Αγορά Ενέργειας: Δικαιολογημένη αισιοδοξία και κίνδυνοι

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγορά Ενέργειας: Δικαιολογημένη αισιοδοξία και κίνδυνοι
Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα την ενέργειας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα συμφωνήσουν πως πρόκειται, μάλλον, για τον δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος παρουσιάζει πλείστες ευκαιρίες για εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα την ενέργειας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα συμφωνήσουν πως πρόκειται, μάλλον, για τον δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος παρουσιάζει πλείστες ευκαιρίες για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η σταδιακή μετάβαση από τον δημόσιο στον ημι-δημόσιο και εν τέλει στον ιδιωτικό έλεγχο των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών και των περιουσιακών τους στοιχείων, ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εμφανής διεθνοποίηση του κλάδου, αποτελούν ορισμένα συστατικά στοιχεία του γρήγορου μετασχηματισμού του. Είναι όμως αυτός ο - καθυστερημένος σε σχέση με άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μετασχηματισμός απαλλαγμένος από μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ρίσκα;

Σε μια χώρα όπου οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται συνήθως με αποκλειστική πρωτοβουλία της εκάστοτε Κυβέρνησης βάσει πολιτικού προγράμματος ή προεκλογικών δεσμεύσεων, παρατηρούμε με (ευχάριστη) έκπληξη πως πολλές από τις κινήσεις του αρμόδιου Υπουργείου σήμερα έρχονται προς ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η επικείμενη νομοθέτηση για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την οποία ανέμεναν ξένοι και Έλληνες παράγοντες της αγοράς επί μακρόν, η περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμιστικών διαδικασιών για την αδειοδότηση και λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, η δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η ένταξη των έργων Υδρογόνου στα «Σημαντικά Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» και η κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου για τη δημιουργία μιας οργανωμένης αγοράς σύναψης διμερών «πράσινων» συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (του καλούμενου και «Green Pool») είναι μερικές μόνο από τις πρόσφατες παρεμβάσεις που αντικατοπτρίζουν τον παραγωγικό διάλογο μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και αγοράς.

Τα παραπάνω ειδικά μέτρα σε συνδυασμό με τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε γεωπολιτικό επίπεδο, όπως η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίων Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου και την ηλεκτρική διασύνδεση αυτών, αλλά και με την υλοποίηση στρατηγικών πολιτικών στόχων του Υπουργείου, όπως η διάσωση και ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ, η απολιγνιτοποίηση και η ενίσχυση των πληττόμενων από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου πολιτών, δεν μπορούν παρά να έχουν θετικό πρόσημο και να δημιουργούν αισιοδοξία.

Κανείς όμως δεν πρέπει να αγνοεί ή να υποβαθμίζει τους κινδύνους που μπορεί να υποκρύπτει η έντονη αυτή δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας. Στην πραγματικότητα, η υπερρύθμιση από την απορρύθμιση απέχουν πολύ λίγο και η δημιουργία της αναγκαίας ισορροπίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο συνεχής διάλογος με την αγορά σε συνδυασμό με τη διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες μπορούν να δημιουργήσουν το πλαίσιο επίτευξης μιας τέτοιας ισορροπίας.

Ορατός είναι εξάλλου ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε πεδίο διαμάχης ξένων επενδυτών με στόχο το γρήγορο κέρδος και την άμεση έξοδο από τη χώρα. Ήδη, η δημιουργία σημαντικής «δευτερεύουσας» αγοράς μη ολοκληρωμένων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων από ξένα επενδυτικά κεφάλαια αποτελεί ένδειξη ενός ιδιότυπου καιροσκοπισμού στη σχετική αγορά τη στιγμή που οι απαιτήσεις ορισμένων εξ αυτών για ευνοϊκή μεταχείριση σε ρυθμιστικό και φορολογικό επίπεδο είναι καθόλα υπερβολικές. Εδώ, απαιτείται προτεραιοποίηση βάσει του συστημικού και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα των σκοπούμενων επενδύσεων και με γνώμονες το εθνικό συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η προστασία εξάλλου των εργαζομένων στα πολλαπλασιαζόμενα νέα έργα ανά την επικράτεια, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας μακροπρόθεσμα για τη χώρα και τους πολίτες της και η δίκαιη σε ρυθμιστικό επίπεδο μεταχείριση μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών αλλά και μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων είναι αναγκαίες επιλογές για τον περιορισμό του ρίσκου δημιουργίας μιας ευκαιριακής αγοράς ενέργειας, μικρής εμβέλειας και αμφιβόλου βιωσιμότητας.

Συμπερασματικά, η δικαιολογημένη αισιοδοξία που δημιουργούν οι μεταρρυθμίσεις και ο ζωντανός διάλογος Διοίκησης – αγοράς στον τομέα τη ενέργειας δεν αναιρούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χειραγώγηση της. Απαιτείται ad hoc στάθμιση προτεραιοτήτων και συμφερόντων με ενιαίο παρονομαστή το εθνικό συμφέρον και την προστασία των πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:07

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Χίο

09:48

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ εννοεί να ανοίξει σε εκμετάλλευση παρθένα δάση έκτασης 180 εκατομμυρίων στρεμμάτων

09:37

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο

09:28

Η Άγκυρα διαψεύδει πως ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία

09:10

Αριθμός ρεκόρ εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δέχθηκαν επίθεση το 2025

08:50

FT: Το Ιράν εξετάζει πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων στην Ευρώπη

08:38

Τα πρώτα προειδοποιητικά «σήματα» για τον ελληνικό τουρισμό στέλνει η γερμανική αγορά

08:31

Τα καλύτερα tips για να διαχειριστείτε τα κοινά σας έξοδά σας ως ζευγάρι

08:24

Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας συντομεύονται κατά 6 ημέρες

08:09

«Ζεστό χρήμα» στην Πρέμιερ Λιγκ παρά τη χασούρα - Καταλύτης τα γήπεδα

08:05

Ακίνητα: Ο «χάρτης» των τιμών σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος - Οι top προορισμοί

08:02

Πράσινες πόλεις: Πού θα πέσουν 429 εκατ. ευρώ - Οι παρεμβάσεις που έρχονται

07:57

«Ξεπαγώνει» ο διαγωνισμός για τις νέες 1.000 κάμερες καταγραφής παραβάσεων

07:52

Γιατί όλοι στις πλατείες των χωριών μιλάνε για τον δύσκολο χειμώνα που μας έρχεται

07:45

Διπλό μέτωπο με Τουρκία, ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το «αντίο» της Μαρέβας Μητσοτάκη

07:35

Διατακτικές σίτισης: Πότε είναι αφορολόγητες - Τι ισχύει για κουπόνια, δωροεπιταγές

07:28

Ο Τραμπ ανέβαλε για τρεις ημέρες τους δασμούς 50% στον Καναδά

07:21

Φυλακές Ασπροπύργου: «Μάχη» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, METLEN, ΑΒΑΞ για τη mega ΣΔΙΤ - Έρχονται προσφορές

07:15

Antinero: Τι συμβαίνει με τα 667 εκατ. ευρώ - Η «καυτή» υπόθεση των συμβάσεων

07:09

Αλλάζει το παιχνίδι των προεκλογικών παροχών - Τι φέρνει η εμπλοκή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

07:00

Η επιβράβευση «μαμούθ» από τις ευρωτράπεζες - Το φρένο της ΕΤΕ στο buyback - Ένας διαγωνισμός με κινητό χρονοδιάγραμμα

23:55

Η Λιβερία συμφώνησε να δεχθεί έως και 1.200 μετανάστες που απελαύνονται από τις ΗΠΑ

23:44

Λαβρόφ: Η Βρετανία κινδυνεύει να θεωρηθεί ως μέρος του πολέμου στην Ουκρανία

23:35

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό

23:30

Γερμανία: Ο επικεφαλής εταιρίας που προμηθεύει την Ουκρανία με drones καταγγέλλει ρωσικό σχέδιο δολοφονίας

23:14

Τρίτη ημέρα απωλειών στην Wall Street - Τριπλό pressing από chip, ομόλογα και Ορμούζ

23:01

Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ Μπαρό προανήγγειλε την απέλαση δύο ιρανών διπλωματών

22:48

Washington Post: Το Πεντάγωνο εξετάζει μικρότερη στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο μετά τον πόλεμο με το Ιράν

22:30

Βόρεια Μακεδονία: Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

22:17

Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις και αερομαχίες με οπλισμένα F-16 στο Αιγαίο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider