Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;
Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. 

Η Θεσσαλία είναι μία από τις πιο παραγωγικές γεωργικές περιοχές της Ελλάδας και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταιγίδες «Ντάνιελ» και «Ελίας». Οι επιπτώσεις στο έδαφος είναι σημαντικές και κατά συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που ακολούθησαν αυτές, κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις αγροτικών εκτάσεων, αφήνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με σοβαρές απώλειες. Αυτό το γεγονός όχι μόνο μειώνει την παραγωγική δυναμικότητα αυτών των εκμεταλλεύσεων για την τρέχουσα χρονιά, αλλά δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές, καθώς τα εδάφη αυτά χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως από τέτοιες καταστροφές.

Εκτός από χρόνο φυσικά, χρειάζονται και οικονομικοί πόροι που θα δαπανηθούν από τους αγρότες για την επαναφορά των αγροτεμαχίων στην προ «Ντάνιελ» κατάσταση. Η αποψίλωση των αγροτικών εκτάσεων και κατά συνέπεια η μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη για τους θεσσαλούς αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 30% των εδαφών της Θεσσαλίας βρίσκεται σε κίνδυνο ερημοποίησης, ένα ποσοστό που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει ήδη το αγροτικό επάγγελμα και στο κοντινό μέλλον θα είναι μάλλον ακόμα περισσότεροι.

Πρόσφατα δόθηκε αποζημίωση στους παραγωγούς που είχαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις παρακάρλιες περιοχές, των οποίων τα αγροτεμάχια είχαν κατακλυσθεί από νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών μένει ακόμα κάτω από το νερό ή αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Ωστόσο, η απόφαση που προέβλεπε αυτές τις αποζημιώσεις, δεσμεύει τους παραγωγούς σε ακαλλιέργεια για τα έτη 2024 και 2025. Εκτός αυτών είναι πάρα πολλοί αυτοί οι αγρότες που δεν έλαβαν ακόμα αποζημιώσεις από των ΕΛΓΑ και την Αρωγή (εκτός κάποιων μικρών προκαταβολών). Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως τίθενται εμπόδια στους γεωργούς αυτούς, με συνέπεια να αδυνατούν αυτοί να καλλιεργήσουν ή να προβούν στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες προς βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών που υπέστησαν ζημιές.

Το 2023 χάθηκε και το 2024 έχει ήδη χαθεί για τους αγρότες αυτούς στην πλειοψηφία τους. Είναι η 2η χρονιά που χάνεται και αν δε γίνει κάτι σύντομα, θα χαθεί και 3η χρονιά με ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις για τους ίδιους. Οι Θεσσαλοί γεωργοί αναμένουν να τους αποδοθούν οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και 6 μήνες, τουλάχιστον, από το ΥΠΑΑΤ και ελπίζουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει συμβεί αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:39

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 3.000 στόχους στο Ιράν μέσα σε μία εβδομάδα

23:30

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να κρύβονται πίσω από εκρήξεις δεμάτων στην Ευρώπη το 2024

23:23

Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο του Ιράν

23:12

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ (stable) για την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα του Dow εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

23:00

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο «μονάχα στρατιωτικούς στόχους»

22:51

Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενημερώνει το Ιράν για αμερικανικούς στόχους

22:37

Ισραήλ: «Συντρίβουμε το καθεστώς» στο Ιράν

22:21

Ιταλία: Aπέπλευσε η φρεγάτα Federico Martinengo με προορισμό την Κύπρο

22:11

Πτώση 2,4% σε εβδομαδιαία βάση για τον χρυσό

22:06

Έλληνες πολίτες επαναπατρίστηκαν από το Ομάν, με πτήση της SKY express

21:55

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:42

Τσίπρας: Νέο κόμμα όταν θα έχουμε ομάδα που θα κερδίσει

21:28

Επικοινωνία Μακρόν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ και με ευρωπαίους ηγέτες

21:21

Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάρα

21:03

Με ράλι 43ετίας το πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 35,63% για το WTI - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

20:59

Reuters: Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους για την κατάληψη περιοχών του Ιράν

20:45

Λευκός Οίκος: Σε 4 με 6 εβδομάδες το τέλος του πολέμου - «Οι IRGC χτύπησαν βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη»

20:37

Ράλι τετραετίας για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Εβδομαδιαίο άλμα 67%

20:29

ΗΠΑ: Η υπηρεσία τελωνείων δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να ξεκινήσει την επιστροφή δασμών

20:19

CNN: Η Κίνα ενδέχεται να βοηθήσει το Ιράν οικονομικά και με εξαρτήματα πυραύλων

20:09

Η άγνωστη «Έριν Μπρόκοβιτς» της Πολωνίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου

19:59

AEGEAN: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

19:51

ΗΠΑ: Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν θα μείνουν αναπάντητες, δηλώνει ο διοικητής της CENTCOM

19:45

FedHATTA: Δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις στα οργανωμένα ταξίδια

19:35

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

19:31

Τραμπ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από χώρες της Μέσης Ανατολής

19:21

Ευρωαγορές: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

19:13

Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

19:07

Γερμανία: Ξεκινά το μεγάλο crash test για Μερτς, Βερολίνο και Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider