Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;
Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. 

Η Θεσσαλία είναι μία από τις πιο παραγωγικές γεωργικές περιοχές της Ελλάδας και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταιγίδες «Ντάνιελ» και «Ελίας». Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που ακολούθησαν αυτές, κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις αγροτικών εκτάσεων, αφήνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με σοβαρές απώλειες. Αυτό το γεγονός όχι μόνο μειώνει την παραγωγική δυναμικότητα αυτών των εκμεταλλεύσεων για την τρέχουσα χρονιά, αλλά δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές, καθώς τα εδάφη αυτά χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως από τέτοιες καταστροφές.

Εκτός από χρόνο φυσικά, χρειάζονται και οικονομικοί πόροι που θα δαπανηθούν από τους αγρότες για την επαναφορά των αγροτεμαχίων στην προ «Ντάνιελ» κατάσταση. Η αποψίλωση των αγροτικών εκτάσεων και κατά συνέπεια η μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη για τους θεσσαλούς αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 30% των εδαφών της Θεσσαλίας βρίσκεται σε κίνδυνο ερημοποίησης, ένα ποσοστό που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει ήδη το αγροτικό επάγγελμα και στο κοντινό μέλλον θα είναι μάλλον ακόμα περισσότεροι.

Πρόσφατα δόθηκε αποζημίωση στους παραγωγούς που είχαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις παρακάρλιες περιοχές, των οποίων τα αγροτεμάχια είχαν κατακλυσθεί από νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών μένει ακόμα κάτω από το νερό ή αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Ωστόσο, η απόφαση που προέβλεπε αυτές τις αποζημιώσεις, δεσμεύει τους παραγωγούς σε ακαλλιέργεια για τα έτη 2024 και 2025. Εκτός αυτών είναι πάρα πολλοί αυτοί οι αγρότες που δεν έλαβαν ακόμα αποζημιώσεις από των ΕΛΓΑ και την Αρωγή (εκτός κάποιων μικρών προκαταβολών). Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως τίθενται εμπόδια στους γεωργούς αυτούς, με συνέπεια να αδυνατούν αυτοί να καλλιεργήσουν ή να προβούν στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες προς βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών που υπέστησαν ζημιές.

Το 2023 χάθηκε και το 2024 έχει ήδη χαθεί για τους αγρότες αυτούς στην πλειοψηφία τους. Είναι η 2η χρονιά που χάνεται και αν δε γίνει κάτι σύντομα, θα χαθεί και 3η χρονιά με ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις για τους ίδιους. Οι Θεσσαλοί γεωργοί αναμένουν να τους αποδοθούν οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και 6 μήνες, τουλάχιστον, από το ΥΠΑΑΤ και ελπίζουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει συμβεί αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:52

Ελεύθερος μετά από ανάκριση ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου - Παραμένει υπό έρευνα

21:37

Σταθεροποιητικές τάσεις για χρυσό με φόντο Ουάσιγκτον - Τεχεράνη και πληθωρισμό

21:24

Ζαχαράκη: «12 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού σε Αρεταίειο και Αιγινήτειο»

21:13

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μπροστά με 12,1 μονάδες η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για Τσίπρα και Καρυστιανού

21:04

Τα τυχερά παιχνίδια «μπαίνουν» στον πληθωρισμό - Τι σημαίνει για τον μέσο παίκτη

20:53

Αγαπηδάκη: Τα Προγράμματα «Προλαμβάνω» έχουν αποδοχή άνω του 90% στον γενικό πληθυσμό

20:43

Λιβάνιος: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νίκη των Ελλήνων του εξωτερικού»

20:36

Η Γαλλία παροτρύνει ΗΠΑ και Ιράν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις

20:27

Συνάντηση Δένδια με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ την Παρασκευή

20:23

Πανελλαδική έρευνα για τον παράνομο τζόγο: Στο μικροσκόπιο 800 παίκτες σε όλη τη χώρα

20:17

Αττική Οδός: Την Παρασκευή σε κυκλοφορία η σήραγγα των Λιοσίων προς αεροδρόμιο

20:12

Πώς οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να αυξήσουν το κόστος του χρέους

20:10

Νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στα ειδησεογραφικά μέσα της United Group

19:54

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαισιόδοξες οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες για επίτευξη συμφωνίας ειρήνης

19:43

2,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από ζωονόσους ετησίως - Τι διδάσκει η έρευνα της ενιαίας προσέγγισης στην υγεία

19:35

Πέντε χώρες στέλνουν στρατεύματα στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης για Γάζα

19:18

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για τον εορτασμό των Αποκριών

19:04

Βγήκαν οι πωλητές στις ευρωαγορές μετά το ιστορικό υψηλό - «Βαρίδια» Renault και Airbus

18:58

Γεωργιάδης: «Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας βελτιώνει την ποιότητα της επείγουσας φροντίδας»

18:43

Η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης για τη Γάζα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών

18:31

Δένδιας: «Τέλος στη θητεία - παρωδία» - Τι αλλάζει με την Ατζέντα 2030

18:21

ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε η τεχνική βλάβη στο ραντάρ του Ελ. Βενιζέλος

18:07

Ισχυρές πιέσεις με μέτριο τζίρο στο ΧΑ - Στο «κόκκινο» όλοι πλην ενός στον FTSE Large Cap

18:06

Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Ναι» στο squeeze-out για την Ακρίτας

17:58

CrediaBank: Κάλεσμα σε ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ

17:55

Ικτίνος: Ολοκληρώθηκε η πώληση της θυγατρικής ΙΔΕΗ ΑΕ

17:47

Τραμπ στο Συμβούλιο Ειρήνης: Θα μάθουμε για Ιράν σε 10 ημέρες - Δεσμεύσεις 7 δισ. δολαρίων για Γάζα

17:38

Νετανιάχου: «Το Ιράν θα αντιμετωπίσει απάντηση που δεν μπορεί να φανταστεί αν μας επιτεθεί»

17:34

Έφεση στην απόφαση προφυλάκισης θα καταθέσει ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα»

17:30

Έως 6% €πιστροφή με καύσιμα κίνησης ελίν για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider