Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;
Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. 

Η Θεσσαλία είναι μία από τις πιο παραγωγικές γεωργικές περιοχές της Ελλάδας και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταιγίδες «Ντάνιελ» και «Ελίας». Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που ακολούθησαν αυτές, κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις αγροτικών εκτάσεων, αφήνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με σοβαρές απώλειες. Αυτό το γεγονός όχι μόνο μειώνει την παραγωγική δυναμικότητα αυτών των εκμεταλλεύσεων για την τρέχουσα χρονιά, αλλά δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές, καθώς τα εδάφη αυτά χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως από τέτοιες καταστροφές.

Εκτός από χρόνο φυσικά, χρειάζονται και οικονομικοί πόροι που θα δαπανηθούν από τους αγρότες για την επαναφορά των αγροτεμαχίων στην προ «Ντάνιελ» κατάσταση. Η αποψίλωση των αγροτικών εκτάσεων και κατά συνέπεια η μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη για τους θεσσαλούς αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 30% των εδαφών της Θεσσαλίας βρίσκεται σε κίνδυνο ερημοποίησης, ένα ποσοστό που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει ήδη το αγροτικό επάγγελμα και στο κοντινό μέλλον θα είναι μάλλον ακόμα περισσότεροι.

Πρόσφατα δόθηκε αποζημίωση στους παραγωγούς που είχαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις παρακάρλιες περιοχές, των οποίων τα αγροτεμάχια είχαν κατακλυσθεί από νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών μένει ακόμα κάτω από το νερό ή αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Ωστόσο, η απόφαση που προέβλεπε αυτές τις αποζημιώσεις, δεσμεύει τους παραγωγούς σε ακαλλιέργεια για τα έτη 2024 και 2025. Εκτός αυτών είναι πάρα πολλοί αυτοί οι αγρότες που δεν έλαβαν ακόμα αποζημιώσεις από των ΕΛΓΑ και την Αρωγή (εκτός κάποιων μικρών προκαταβολών). Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως τίθενται εμπόδια στους γεωργούς αυτούς, με συνέπεια να αδυνατούν αυτοί να καλλιεργήσουν ή να προβούν στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες προς βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών που υπέστησαν ζημιές.

Το 2023 χάθηκε και το 2024 έχει ήδη χαθεί για τους αγρότες αυτούς στην πλειοψηφία τους. Είναι η 2η χρονιά που χάνεται και αν δε γίνει κάτι σύντομα, θα χαθεί και 3η χρονιά με ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις για τους ίδιους. Οι Θεσσαλοί γεωργοί αναμένουν να τους αποδοθούν οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και 6 μήνες, τουλάχιστον, από το ΥΠΑΑΤ και ελπίζουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει συμβεί αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:19

Πολυτιμότερη εταιρία στην Ιαπωνία η SoftBank - Πήρε το στέμμα από Toyota

17:05

Stéphane Boujnah: Ένας σοσιαλιστής στο τιμόνι των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

16:52

Ήπια πτώση αλλά κοντά στη ζώνη των ρεκόρ η Wall Street

16:39

Το Ιράν «κόβει» τις συνομιλίες με ΗΠΑ - Κλείνει πλήρως τα Στενά του Ορμούζ

16:33

Πέθανε ο Μάριος Οικονόμου

16:19

Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

16:05

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πληθωριστικό σοκ

15:51

Κικίλιας: «Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις στην παγκόσμια ναυτιλία»

15:39

Ισραήλ: Η γενική εισαγγελέας προειδοποιεί για την «αποξήλωση των δημοκρατικών θεσμών»

15:26

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ανακριτή οι 17 κατηγορούμενοι από την Βόρεια Ελλάδα για παράνομες επιδοτήσεις

15:14

Ιράν προς ΗΠΑ: «Παραβίαση της εκεχειρίας σε ένα μέτωπο αποτελεί παραβίαση σε όλα τα μέτωπα»

15:02

Έρευνα των βελγικών αρχών σε βάρος της Wise Europe για ξέπλυμα χρήματος

14:54

ΑΑΔΕ: Στοχευμένοι έλεγχοι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - 110 παραβάσεις σε επιχειρήσεις εστίασης

14:43

Η ενασχόληση με καλλιτεχνικές δραστηριότητες φρενάρει τον ρυθμό της γήρανσης

14:28

ΠΟΕΕΤ για ξενοδοχοϋπαλλήλους: Από σήμερα αυξάνονται οι βασικοί μισθοί κατά 2%

14:20

Κρεμλίνο: «Στα όρια της πειρατείας» η σύλληψη ρωσικού τάνκερ από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό

14:07

Η πόλη της Ευρώπης με τις 300 ημέρες λιακάδας τον χρόνο

13:55

Βιλερουά ντε Γκαλό: «Βλέπει» υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Γαλλίας

13:43

Λονδίνο: Προς πώληση για 20 εκατ. η κατοικία της Αριάνα Γκράντε στα γυρίσματα του «Wicked»

13:36

Δήμας: «Κομβικός γεωοικονομικός άξονας» ο Διάδρομος Βαλτικής - Μαύρης Θάλασσας - Αιγαίου

13:22

Μαγιάρ: «Η κυβέρνηση θα εκκινήσει διαδικασία απομάκρυνσης του προέδρου αν δεν παραιτηθεί»

13:13

Νέες απειλές Ιράν προς ΗΠΑ: «Κάθε επιλογή έχει το τίμημά της»

13:05

«Εξοικονομώ»: Πού πήγαν τα 2 δισ. ευρώ και πώς άλλαξαν τις ελληνικές κατοικίες;

12:46

Αγορά κοτόπουλου: Η μάχη για τον τζίρο των 1,3 δισ. και το big deal Νιτσιάκου - MHP

12:43

ΔΕΗ: Αμετάβλητο και τον Ιούνιο το πράσινο τιμολόγιο

12:39

«Ενδεχόμενη παραίτηση Μερτς δε θα ωφελούσε το CDU» εκτιμά η πλειοψηφία των Γερμανών

12:31

H Nvidia μπαίνει στην αγορά των PCs με το νέο RTX Superchip

12:15

To Κουβέιτ θεωρεί το Ιράν «πλήρως υπεύθυνο» για τις ειδεχθείς που δέχθηκε

11:56

Η Γαλλία κατάσχεσε ακόμα ένα τάνκερ που συνδέεται με τον σκιώδη ρωσικό στόλο

11:39

Η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους στη νέα ΚΑΠ σε μια δύσκολη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider