Αγορά Ενέργειας: Δικαιολογημένη αισιοδοξία και κίνδυνοι

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγορά Ενέργειας: Δικαιολογημένη αισιοδοξία και κίνδυνοι
Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα την ενέργειας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα συμφωνήσουν πως πρόκειται, μάλλον, για τον δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος παρουσιάζει πλείστες ευκαιρίες για εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα την ενέργειας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα συμφωνήσουν πως πρόκειται, μάλλον, για τον δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος παρουσιάζει πλείστες ευκαιρίες για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η σταδιακή μετάβαση από τον δημόσιο στον ημι-δημόσιο και εν τέλει στον ιδιωτικό έλεγχο των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών και των περιουσιακών τους στοιχείων, ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εμφανής διεθνοποίηση του κλάδου, αποτελούν ορισμένα συστατικά στοιχεία του γρήγορου μετασχηματισμού του. Είναι όμως αυτός ο - καθυστερημένος σε σχέση με άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μετασχηματισμός απαλλαγμένος από μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ρίσκα;

Σε μια χώρα όπου οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται συνήθως με αποκλειστική πρωτοβουλία της εκάστοτε Κυβέρνησης βάσει πολιτικού προγράμματος ή προεκλογικών δεσμεύσεων, παρατηρούμε με (ευχάριστη) έκπληξη πως πολλές από τις κινήσεις του αρμόδιου Υπουργείου σήμερα έρχονται προς ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η επικείμενη νομοθέτηση για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την οποία ανέμεναν ξένοι και Έλληνες παράγοντες της αγοράς επί μακρόν, η περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμιστικών διαδικασιών για την αδειοδότηση και λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, η δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η ένταξη των έργων Υδρογόνου στα «Σημαντικά Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» και η κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου για τη δημιουργία μιας οργανωμένης αγοράς σύναψης διμερών «πράσινων» συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (του καλούμενου και «Green Pool») είναι μερικές μόνο από τις πρόσφατες παρεμβάσεις που αντικατοπτρίζουν τον παραγωγικό διάλογο μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και αγοράς.

Τα παραπάνω ειδικά μέτρα σε συνδυασμό με τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε γεωπολιτικό επίπεδο, όπως η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίων Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου και την ηλεκτρική διασύνδεση αυτών, αλλά και με την υλοποίηση στρατηγικών πολιτικών στόχων του Υπουργείου, όπως η διάσωση και ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ, η απολιγνιτοποίηση και η ενίσχυση των πληττόμενων από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου πολιτών, δεν μπορούν παρά να έχουν θετικό πρόσημο και να δημιουργούν αισιοδοξία.

Κανείς όμως δεν πρέπει να αγνοεί ή να υποβαθμίζει τους κινδύνους που μπορεί να υποκρύπτει η έντονη αυτή δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας. Στην πραγματικότητα, η υπερρύθμιση από την απορρύθμιση απέχουν πολύ λίγο και η δημιουργία της αναγκαίας ισορροπίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο συνεχής διάλογος με την αγορά σε συνδυασμό με τη διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες μπορούν να δημιουργήσουν το πλαίσιο επίτευξης μιας τέτοιας ισορροπίας.

Ορατός είναι εξάλλου ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε πεδίο διαμάχης ξένων επενδυτών με στόχο το γρήγορο κέρδος και την άμεση έξοδο από τη χώρα. Ήδη, η δημιουργία σημαντικής «δευτερεύουσας» αγοράς μη ολοκληρωμένων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων από ξένα επενδυτικά κεφάλαια αποτελεί ένδειξη ενός ιδιότυπου καιροσκοπισμού στη σχετική αγορά τη στιγμή που οι απαιτήσεις ορισμένων εξ αυτών για ευνοϊκή μεταχείριση σε ρυθμιστικό και φορολογικό επίπεδο είναι καθόλα υπερβολικές. Εδώ, απαιτείται προτεραιοποίηση βάσει του συστημικού και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα των σκοπούμενων επενδύσεων και με γνώμονες το εθνικό συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η προστασία εξάλλου των εργαζομένων στα πολλαπλασιαζόμενα νέα έργα ανά την επικράτεια, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας μακροπρόθεσμα για τη χώρα και τους πολίτες της και η δίκαιη σε ρυθμιστικό επίπεδο μεταχείριση μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών αλλά και μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων είναι αναγκαίες επιλογές για τον περιορισμό του ρίσκου δημιουργίας μιας ευκαιριακής αγοράς ενέργειας, μικρής εμβέλειας και αμφιβόλου βιωσιμότητας.

Συμπερασματικά, η δικαιολογημένη αισιοδοξία που δημιουργούν οι μεταρρυθμίσεις και ο ζωντανός διάλογος Διοίκησης – αγοράς στον τομέα τη ενέργειας δεν αναιρούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χειραγώγηση της. Απαιτείται ad hoc στάθμιση προτεραιοτήτων και συμφερόντων με ενιαίο παρονομαστή το εθνικό συμφέρον και την προστασία των πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Σκέρτσος: Η αναπηρία βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού

23:49

Lululemon: Απογοητευτικό β' τρίμηνο και υποβάθμιση outlook - Κατρακυλά η μετοχή

23:48

Νέος CEO στην Adobe από 1η Δεκεμβρίου

23:37

Ο Νετανιάχου θεωρεί «εφικτή» την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος

23:26

VW: Προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης - Καταργούνται άλλες 50.000 θέσεις εργασίας

23:15

Wall Street: Κερδοφόρο δύο στα δύο - Η καλύτερα ημέρα εδώ και 1 μήνα για Dow Jones

23:04

Τζέι Ντι Βανς: Στα προπολεμικά επίπεδα η μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ

22:53

Ανδρουλάκης: «Τώρα ΠΑΣΟΚ για Πολιτική Αλλαγή με Πρόγραμμα και Ήθος»

22:42

ΟΝΝΕΔ: «Τσάμπα το Rebranding - Μια ταινία μικρού μήκους για τον Αλέξη Τσίπρα»

22:30

GPT-6 Astra: Η OpenAI κυκλοφορεί το «πιο ευφυές μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο»

22:19

Ο Τραμπ διαψεύδει ότι εξαντλούνται τα αποθέματα πυρομαχικών

22:19

Πιερρακάκης: Πολιτική βούληση και αποφάσεις για να κερδίσει η Ευρώπη τον χαμένο χρόνο

22:08

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 6,2 εκατ. ευρώ

21:57

Αμελητέες μεταβολές για το πετρέλαιο - Προς κέρδη 9% στην εβδομάδα

21:43

Πυροσβεστική: Συνολικά 36 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Δύο συλλήψεις σε Ναύπλιο και Χαλκίδα

21:30

Νέα προσέγγιση μειώνει δραστικά τις νοσηλείες σε ψυχιατρικές κλινικές

21:17

Άντλησε 200 εκατ. ευρώ η Εθνική Ασφαλιστική: Υπερκάλυψη πάνω από 3 φορές - Δηλώσεις από Μεγάλου και Μαζαράκη

21:12

Σερβία: Μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι η σορός του εγκληματία πολέμου Ράτκο Μλάντιτς

21:09

Κάθετος Διάδρομος: Στην Αλεξανδρούπολη οι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου

21:02

«Ράλι» 7% της Tesla καθώς η αγορά προετοιμάζεται για μία «καταιγίδα» από Cybercabs

21:00

Γερμανία: Επιστρέφει η μάχη των 35 ωρών - Το μεγάλο ερώτημα για την Ευρώπη

20:49

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Δύσκολη η επίτευξη αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ έως το 2030

20:41

Ζελένσκι: Σύντομα σε Κίεβο και Μόσχα οι Αμερικανοί διαπραγματευτές

20:31

Κώτσηρας: Νέα εποχή για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

20:30

Σχέδιο εκκένωσης της Γάζας παρουσίασε ο Μπεν-Γκβιρ: «Ώρα να ετοιμάσουν βαλίτσες»

20:27

Υπόθεση Έπστιν: Ο δισεκατομμυριούχος Λίον Μπλακ αρνείται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου

20:20

«Πράσινο 2x2» για χρυσό με ράλι άνω του 2%

20:10

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν τα ομόλογα, ανέκαμψαν οι δείκτες από το χαμηλό μηνός

19:58

Απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί υποδείξεις για την αμυντική της θωράκιση»

19:50

Πιερρακάκης: Ακούγοντας τους πολίτες, σχεδιάζουμε τις πολιτικές για την Ελλάδα του 2030


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider