Αγορά Ενέργειας: Δικαιολογημένη αισιοδοξία και κίνδυνοι

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγορά Ενέργειας: Δικαιολογημένη αισιοδοξία και κίνδυνοι
Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα την ενέργειας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα συμφωνήσουν πως πρόκειται, μάλλον, για τον δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος παρουσιάζει πλείστες ευκαιρίες για εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα την ενέργειας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα συμφωνήσουν πως πρόκειται, μάλλον, για τον δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος παρουσιάζει πλείστες ευκαιρίες για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η σταδιακή μετάβαση από τον δημόσιο στον ημι-δημόσιο και εν τέλει στον ιδιωτικό έλεγχο των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών και των περιουσιακών τους στοιχείων, ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εμφανής διεθνοποίηση του κλάδου, αποτελούν ορισμένα συστατικά στοιχεία του γρήγορου μετασχηματισμού του. Είναι όμως αυτός ο - καθυστερημένος σε σχέση με άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μετασχηματισμός απαλλαγμένος από μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ρίσκα;

Σε μια χώρα όπου οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται συνήθως με αποκλειστική πρωτοβουλία της εκάστοτε Κυβέρνησης βάσει πολιτικού προγράμματος ή προεκλογικών δεσμεύσεων, παρατηρούμε με (ευχάριστη) έκπληξη πως πολλές από τις κινήσεις του αρμόδιου Υπουργείου σήμερα έρχονται προς ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η επικείμενη νομοθέτηση για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την οποία ανέμεναν ξένοι και Έλληνες παράγοντες της αγοράς επί μακρόν, η περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμιστικών διαδικασιών για την αδειοδότηση και λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, η δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η ένταξη των έργων Υδρογόνου στα «Σημαντικά Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» και η κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου για τη δημιουργία μιας οργανωμένης αγοράς σύναψης διμερών «πράσινων» συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (του καλούμενου και «Green Pool») είναι μερικές μόνο από τις πρόσφατες παρεμβάσεις που αντικατοπτρίζουν τον παραγωγικό διάλογο μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και αγοράς.

Τα παραπάνω ειδικά μέτρα σε συνδυασμό με τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε γεωπολιτικό επίπεδο, όπως η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίων Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου και την ηλεκτρική διασύνδεση αυτών, αλλά και με την υλοποίηση στρατηγικών πολιτικών στόχων του Υπουργείου, όπως η διάσωση και ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ, η απολιγνιτοποίηση και η ενίσχυση των πληττόμενων από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου πολιτών, δεν μπορούν παρά να έχουν θετικό πρόσημο και να δημιουργούν αισιοδοξία.

Κανείς όμως δεν πρέπει να αγνοεί ή να υποβαθμίζει τους κινδύνους που μπορεί να υποκρύπτει η έντονη αυτή δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας. Στην πραγματικότητα, η υπερρύθμιση από την απορρύθμιση απέχουν πολύ λίγο και η δημιουργία της αναγκαίας ισορροπίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο συνεχής διάλογος με την αγορά σε συνδυασμό με τη διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες μπορούν να δημιουργήσουν το πλαίσιο επίτευξης μιας τέτοιας ισορροπίας.

Ορατός είναι εξάλλου ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε πεδίο διαμάχης ξένων επενδυτών με στόχο το γρήγορο κέρδος και την άμεση έξοδο από τη χώρα. Ήδη, η δημιουργία σημαντικής «δευτερεύουσας» αγοράς μη ολοκληρωμένων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων από ξένα επενδυτικά κεφάλαια αποτελεί ένδειξη ενός ιδιότυπου καιροσκοπισμού στη σχετική αγορά τη στιγμή που οι απαιτήσεις ορισμένων εξ αυτών για ευνοϊκή μεταχείριση σε ρυθμιστικό και φορολογικό επίπεδο είναι καθόλα υπερβολικές. Εδώ, απαιτείται προτεραιοποίηση βάσει του συστημικού και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα των σκοπούμενων επενδύσεων και με γνώμονες το εθνικό συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η προστασία εξάλλου των εργαζομένων στα πολλαπλασιαζόμενα νέα έργα ανά την επικράτεια, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας μακροπρόθεσμα για τη χώρα και τους πολίτες της και η δίκαιη σε ρυθμιστικό επίπεδο μεταχείριση μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών αλλά και μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων είναι αναγκαίες επιλογές για τον περιορισμό του ρίσκου δημιουργίας μιας ευκαιριακής αγοράς ενέργειας, μικρής εμβέλειας και αμφιβόλου βιωσιμότητας.

Συμπερασματικά, η δικαιολογημένη αισιοδοξία που δημιουργούν οι μεταρρυθμίσεις και ο ζωντανός διάλογος Διοίκησης – αγοράς στον τομέα τη ενέργειας δεν αναιρούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χειραγώγηση της. Απαιτείται ad hoc στάθμιση προτεραιοτήτων και συμφερόντων με ενιαίο παρονομαστή το εθνικό συμφέρον και την προστασία των πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:00

Φόρο στα αναψυκτικά με ζάχαρη θα επιβάλει η Γερμανία από το 2028

13:48

Μουντιάλ 2026: Αύξηση στις διαδικτυακές απάτες με πλαστά εισιτήρια και email-παγίδες

13:44

Μειώθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Μάρτιο, αύξηση 2,5 δισ. στις επιχειρήσεις

13:33

ΔΥΠΑ: 143 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Μάιο

13:28

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Μαρτίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

13:26

Reuters: Η έξοδος των ΗΑΕ μειώνει την δύναμη του ΟΠΕΚ+, αλλά η συμμαχία θα παραμείνει ενωμένη

13:18

Doppler: Ισχυρή αύξηση κύκλου εργασιών και σημαντική βελτίωση κερδοφορίας το 2025

13:09

Η ιδιωτική αντιαεροπορική άμυνα απογειώνεται στην Ουκρανία

13:07

Μητσοτάκης σε Αλ-Θάνι: «Η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό όλων των χωρών του Κόλπου»

13:06

Συνεχίζονται τα μέτρα αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

12:59

JP Morgan: Ατού για τις ελληνικές τράπεζες η αναβάθμιση από STOXX, με εισροές 1 δισ. δολαρίων

12:57

Lafarge: Έφεση μετά την καταδίκη για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Συρία

12:51

«Τέρμα οι ευγένειες»: Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν καλώντας το «να βάλει μυαλό»

12:48

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,01% η απόδοση από τη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων

12:46

Κτηματολόγιο: Ανάρτηση κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων στην Π.Ε Ρεθύμνου

12:42

Στο 9% η ανεργία τον Μάρτιο

12:40

«Άλμα» 3% για το πετρέλαιο με φόντο το αδιέξοδο Ιράν - ΗΠΑ

12:37

Αυξήθηκαν 2,8% οι πωλήσεις της Carlsberg στο α' τρίμηνο

12:32

Λάιεν για ενεργειακή κρίση: «Χάνουμε σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα»

12:20

Επίθεση σε ΕΦΚΑ - Πρωτοδικείο: Αντιμέτωπος με τρία κακουργήματα και σειρά πλημμελημάτων ο δράστης

12:07

Πιερρακάκης: «H Ελλάδα άφησε πίσω το παρελθόν και περνάει σε μια εποχή ανάπτυξης και καινοτομίας»

12:04

Βασιλιάς Κάρολος προς Τραμπ: «Χωρίς τους Βρετανούς, θα μιλούσατε γαλλικά»

11:58

Πτώση εσόδων και αβεβαιότητα στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω του πολέμου στη Μ. Ανατολή

11:53

Ανδρουλάκης: Το Μαξίμου παραπληροφορεί συγκροτημένα τον ελληνικό λαό

11:43

Δούκας για αντιπυρική περίοδο: «Συμβάλλουμε όλοι ώστε η Αθήνα να υποδεχθεί το καλοκαίρι πιο έτοιμη και ασφαλής»

11:27

Euroxx: «Εκτοξεύει» στα 54 ευρώ την τιμή-στόχο για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

11:22

Υγεία: Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την κύηση συνδέεται με μειωμένη ανάπτυξη των μωρών

11:20

Στρατηγική σύμπραξη Entersoftone και kariera.gr

11:12

Yπέρ του περιορισμού του πληθυσμού στα 10 εκατομμύρια η πλειοψηφία των Ελβετών

11:04

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές - Άλμα 7% για Adidas

gazzetta
gazzetta reader insider insider