Οι μεγαλύτερες απειλές στον αγροδιατροφικό τομέα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες απειλές στον αγροδιατροφικό τομέα
Είμαστε σε μια εποχή που πολλά στον κόσμο αλλάζουν. Ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ωστόσο ο αγροδιατροφικός τομέας πλήττεται διαρκώς από φυσικά και μη φαινόμενα. 

Είμαστε σε μια εποχή που πολλά στον κόσμο αλλάζουν. Ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ωστόσο ο αγροδιατροφικός τομέας πλήττεται διαρκώς από φυσικά και μη φαινόμενα.

Ας δούμε τις κύριες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζει αυτός ο τομέας στον σύγχρονο κόσμο:

1) Κλιματική Αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια σημαντική απειλή για τον αγροδιατροφικό τομέα. Οι αλλαγές στο κλίμα οδηγούν σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες, επηρεάζοντας την παραγωγή τροφίμων. Μη ξεχνάτε τι έγινε στη χώρα μας με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο.

2) Παράσιτα και Ασθένειες: Οι αυξανόμενες προκλήσεις από παράσιτα και ασθένειες, οι οποίες μπορεί να ενισχυθούν από την κλιματική αλλαγή, απειλούν τις καλλιέργειες και τα ζώα, μειώνοντας την παραγωγικότητα. Ωστόσο στην ΕΕ έχει αποφασιστεί να μειωθούν οι δραστικές και κατ’ επέκταση τα φυτοπροστατευτικά στο 50% έως και το 2030.

3) Ασφάλεια Τροφίμων και Ποιότητα: Η αύξηση της ρύπανσης και η χρήση χημικών στη γεωργία μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

4) Οικονομικές Πιέσεις: Οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών, η αστάθεια της αγοράς και οι εμπορικοί περιορισμοί επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των αγροτών και των επιχειρήσεων τροφίμων. Τέτοια μεγάλη αναστάτωση έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια από την πανδημία, από τον Ρωσσοουκρανικό πόλεμο, από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας τελευταία. Η αστάθεια επηρεάζει κάθε οικονομικό κλάδο και κατά συνέπεια και τον αγροτικό τομέα.

5) Τεχνολογικές Αλλαγές: Ενώ η τεχνολογία προσφέρει λύσεις, η γρήγορη ανάπτυξη και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών απαιτούν σημαντική προσαρμογή και επενδύσεις από τους φορείς του τομέα. Στη χώρα μας η διάθεση για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα υπάρχει μόνο όταν είναι σε εξέλιξη επενδυτικά προγράμματα (για τη γεωργία τα σημαντικότερα είναι τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης).

6) Πολιτικές και Κοινωνικές Προκλήσεις: Οι αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές, οι κοινωνικές αντιδράσεις σε αγροτικές πρακτικές και η ανάγκη για βιώσιμες μεθόδους παραγωγής επηρεάζουν επίσης τον πρωτογενή τομέα. Η αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από 1/1/2023 είναι μια τέτοια πολιτική πρόκληση και φαίνεται πως μάλλον έχει προκαλέσει αναταραχές στην κανονικότητα των πληρωμών των διαφόρων επιδοτήσεων στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

7) Βιοποικιλότητα και Οικοσυστήματα: Η μείωση της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων λόγω εντατικών γεωργικών πρακτικών απειλούν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του τομέα.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα είναι γνωστές. Το θέμα είναι ότι δεν φαίνεται ξεκάθαρη πρόθεση για λήψη μέτρων ώστε να προληφθούν και αντιμετωπισθούν τα όσα προβλήματα δημιουργούν οι παραπάνω προκλήσεις… Δεν είναι λίγοι, δε, οι Έλληνες αγρότες που δηλώνουν ξεκάθαρα πως ο κλάδος τους οδηγείται ολοταχώς προς συρρίκνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:42

Ρωσία: Διυλιστήριο της Rosneft ανέστειλε την επεξεργασία αργού έπειτα από επίθεση ουκρανικών drones

18:42

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε στόχους στη Ρωσία με πυραύλους ATACMS

18:38

Google: Το Gemini 3 κάνει το «ντεμπούτο» του - Συνεχίζεται η κούρσα εναντίον της OpenAI

18:26

Κατάρριψη drones με κατεύθυνση τη Μόσχα - Αναστολή πτήσεων σε μεγάλα αεροδρόμια

18:26

Ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος του Eurogroup

18:18

Έρχεται το Family Sports Park: Μια Ημέρα για Όλη την Οικογένεια – Αθλητισμός, Δημιουργία, Διασκέδαση

18:11

MSC: Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε 100 εκατ. ευρώ στο Λαύριο - Ενδιαφέρον για Πάτρα και Κατάκολο

18:11

Κικίλιας: Επανέρχεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά - Κύθνου

18:00

Μπλε Κέδρος: Ανακοίνωσε προσωρινό μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή

17:54

Η γρίπη ήρθε φέτος νωρίτερα και πιο επιθετική με το νέο στέλεχος Κ

17:53

ΧΑ: Γενικευμένες πιέσεις σε όλα τα… μήκη και πλάτη του ταμπλό

17:44

Στουρνάρας: Πρέπει να αναθεωρηθούν οι εντολές των κεντρικών τραπεζών; - Τι είπε για επιτόκια ΕΚΤ

17:44

Nvidia - Microsoft: Επένδυση «μαμούθ» έως και 15 δισ. δολαρίων στην Anthropic

17:31

ΔΕΗ: Άλμα EBITDA 1,7 δισ. ευρώ στο 9μηνο - Στα 1,9 δισ. οι επενδύσεις

17:27

Klarna: «Βουτιά» 8,5% της μετοχής παρά την αύξηση 26% στα έσοδα τριμήνου

17:25

Ποια είναι η Cloudflare που «έριξε» μεγάλο μέρος του διαδικτύου

17:15

Θεοδωρικάκος σε Γκίλφοϊλ: Ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ σε επενδύσεις, ναυπηγική βιομηχανία, εμπόριο

17:03

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Πολωνία για «ρωσοφοβία»

16:54

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στις μετοχές AI και την Nvidia

16:45

Πηγές ΝΔ για ΟΠΕΚΕΠΕ - ΠΑΣΟΚ: Σοβαρά ερωτήματα για ρόλο Κορασίδη από κατάθεση Πολιτοπούλου

16:44

Ισραήλ: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

16:40

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για Κοινωφελή Ιδρύματα και Σχολάζουσες Κληρονομιές - Τα βασικά σημεία

16:34

Coffee Lab: Νέα μονάδα παραγωγής στην Αίγυπτο με τοπικό συνεργάτη

16:33

Ολοκληρώθηκε το πενθήμερο πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα «τεχνικές θερμοκηπιακών καλλιεργειών»

16:31

Υποβάθμιση μετοχών Microsoft και Amazon καθώς η ανησυχία για το AI μεγαλώνει

16:25

Rheinmetall: Προβλέπει πωλήσεις περίπου 50 δισ. ευρώ έως το 2030

16:21

Κανένα πιάτο χαμένο: Τα «Τρόφιμα Αγάπης» της ΑΒ Βασιλόπουλος δίνουν ζωή στην κυκλική οικονομία

16:19

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αποδοχή των προτεινόμενων δεσμεύσεων από την εταιρεία Public

16:18

Τουσκ: Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για την έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή προς Ουκρανία

16:14

Παπασταύρου: Σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα για το «Αμοργόραμα» - Πρωτοβουλία με βαθύ πατριωτικό περιεχόμενο

gazzetta
gazzetta reader insider insider