Οι μεγαλύτερες απειλές στον αγροδιατροφικό τομέα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες απειλές στον αγροδιατροφικό τομέα
Είμαστε σε μια εποχή που πολλά στον κόσμο αλλάζουν. Ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ωστόσο ο αγροδιατροφικός τομέας πλήττεται διαρκώς από φυσικά και μη φαινόμενα. 

Είμαστε σε μια εποχή που πολλά στον κόσμο αλλάζουν. Ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ωστόσο ο αγροδιατροφικός τομέας πλήττεται διαρκώς από φυσικά και μη φαινόμενα.

Ας δούμε τις κύριες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζει αυτός ο τομέας στον σύγχρονο κόσμο:

1) Κλιματική Αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια σημαντική απειλή για τον αγροδιατροφικό τομέα. Οι αλλαγές στο κλίμα οδηγούν σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες, επηρεάζοντας την παραγωγή τροφίμων. Μη ξεχνάτε τι έγινε στη χώρα μας με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο.

2) Παράσιτα και Ασθένειες: Οι αυξανόμενες προκλήσεις από παράσιτα και ασθένειες, οι οποίες μπορεί να ενισχυθούν από την κλιματική αλλαγή, απειλούν τις καλλιέργειες και τα ζώα, μειώνοντας την παραγωγικότητα. Ωστόσο στην ΕΕ έχει αποφασιστεί να μειωθούν οι δραστικές και κατ’ επέκταση τα φυτοπροστατευτικά στο 50% έως και το 2030.

3) Ασφάλεια Τροφίμων και Ποιότητα: Η αύξηση της ρύπανσης και η χρήση χημικών στη γεωργία μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

4) Οικονομικές Πιέσεις: Οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών, η αστάθεια της αγοράς και οι εμπορικοί περιορισμοί επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των αγροτών και των επιχειρήσεων τροφίμων. Τέτοια μεγάλη αναστάτωση έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια από την πανδημία, από τον Ρωσσοουκρανικό πόλεμο, από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας τελευταία. Η αστάθεια επηρεάζει κάθε οικονομικό κλάδο και κατά συνέπεια και τον αγροτικό τομέα.

5) Τεχνολογικές Αλλαγές: Ενώ η τεχνολογία προσφέρει λύσεις, η γρήγορη ανάπτυξη και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών απαιτούν σημαντική προσαρμογή και επενδύσεις από τους φορείς του τομέα. Στη χώρα μας η διάθεση για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα υπάρχει μόνο όταν είναι σε εξέλιξη επενδυτικά προγράμματα (για τη γεωργία τα σημαντικότερα είναι τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης).

6) Πολιτικές και Κοινωνικές Προκλήσεις: Οι αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές, οι κοινωνικές αντιδράσεις σε αγροτικές πρακτικές και η ανάγκη για βιώσιμες μεθόδους παραγωγής επηρεάζουν επίσης τον πρωτογενή τομέα. Η αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από 1/1/2023 είναι μια τέτοια πολιτική πρόκληση και φαίνεται πως μάλλον έχει προκαλέσει αναταραχές στην κανονικότητα των πληρωμών των διαφόρων επιδοτήσεων στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

7) Βιοποικιλότητα και Οικοσυστήματα: Η μείωση της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων λόγω εντατικών γεωργικών πρακτικών απειλούν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του τομέα.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα είναι γνωστές. Το θέμα είναι ότι δεν φαίνεται ξεκάθαρη πρόθεση για λήψη μέτρων ώστε να προληφθούν και αντιμετωπισθούν τα όσα προβλήματα δημιουργούν οι παραπάνω προκλήσεις… Δεν είναι λίγοι, δε, οι Έλληνες αγρότες που δηλώνουν ξεκάθαρα πως ο κλάδος τους οδηγείται ολοταχώς προς συρρίκνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:13

Χατζηδάκης: «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι η λύση για τη χώρα, αλλά ένα ακόμα πρόβλημα»

12:07

Ιαπωνία: Στο 1,6% ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούνιο λόγω υψηλών τιμών ενέργειας

12:03

Τουρκία: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης φεύγει από το κόμμα του και ιδρύει νέο κίνημα

11:54

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο σήμερα και αύριο

11:53

Τράπεζες: Πού «παίζεται» η υπέρβαση στο δεύτερο τρίμηνο

11:44

Αποστολή προστίμων σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων - Με AI οι ενστάσεις

11:43

Παληός (Σιδηρόδρομοι Ελλάδος): Η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα

11:32

Βρετανία: «Οι δασμοί των ΗΠΑ δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις»

11:30

Δυτική Όχθη: Τέσσερις νεκροί σε συγκρούσεις Ισραηλινών με Παλαιστίνιους - Νετανιάχου: «Θα απαντλησουμε σθεναρά»

11:25

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αντίθετη στην αύξηση της θητείας των διοικήσεων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών

11:24

«Βγάζει» αντίδραση το Χρηματιστήριο της Αθήνας με άνοδο άνω του 1%

11:22

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ στις 29 Ιουλίου

11:16

ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Τουριστικού Περιπτέρου Μαραθώνα

11:12

Μαρινάκης: Τι ισχύει για νέες ταυτότητες, «Εξοικονομώ», voucher και ρύθμιση 72 δόσεων

11:01

Γαλλία: Μαίνεται η πυρκαγιά κοντά στο Μπορντό - Στάχτη 87.000 στρέμματα

10:46

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

10:40

Ιράν: Τέσσερις νεκροί στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στον νότο

10:25

Βρετανία: Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο κόντρα στις προσδοκίες

10:13

Γερμανία: Περιορισμένο ανασχηματισμό ανακοίνωσε ο Μερτς - «Έπονται περαιτέρω αλλαγές»

10:04

ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

10:04

Αλλαγή στην ηγεσία της Allianz Ελλάδος

09:57

The Ellinikon: Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων παραδόσεων έργων

09:48

Elikonos Capital: Επενδύει στην «Το Μάννα» Ν.Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ μέσω του Elikonos 3

09:41

Βουλή: Ορκίστηκαν η Θ. Ακριώτου και Ι. Καριπίδης στη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών Σ. Κεδίκογλου και Β. Κόκκαλη

09:41

Χατζηδάκης: «Η Δημοκρατία κινδυνεύει κι από εκείνους που την ευτελίζουν»

09:33

Volkswagen: Σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη στο β' τρίμηνο - Απώλειες 3% για τη μετοχή

09:18

Έκρηξη στο Μπαχρέιν, όπου ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες συναγερμού

09:18

Ελληνικές μετοχές και Euronext Athens τώρα διαθέσιμες στη Wealthyhood

09:09

Η Ρωσία κατέρριψε 571 drones της Ουκρανίας τη νύχτα - Πυρκαγιά σε αποθήκη στην Αγία Πετρούπολη

08:55

Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και Ιαπωνία καταδικάζουν την επιβολή δασμών από τον Τραμπ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider