Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;
Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. 

Η Θεσσαλία είναι μία από τις πιο παραγωγικές γεωργικές περιοχές της Ελλάδας και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταιγίδες «Ντάνιελ» και «Ελίας». Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που ακολούθησαν αυτές, κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις αγροτικών εκτάσεων, αφήνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με σοβαρές απώλειες. Αυτό το γεγονός όχι μόνο μειώνει την παραγωγική δυναμικότητα αυτών των εκμεταλλεύσεων για την τρέχουσα χρονιά, αλλά δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές, καθώς τα εδάφη αυτά χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως από τέτοιες καταστροφές.

Εκτός από χρόνο φυσικά, χρειάζονται και οικονομικοί πόροι που θα δαπανηθούν από τους αγρότες για την επαναφορά των αγροτεμαχίων στην προ «Ντάνιελ» κατάσταση. Η αποψίλωση των αγροτικών εκτάσεων και κατά συνέπεια η μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη για τους θεσσαλούς αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 30% των εδαφών της Θεσσαλίας βρίσκεται σε κίνδυνο ερημοποίησης, ένα ποσοστό που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει ήδη το αγροτικό επάγγελμα και στο κοντινό μέλλον θα είναι μάλλον ακόμα περισσότεροι.

Πρόσφατα δόθηκε αποζημίωση στους παραγωγούς που είχαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις παρακάρλιες περιοχές, των οποίων τα αγροτεμάχια είχαν κατακλυσθεί από νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών μένει ακόμα κάτω από το νερό ή αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Ωστόσο, η απόφαση που προέβλεπε αυτές τις αποζημιώσεις, δεσμεύει τους παραγωγούς σε ακαλλιέργεια για τα έτη 2024 και 2025. Εκτός αυτών είναι πάρα πολλοί αυτοί οι αγρότες που δεν έλαβαν ακόμα αποζημιώσεις από των ΕΛΓΑ και την Αρωγή (εκτός κάποιων μικρών προκαταβολών). Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως τίθενται εμπόδια στους γεωργούς αυτούς, με συνέπεια να αδυνατούν αυτοί να καλλιεργήσουν ή να προβούν στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες προς βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών που υπέστησαν ζημιές.

Το 2023 χάθηκε και το 2024 έχει ήδη χαθεί για τους αγρότες αυτούς στην πλειοψηφία τους. Είναι η 2η χρονιά που χάνεται και αν δε γίνει κάτι σύντομα, θα χαθεί και 3η χρονιά με ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις για τους ίδιους. Οι Θεσσαλοί γεωργοί αναμένουν να τους αποδοθούν οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και 6 μήνες, τουλάχιστον, από το ΥΠΑΑΤ και ελπίζουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει συμβεί αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:34

Τσίπρας: Ο Βαρουφάκης ήταν περισσότερο διασημότητα παρά οικονομολόγος

09:21

Politico: Tο ζοφερό δίλημμα Ζελένσκι - Να επιλέξει την πρόταση Τραμπ ή να βασιστεί σε αναξιόπιστους Ευρωπαίους φίλους

08:53

Γαλλία - Δημοσκόπηση: Ο ακροδεξιός ηγέτης Μπαρντελά θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές

08:29

ΟΗΕ: Κάθε 10 λεπτά μια γυναίκα δολοφονείται από οικείο της πρόσωπο

08:15

Υπολογίστε τον «ατομικό σας πληθωρισμό» - Διαδραστική εφαρμογή της ΕΚΤ

08:07

Ο Τραμπ βάζει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» στη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων»

08:04

FT: Οι ΗΠΑ διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία στο Αμπού Ντάμπι

07:58

«Μαζική επίθεση» της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας - 2 νεκροί στο Κίεβο

07:54

Οι χειρότερες χώρες για τους expats - Η θέση της Ελλάδας

07:52

Προ των πυλών οι πρώτες εισαγωγές αμερικανικού LNG από την Atlantic SEE - Τροφοδοσία της Ουκρανίας από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

07:47

Πολλές σελίδες, λίγος χρόνος διαβούλευσης: Τι αποκαλύπτει η σύγκριση ελληνικών νόμων με τις Οδηγίες της ΕΕ

07:44

Τα «δώρα» που έρχονται στις 27/11 για συνταξιούχους, ανασφάλιστους και δικαιούχους επιδομάτων

07:42

«Πράσινο φως» για το 5άστερο τουριστικό project στη νήσο Διάπορο

07:39

Η αποτυχία της COP30 και τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη

07:34

«Φουσκώνει» κατά 363,8 εκατ. μέσω αποζημιώσεων η σύμβαση παραχώρησης του «Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Κρήτης»

07:33

Ρεύμα: Αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο - Επικαιροποίηση των εισοδηματικών & περιουσιακών κριτηρίων

07:28

Ε9: Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για τα ακίνητά τους - Πότε λήγει η προθεσμία

07:25

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής του Βαρδή στο Μέγαρο - Τι άκουσε η γάτα Ιμαλαΐων και η εκδοχή του Αλέξη για το Συγκρότημα

07:13

Ψηφίζει Ελλάδα η Deutsche Bank – Σφίγγει ο κλοιός στα funds – Πετυχημένο conference

23:54

Ενστάσεις από Ελεγκτικό Συνέδριο για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αναδάσωσης

23:38

Στο «σφυρί» το πιο πολύτιμο κέρμα στην Ευρώπη - Ως και 2,5 εκατ. ευρώ η αξία του

23:23

Στην παρουσίαση της ελληνικής λίστας «Forbes 30 under 30» για το 2026 αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

23:09

Tech ράλι στην Wall Street με «οδηγό» την Alphabet

22:57

Γάζα: Εντοπίστηκε η σορός ενός εκ των τελευταίων ισραηλινών ομήρων

22:43

Greenpeace: Η προστασία του κλίματος και των δασών εκτός του επίσημου αποτελέσματος της COP30 και φέτος

22:25

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ζητούν εκδίκηση από το Ισραήλ για την δολοφονία ηγέτη της Χεζμπολάχ

22:10

Κατσαφάδος για κακοκαιρία: Προτεραιότητα η άμεση στήριξη των πληγέντων και η ταχεία αποκατάσταση των ζημιών

21:57

Telefónica: Στα συνδικάτα πρόταση για περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας στην Ισπανία

21:49

Κέρδη για το πετρέλαιο με το βλέμμα στην Ουκρανία

21:38

Άνοδος άνω του 1% για τον χρυσό με ώθηση από τις ελπίδες για τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider