες. Αυτό το γεγονός όχι μόνο μειώνει την παραγωγική δυναμικότητα αυτών των εκμεταλλεύσεων για την τρέχουσα χρονιά, αλλά δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές, καθώς τα εδάφη αυτά χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως από τέτοιες καταστροφές.

Εκτός από χρόνο φυσικά, χρειάζονται και οικονομικοί πόροι που θα δαπανηθούν από τους αγρότες για την επαναφορά των αγροτεμαχίων στην προ «Ντάνιελ» κατάσταση. Η αποψίλωση των αγροτικών εκτάσεων και κατά συνέπεια η μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη για τους θεσσαλούς αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 30% των εδαφών της Θεσσαλίας βρίσκεται σε κίνδυνο ερημοποίησης, ένα ποσοστό που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει ήδη το αγροτικό επάγγελμα και στο κοντινό μέλλον θα είναι μάλλον ακόμα περισσότεροι.

Πρόσφατα δόθηκε αποζημίωση στους παραγωγούς που είχαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις παρακάρλιες περιοχές, των οποίων τα αγροτεμάχια είχαν κατακλυσθεί από νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών μένει ακόμα κάτω από το νερό ή αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Ωστόσο, η απόφαση που προέβλεπε αυτές τις αποζημιώσεις, δεσμεύει τους παραγωγούς σε ακαλλιέργεια για τα έτη 2024 και 2025. Εκτός αυτών είναι πάρα πολλοί αυτοί οι αγρότες που δεν έλαβαν ακόμα αποζημιώσεις από των ΕΛΓΑ και την Αρωγή (εκτός κάποιων μικρών προκαταβολών). Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως τίθενται εμπόδια στους γεωργούς αυτούς, με συνέπεια να αδυνατούν αυτοί να καλλιεργήσουν ή να προβούν στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες προς βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών που υπέστησαν ζημιές.

Το 2023 χάθηκε και το 2024 έχει ήδη χαθεί για τους αγρότες αυτούς στην πλειοψηφία τους. Είναι η 2η χρονιά που χάνεται και αν δε γίνει κάτι σύντομα, θα χαθεί και 3η χρονιά με ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις για τους ίδιους. Οι Θεσσαλοί γεωργοί αναμένουν να τους αποδοθούν οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και 6 μήνες, τουλάχιστον, από το ΥΠΑΑΤ και ελπίζουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει συμβεί αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:26

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ

15:21

Ιρανικά ΜΜΕ: Η Τεχεράνη άρχισε να επιτρέπει τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

15:17

Βόρεια Κέρκυρα: Οι στάσεις που αξίζει να κάνετε

15:12

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας

15:11

Στο χαρτοφυλάκιο της Coface Ελλάδος δύο νέα, πρωτοποριακά προϊόντα

15:06

Kaspersky: Αυξάνονται οι απάτες με στόχο ταξιδιώτες του Μουντιάλ 2026

15:05

Nvidia: «Πράσινο φως» των ΗΠΑ σε 10 κινεζικές εταιρείες για την αγορά των AI chip H200 - Κέρδη 2% για τη μετοχή

14:47

Μαρινάκης: «Γεννώνται ερωτήματα στο ηθικό σκέλος για τον κ. Ανδρουλάκη»

14:41

ΓΣΕΕ: Ορατά τα αποτελέσματα της Κοινωνικής Συμφωνίας

14:40

Μερτς προς Μητσοτάκη: «Συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό - Η χώρα στέκεται πλέον στις δικές της δυνάμεις»

14:40

Η ΕΚΠΟΙΖΩ απαντά στην Εθνική Τράπεζα για τις χρεώσεις σε λογαριασμούς καταθέσεων

14:39

Πώς να επιλέξεις τον σωστό ηλιακό θερμοσίφωνα: 10 βασικά κριτήρια

14:32

Αίρεται η καραντίνα για το κρουαζιερόπλοιο στο Μπορντό

14:30

Γεραπετρίτης: «Οποιαδήποτε μονομερής δραστηριότητα είναι καταδικασμένη να αποτύχει»

14:23

Χαμηλή η παραγωγικότητα στην Ελλάδα - Χρειάζονται μεγάλες επιχειρήσεις, επενδύσεις και ορθή χρήση της ΤΝ

14:20

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ)

14:19

Η Ελλάδα στην κορυφή του παγκόσμιου τουρισμού και το 2026 - Τι δείχνει νέα έρευνα της Visa

14:11

Αρνητικός στον χανταϊό ο Έλληνας που βρίσκεται σε καραντίνα στο «Αττικόν»

14:07

Μιχαηλίδου: Δίνουμε λύση για παρεμβάσεις στο «Προσβασιμότητα κατ' οίκον»

13:47

Μπέσεντ: Συνομιλούμε με Κίνα γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή της ΑΙ

13:40

FedEx: Κανονικά οι υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρεται μόνο ο εκτελωνισμός

13:29

ΑΑΔΕ - ΔΕΟΣ: Κατασχέθηκαν 46 κιλά κοκαΐνης αξίας 1,7 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά

13:23

Κρεμλίνο: Ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» την Κίνα

13:22

Bain & Company: Ο Pierluigi Serlenga νέος Managing Partner για τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη

13:16

Microsoft Work Trend Index 2026: Συνεργασία με την AI, όχι απλώς χρήση

13:04

Τα πέντε βασικά σημεία της συνάντησης Τραμπ με Σι - Τι είπαν για Ορμούζ

12:53

Η HP και η Infinitum υλοποίησαν ένα Ασφαλές, Επεκτάσιμο και Βιώσιμο Οικοσύστημα MPS για τη Metron Energy

12:52

Πρώτες ετήσιες ζημίες εδώ και σχεδόν 70 χρόνια για τη Honda

12:45

Η EY Ελλάδος στηρίζει τη νέα γενιά μηχανικών μέσα από την ομάδα Aristurtle

12:41

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 4,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Απρίλιο εφέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider