Σε προδημοσίευση τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν γεωργούς & κτηνοτρόφους - Προϋπολογισμός 230 εκατ. ευρώ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε προδημοσίευση τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν γεωργούς & κτηνοτρόφους - Προϋπολογισμός 230 εκατ. ευρώ
Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις.

Βγήκε η προδημοσίευση για τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης και όπως φαίνεται προς τα τέλη του μήνα θα έρθει η προκήρυξη που θα μοιράσει περισσότερα από 230 εκατομμύρια ευρώ.

Δικαιούχοι των δράσεων της παρούσας μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις:

1. Τα φυσικά πρόσωπα που θέτουν υποψηφιότητα, πρέπει:

  • 1.1. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να μην έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
  • 1.2. Να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
  • 1.3. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
  • 1.4. Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011, όπως ισχύει και του άρθρου 5, παράγραφος γ, του Ν.1287/1982.
  • 1.5. Να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης.
  • 1.6. Να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο. Δεν είναι επιλέξιμοι οι νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες με εξαίρεση όσους υπέβαλαν αίτηση στήριξης από το μέτρο 6.1, οι αιτήσεις τους κρίθηκαν επιλέξιμες αλλά δεν καλύπτονταν από το περιφερειακό όριο πίστωσης.

2. Τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου που θέτουν υποψηφιότητα, πρέπει:

  • 2.1. Να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
  • 2.2. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
  • 2.3. Να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2033. Στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει πρέπει να οριστεί ή να ανανεωθεί πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης.
  • 2.4. Να είναι δικαστικά φερέγγυα.
  • 2.5. Να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.

Αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε μία εκμετάλλευση να είναι επιλέξιμη, είναι οι εξής:

1. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί σε παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2022.

2. Με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2022, η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) μεγαλύτερο ή ίσο των:

  • 2.1. Δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000€) για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια.
  • 2.2. Οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000€) για όλα τα νησιά της Χώρας πλην Κρήτης και Εύβοιας.
  • 2.3. Οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000€) για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες.

3. Να πληροί τα κοινοτικά πρότυπα που την αφορά. Εξαιρούνται για χρονικό όριο μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης οι εκμεταλλεύσεις των νέων γεωργών που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση προκειμένου να συμμορφωθούν προς τις προδιαγραφές της Ένωσης που ισχύουν για τα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής ασφάλειας.

4. Η συστεγαζόμενη γεωργική εκμετάλλευση πρέπει επιπλέον να τεκμηριώνει:

  • 4.1. Πάγια στοιχεία σαφώς καταγεγραμμένα και οριοθετημένα.
  • 4.2. Λειτουργική αυτοτέλεια στην ολοκλήρωση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Μη επιλέξιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Δεν παρέχεται καμία στήριξη, ακόμα και αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι δηλώνουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία εκ προθέσεως προκειμένου να ενταχθούν στην παρούσα δράση.

2. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι δημιουργούν τεχνητά τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη στη δράση.

3. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι αιτούνται τη χρηματοδότηση δαπανών για τις οποίες έχουν ήδη ενταχθεί ή/και ενισχυθεί από ίδιες ή άλλες συγχρηματοδοτούμενες δράσεις του Ν. 4399/2016 (ΦΕΚ Α΄117/22-06-2016) και του Ν. 4887/2022 (ΦΕΚ 16 Α’)

4. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι, στο πλαίσιο της 13849/14-12-2017 Πρόσκλησης οριστικοποίησαν στο ΠΣΚΕ τουλάχιστον ένα αίτημα προκαταβολής ή πληρωμής από το οποίο προέκυψε καταβολή οικονομικής ενίσχυσης. Εξαιρούνται όσοι υποβάλουν αίτηση στήριξης από τη δράση 4.1.5 στην οποία προβλέπονται αποκλειστικά επενδύσεις εγκατάστασης φυτειών και ΑΠΕ (παρ. 4, 9, 10.1.2.i,ii,v,vi του άρθρου 9).

5. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις για τις οποίες εκκρεμεί εντολή ανάκτησης εκδοθείσα βάσει προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

6. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις για τις οποίες η αίτηση στήριξης έχει υποβληθεί με οποιουδήποτε είδους πληρεξούσιο έγγραφο.

7. Γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα όπως αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.

Σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξή των σχεδίων βελτίωσης αξίζει να τονιστούν κάποιες μικρές αλλαγές.

  • Οι αλλαγές που θα δούμε σε αυτά τα σχέδια εντοπίζονται κυρίως στα μέγιστα ύψη επενδύσεων αλλά προστίθεται και η επιδότηση αγοράς γης.
  • Η αγορά πρέπει να αφορά αγροτεμάχιο το οποίο είναι όμορο με ιδιόκτητο αγροτεμάχιο της εκμετάλλευσης. Μετά την ολοκλήρωσή της το νεοαποκτηθέν αγροτεμάχιο πρέπει να κατέχεται κατά πλήρη κυριότητα. Δεν είναι επιλέξιμο το τίμημα κατά το ποσό το οποίο υπερβαίνει την αντικειμενική τιμή της περιοχής ή, εφόσον δεν υφίσταται αντικειμενική τιμή, κατά το ποσό που υπερβαίνει την εκτίμηση της Δ.Ο.Υ. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά αγροτεμαχίου από ανιόντες ή κατιόντες συγγενείς. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά αγροτεμαχίου το οποίο έχει μεταβιβαστεί στον πωλητή μετά τις 31 Αυγούστου 2022. Η δαπάνη για την αγορά γης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.
  • Φαίνεται πως ΔΕΝ θα μπορούν να υποβάλλουν φάκελο, όσοι υλοποίησαν σχέδια βελτίωσης με την τελευταία προκήρυξης με εξαίρεση αυτούς θα υποβάλουν αίτηση στήριξης από τη δράση 4.1.5 στην οποία προβλέπονται αποκλειστικά επενδύσεις εγκατάστασης φυτειών και ΑΠΕ.
  • Θα έχουμε ανώτατες επιλέξιμες δαπάνες για την αγορά γεωργικού ελκυστήρα (100.000€) αλλά και παρελκομένων σε αντίθεση με την προηγούμενη προκήρυξη.
  • Η μέγιστος προϋπολογισμός θα είναι δαπάνες αξίας 150.000€ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και ως 250.000€.
  • Ο συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης θα είναι λίγο παραπάνω από 210εκ ευρώ, ενώ αυξημένες πιθανότητες ένταξης θα έχουν οι νέοι αγρότες των προκηρύξεων (2018 και 2021).

Για τις πιθανότητες ένταξης και τα κριτήρια καλό είναι να συνεργαστείτε με τους μελετητές σας γιατί και σε αυτά παρατηρούνται αλλαγές.

Σημείωση: Όπου αναφέρονται νούμερα στο άρθρο, αναφέρονται και στην προδημοσίευση. Στην προκήρυξη ενδέχεται να δούμε μικροαλλαγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:03

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει κονδύλι 70 δισεκατομμυρίων για επιχειρήσεις κατά μεταναστών

09:03

ΔΕΗ και Vodafone Ελλάδας εξετάζουν την δημιουργία κοινής εταιρείας για οπτικές ίνες

08:58

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

08:40

Κλίμα: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μετατρέπονται σε «κανόνα»

08:29

«Αυλαία» σήμερα στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

08:14

Τι αλλάζει με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες - Ποιοι εξοφλούν και ποιοι θα ζητούν αναδρομικά

08:07

Αυτό είναι το όραμα για τα Attica ως το 2030

07:54

Τι δικαιώματα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων απέναντι στους ενοικιαστές;

07:45

Δεν είναι μόνο το Μουντιάλ

07:37

Οι αφανείς ήρωες των πυρκαγιών: Πώς ενισχύθηκαν 2.888 εθελοντές δασοπυροσβέστες

07:32

Τη Δευτέρα η μελέτη της Athlos Energy για την χωροθέτηση των πυρηνικών στην Ελλάδα

07:24

Υβριδικά αυτοκίνητα: Στο τραπέζι διορθώσεις στα φορο-κίνητρα μετά τις αντιδράσεις

07:12

Το ChatGPT δείχνει εκλογές το 2027 - Σενάρια για νέο ανασχηματισμό - Ο ένας ψάχνει τον άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ

07:00

Aς ετοιμαζόμαστε για εκδόσεις - Πάνε με όλα ΔΕΗ και Coca Cola - Τα ακίνητα τραβούν την ανηφόρα

01:10

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Ανταλλαγή πληγμάτων ΗΠΑ - Ιράν μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου

23:59

Ουκρανία: Οι ηγέτες σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών υποστηρίζουν την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

23:51

Axios - New York Times: Ιρανικό drone κατέρριψε το αμερικανικό ελικόπτερο στo Ορμούζ

23:45

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Καθυστερήσεις στις πτήσεις Τετάρτη και Πέμπτη

23:35

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

23:29

Περισυλλογή 150 αλλοδαπών νότια της Κρήτης - 2.663 συλλήψεις από Λιμενικό τον Μάιο

23:24

Wall Street: Έσωσε το πρόσημο ο Dow, επέστρεψε στα κόκκινα ο Nasdaq

23:00

Γερμανία: Σε επίπεδο-ρεκόρ τα εγκλήματα με πολιτικό κίνητρο

22:38

Τεχνητή νοημοσύνη, εργασία και δημοκρατία στο επίκεντρο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Θόδωρου Σκυλακάκη

22:31

Χρυσός: Πτώση εν μέσω φόβων για αύξηση των επιτοκίων

22:18

Τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα προκαλούν περίπου 400.000 θανάτους κάθε χρόνο

22:07

Έντονη βροχόπτωση στην Τρίπολη - Δεκάδες κλήσεις στην πυροσβεστική

22:02

Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο μετά τη δήλωση Ράιτ για αύξηση της ροής στο Ορμούζ

21:45

Κύμα καύσωνα σε νότια και κεντρική Ιταλία από Τετάρτη

21:21

Αφγανιστάν: Η αστυνομία διαλύει διαδηλώσεις κατά του χιτζάμπ στο δυτικό τμήμα της χώρας

21:05

Δήμας: «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού χάρτη συνδεσιμότητας και ασφάλειας»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider