Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;
Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. 

Η Θεσσαλία είναι μία από τις πιο παραγωγικές γεωργικές περιοχές της Ελλάδας και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταιγίδες «Ντάνιελ» και «Ελίας». Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που ακολούθησαν αυτές, κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις αγροτικών εκτάσεων, αφήνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με σοβαρές απώλειες. Αυτό το γεγονός όχι μόνο μειώνει την παραγωγική δυναμικότητα αυτών των εκμεταλλεύσεων για την τρέχουσα χρονιά, αλλά δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές, καθώς τα εδάφη αυτά χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως από τέτοιες καταστροφές.

Εκτός από χρόνο φυσικά, χρειάζονται και οικονομικοί πόροι που θα δαπανηθούν από τους αγρότες για την επαναφορά των αγροτεμαχίων στην προ «Ντάνιελ» κατάσταση. Η αποψίλωση των αγροτικών εκτάσεων και κατά συνέπεια η μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη για τους θεσσαλούς αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 30% των εδαφών της Θεσσαλίας βρίσκεται σε κίνδυνο ερημοποίησης, ένα ποσοστό που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει ήδη το αγροτικό επάγγελμα και στο κοντινό μέλλον θα είναι μάλλον ακόμα περισσότεροι.

Πρόσφατα δόθηκε αποζημίωση στους παραγωγούς που είχαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις παρακάρλιες περιοχές, των οποίων τα αγροτεμάχια είχαν κατακλυσθεί από νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών μένει ακόμα κάτω από το νερό ή αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Ωστόσο, η απόφαση που προέβλεπε αυτές τις αποζημιώσεις, δεσμεύει τους παραγωγούς σε ακαλλιέργεια για τα έτη 2024 και 2025. Εκτός αυτών είναι πάρα πολλοί αυτοί οι αγρότες που δεν έλαβαν ακόμα αποζημιώσεις από των ΕΛΓΑ και την Αρωγή (εκτός κάποιων μικρών προκαταβολών). Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως τίθενται εμπόδια στους γεωργούς αυτούς, με συνέπεια να αδυνατούν αυτοί να καλλιεργήσουν ή να προβούν στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες προς βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών που υπέστησαν ζημιές.

Το 2023 χάθηκε και το 2024 έχει ήδη χαθεί για τους αγρότες αυτούς στην πλειοψηφία τους. Είναι η 2η χρονιά που χάνεται και αν δε γίνει κάτι σύντομα, θα χαθεί και 3η χρονιά με ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις για τους ίδιους. Οι Θεσσαλοί γεωργοί αναμένουν να τους αποδοθούν οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και 6 μήνες, τουλάχιστον, από το ΥΠΑΑΤ και ελπίζουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει συμβεί αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:58

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα ενισχύσει την άμυνα της στα βόρεια ενάντια στα ρωσικά επιθετικά σενάρια

17:55

Δούκας: «Η ενεργειακή φτώχεια αυξάνεται»

17:48

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Ζημίες 1,83 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2026

17:38

Πρόθυμος να μιλήσει με τον πρόεδρο της Ταϊβάν ο Τραμπ

17:36

Helleniq Energy: Δεν αναμένεται έλλειψη αεροπορικών καυσίμων το καλοκαίρι

17:34

Πούτιν-Σι: Το κοινό ανακοινωθέν για έναν «Πολυπολικό Κόσμο» - Τα «καρφιά» στις ΗΠΑ

17:25

Τουρκία: Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη

17:13

Το Ιράν επέτρεψε σε τουλάχιστον 25 πλοία να περάσουν από το Ορμούζ το τελευταίο 24ωρο

17:07

ΠΑΣΟΚ: «Το Μέγαρο Μαξίμου τελεί σε προφανή πανικό»

17:04

Παυλόπουλος: «Δεν μπορούμε να παίζουμε με το Σύνταγμα»

16:55

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Ντροπιαστικό» το βίντεο με τους κρατούμενους από τον στολίσκο της Γάζας

16:49

Wall Street: Ήπια ανοδικά περιμένοντας την Nvidia

16:46

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία και η Λευκορωσία φέρουν «άμεση ευθύνη» για τα περιστατικά με drones στη Βαλτική

16:44

Κυβερνητικές πηγές: Σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης μετεξελίσσεται σε «πράσινη Ζωή»

16:29

Βουλή: Στην επιτροπή Δεοντολογίας το ζήτημα των διαρροών από την ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ

16:26

Πλαστικά Κρήτης: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή - Στις 11/6 η καταβολή

16:24

Ρούτε: Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών

16:10

Τα top 5 ελληνικά νησιά για ζευγάρια

15:55

«Καμπανάκι» για το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη - Παρελθόν η «εύκολη» μείωση μέσω πληθωρισμού

15:50

Κομισιόν για Έμπολα: Ο κίνδυνος μόλυνσης στην ΕΕ είναι «πολύ χαμηλός»

15:35

Πρώτο βήμα από τη Βουλή του Ισραήλ προς πρόωρες εκλογές

15:26

ΕΤΑΔ: Η «Κόστα Παλλάς» ανάδοχος για τη μίσθωση της «Οικίας Brunetti»

15:23

Κικίλιας: Η ναυτιλία καθορίζει την οικονομική αντοχή της Ευρώπης

15:16

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παίρνουμε πάρα πολλές βιταμίνες

15:08

Πορτογαλία: Απεργία στο πρακτορείο LUSA για την ανεξαρτησία περιεχομένου

15:01

Γραφάκος: Από 187 σε 291 οι δήμοι που συμμορφώθηκαν για τα αστικά λύματα

15:01

ΠΟΥ για Έμπολα: Ο επιδημιολογικός κίνδυνος από τον ιό είναι «χαμηλός» σε διεθνές επίπεδο

14:47

ΟΔΔΗΧ: Νέα πτώση του δημόσιου χρέους στο α' τρίμηνο - Στα 38,9 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι»

14:32

KPMG: Σημαντικό το κόστος αντικατάστασης κινεζικού εξοπλισμού στην ΕE για λόγους κυβερνοασφάλειας

14:20

ΕΕ: Εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση του δανείου των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

reader insider