Οι μεγαλύτερες απειλές στον αγροδιατροφικό τομέα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες απειλές στον αγροδιατροφικό τομέα
Είμαστε σε μια εποχή που πολλά στον κόσμο αλλάζουν. Ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ωστόσο ο αγροδιατροφικός τομέας πλήττεται διαρκώς από φυσικά και μη φαινόμενα. 

Είμαστε σε μια εποχή που πολλά στον κόσμο αλλάζουν. Ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ωστόσο ο αγροδιατροφικός τομέας πλήττεται διαρκώς από φυσικά και μη φαινόμενα.

Ας δούμε τις κύριες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζει αυτός ο τομέας στον σύγχρονο κόσμο:

1) Κλιματική Αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια σημαντική απειλή για τον αγροδιατροφικό τομέα. Οι αλλαγές στο κλίμα οδηγούν σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες, επηρεάζοντας την παραγωγή τροφίμων. Μη ξεχνάτε τι έγινε στη χώρα μας με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο.

2) Παράσιτα και Ασθένειες: Οι αυξανόμενες προκλήσεις από παράσιτα και ασθένειες, οι οποίες μπορεί να ενισχυθούν από την κλιματική αλλαγή, απειλούν τις καλλιέργειες και τα ζώα, μειώνοντας την παραγωγικότητα. Ωστόσο στην ΕΕ έχει αποφασιστεί να μειωθούν οι δραστικές και κατ’ επέκταση τα φυτοπροστατευτικά στο 50% έως και το 2030.

3) Ασφάλεια Τροφίμων και Ποιότητα: Η αύξηση της ρύπανσης και η χρήση χημικών στη γεωργία μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

4) Οικονομικές Πιέσεις: Οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών, η αστάθεια της αγοράς και οι εμπορικοί περιορισμοί επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των αγροτών και των επιχειρήσεων τροφίμων. Τέτοια μεγάλη αναστάτωση έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια από την πανδημία, από τον Ρωσσοουκρανικό πόλεμο, από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας τελευταία. Η αστάθεια επηρεάζει κάθε οικονομικό κλάδο και κατά συνέπεια και τον αγροτικό τομέα.

5) Τεχνολογικές Αλλαγές: Ενώ η τεχνολογία προσφέρει λύσεις, η γρήγορη ανάπτυξη και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών απαιτούν σημαντική προσαρμογή και επενδύσεις από τους φορείς του τομέα. Στη χώρα μας η διάθεση για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα υπάρχει μόνο όταν είναι σε εξέλιξη επενδυτικά προγράμματα (για τη γεωργία τα σημαντικότερα είναι τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης).

6) Πολιτικές και Κοινωνικές Προκλήσεις: Οι αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές, οι κοινωνικές αντιδράσεις σε αγροτικές πρακτικές και η ανάγκη για βιώσιμες μεθόδους παραγωγής επηρεάζουν επίσης τον πρωτογενή τομέα. Η αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από 1/1/2023 είναι μια τέτοια πολιτική πρόκληση και φαίνεται πως μάλλον έχει προκαλέσει αναταραχές στην κανονικότητα των πληρωμών των διαφόρων επιδοτήσεων στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

7) Βιοποικιλότητα και Οικοσυστήματα: Η μείωση της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων λόγω εντατικών γεωργικών πρακτικών απειλούν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του τομέα.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα είναι γνωστές. Το θέμα είναι ότι δεν φαίνεται ξεκάθαρη πρόθεση για λήψη μέτρων ώστε να προληφθούν και αντιμετωπισθούν τα όσα προβλήματα δημιουργούν οι παραπάνω προκλήσεις… Δεν είναι λίγοι, δε, οι Έλληνες αγρότες που δηλώνουν ξεκάθαρα πως ο κλάδος τους οδηγείται ολοταχώς προς συρρίκνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ζελένσκι: Ζητά ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και επιδιόρθωση των δικτύων ηλεκτροδότησης

23:45

Στην Πάτρα έως την Κυριακή οι προσομοιωτές F-16 και F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας

23:35

BBC: Πάνω από 177.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

23:23

Συνάντηση Δένδια με Ινδό ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις

23:10

Wall Street: Ιστορικός Dow «πάτησε» τις 50.000 μονάδες - Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

22:49

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θέλει να απελάσει τον 5χρονο Λίαμ από τον Ισημερινό

22:33

Σταθερό το πετρέλαιο μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά

22:23

Συνάντηση Μελόνι με τον Εμίρη του Κατάρ πριν από την έναρξη της Χειμερινής Ολυμπιάδας

22:03

Πολωνία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που έχει λάβει άσυλο από την Ουγγαρία

21:53

Κέρδη για τον χρυσό ελέω δολαρίου και Ιράν-ΗΠΑ - «Βουτιά» 8,7% για το ασήμι στην εβδομάδα

21:42

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν

21:30

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι διεξήγαγε μυστικές πυρηνικές δοκιμές

21:18

ΗΠΑ: Στις 8 Ιουνίου θα δικαστεί ο Λουίτζι Ματζιόνε

21:03

Τραμπ: Θέλει να δώσει το όνομά του στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον για να ξεμπλοκάρει κονδύλια δισεκατομμυρίων

20:46

Ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέλευση των ΥΠΕΞ στο Λουγκάνο

20:30

Η επέλαση των stablecoins και οι προκλήσεις για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

20:15

ΗΠΑ: κυρώσεις σε 15 οντότητες και 14 πλοία για παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου

20:01

ΑΑΔΕ: Ανοίγει στις 9 Φεβρουαρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις στις αιτήσεις αγροτών 2024–2025

19:42

Μακρόν: Θέλουμε λιγότερες ώρες πίσω από τις οθόνες για τους μαθητές

19:27

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση 290 εκατ. σε 112 επενδυτικά σχέδια για τα καθεστώτα «Μεταποίηση» και «Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης»

19:25

Αποσύρθηκε το βίντεο του Τραμπ για το ζεύγος Ομπάμα - «Λάθος υπαλλήλου», λέει ο Λευκός Οίκος

19:21

Θετικό φίνις στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 24% της Stellantis

19:13

Ουκρανία-ΗΠΑ: Συζητήσεις για τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

19:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

18:49

«Καμπανάκι» ΕΚΤ προς ΕΕ: «Άμεση δράση» για την οικονομία - Ζητά πέντε μέτρα για να σωθεί η ανάπτυξη

18:45

Μαρινάκης: Στο επίκεντρο η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η συνταγματική αναθεώρηση και η ανεργία

18:41

ΑΑΔΕ: Υπογραφή μνημονίου εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

18:30

Ανασυγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Noval Property

18:30

Μπόστιτς (Fed): Υψίστης σημασίας να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%

18:28

ΣΤΑΣΥ: Τροποποιήσεις δρομολογίων του τραμ λόγω έργων στις 7 και 8 Φεβρουαρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider