Ανακάμπτουν ζήτηση και προσφορά στην ελληνική αγορά ακινήτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακάμπτουν ζήτηση και προσφορά στην ελληνική αγορά ακινήτων
Αν τύχουν της ορθής αξιοποίησης, τα ακίνητα δύνανται να καταστούν πηγή κερδοφορίας για τράπεζες, θεσμικούς επενδυτές αλλά και ιδιώτες.

Καθώς τα υγειονομικά δεδομένα εξελίσσονται όλο και καλύτερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνουμε ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς. Τη συγκεκριμένη ανοδική πορεία διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει και ο τομέας των ακινήτων, ο οποίος έχει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης αφού και ρευστότητα υπάρχει στην αγορά, και το ενδιαφέρον των ντόπιων για ιδιοκατοίκηση επανέρχεται αλλά και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οι οποίοι αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες αναθερμαίνεται. Μπορεί η πανδημία να ματαίωσε κάποιους σχεδιασμούς αλλά σίγουρα δεν τους ακύρωσε μόνιμα ούτε και οι επενδυτές έφυγαν από την ελληνική αγορά. Γι’ αυτό και σήμερα αρχίζουμε να βλέπουμε στην πράξη πως η αγορά ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς.

Από πλευράς ζήτησης, η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του γνωστού Airbnb κι άλλων οργανισμών που παρέχουν παρόμοιου είδους μοντέλα μίσθωσης ακινήτων (βλ. Phaedrus Living) δημιουργούν μία νέα αγορά στην οποία τα οικιστικά ακίνητα, που αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο του αποθέματος ακινήτων στην Ελλάδα, αποκτούν μία πιο εμπορική πτυχή την οποία σπεύδουν να αξιοποιήσουν μη επαγγελματίες επενδυτές. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό προέρχεται τόσο από επενδυτικούς οργανισμούς για τουριστικά ακίνητα και μεγάλες επερχόμενες αναπτύξεις όσο και από ιδιώτες για παραθεριστική κατοικία ή για αξιοποίηση του σχεδίου Golden Visa. Ταυτόχρονα, η διαφοροποίηση του τρόπου διεξαγωγής του εμπορίου, με τη ραγδαία άνοδο του e-commerce, δίνει ισχυρή ώθηση στη ζήτηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν αυτές τις νέες ανάγκες.

Από πλευράς προσφοράς, παρατηρούμε ότι σταδιακά αυξάνονται και πάλι οι δημοπρασίες ακινήτων των τραπεζών οι οποίες είχαν διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, πρόβλεψή μας είναι πως οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κτλ.) θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε περαιτέρω bulk sales, ομαδοποιημένες πωλήσεις ακινήτων, ώστε να μειώσουν την σχετική έκθεση στους ισολογισμούς τους αλλά και να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορεί στο τέλος της μέρος να μετατραπούν σε πηγή κερδοφορίας αν αξιοποιηθούν σωστά και τύχουν της κατάλληλης διαχείρισης μέσω εξειδικευμένων συμβούλων. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να παρουσιάσουν νέα καινοτόμα προϊόντα τα οποία να είναι ακόμα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Αυτά τα νέα προϊόντα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι τιμές διάθεσης για τα πλείστα ακίνητα ξεκινούν από χαμηλές βάσεις και αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, αντίστοιχη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αποτελούν ένα ισχυρό συνδυασμό κινήτρων για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρόλη την αναβολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα επανέλθει άμεσα και δυναμικά.

Επιπρόσθετα, αναμένουμε πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε κινητικότητα και στη δευτερογενή αγορά των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), με funds που είχαν αποκτήσει ΜΕΔ από τράπεζες να τα βγάζουν εκ νέου στην αγορά. Ενέργειες που αναντίλεκτα σχετίζονται άμεσα και με την αγορά ακινήτων αφού αυτά είναι που θα εξετάσουν ως επενδυτικές ευκαιρίες οι νέοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Σε μία ελεύθερη από την πανδημία αγορά λοιπόν, οι προοπτικές είναι τεράστιες και ο τομέας των ακινήτων μπορεί να είναι από τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας για να τοποθετηθεί η χώρα στις ράγες της βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης, φτάνει να αφεθεί να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά και να εκλείψουν τα όποια αναχρονιστικά εμπόδια ακόμα υφίστανται.

Σημείωση: Ο Δρ. Μούντης εκφράζει προσωπικές του απόψεις και δεν συνδέονται με κάποιο οργανισμό ή επενδυτικό οίκο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:22

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Έχουμε ακόμα μπροστά μας ακόμη δύσκολες μέρες - Ζητώ από όλους τη μέγιστη προσοχή

11:12

Σκλαβενίτης: Έσπασε το φράγμα των 6 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2025

11:11

Ανέκαμψε η γαλλική οικονομία στο β' τρίμηνο - Άνω των προσδοκιών το ΑΕΠ της Ισπανίας

11:06

Μ. Ανατολή: Το Πακιστάν προσπαθεί να επαναφέρει ΗΠΑ και Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

11:03

Revolut και OpenAI ενώνουν δυνάμεις και φέρνουν το ChatGPT Go σε εκατομμύρια πελάτες

11:03

Ευρωαγορές: Ήπιες μεταβολές με οδηγό τα ισχυρά εταιρικά κέρδη

10:59

Μαρινάκης: Έως τον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών

10:54

Aktor: Στο 11,33% υποχώρησε το ποσοστό της Blue Silk

10:51

Ισπανία-φωτιές: Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο της Μαδρίτης - «Σχεδόν δεν έχουν απομείνει φλόγες»

10:46

Societe Generale: Ρεκόρ στα καθαρά κέρδη με αύξηση 23% - Στα 1,79 δισ. ευρώ

10:36

Χρηματιστήριο: Το διεθνές κλίμα δοκιμάζει το θετικό σερί

10:34

"Red Code" στη μισή Ελλάδα λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

10:32

Στη Βουλή τροπολογία για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν τον Ιούλιο

10:28

ΟΤΕ: Τα τρία στοιχήματα του Νεμπή για την επόμενη ημέρα της Cosmote Telekom

10:11

Μιχαηλίδου: Κλείνει 31 Ιουλίου η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω» - Όλες οι παρεμβάσεις για το στεγαστικό

09:58

ΔΥΠΑ: 60.690 ωφελούμενοι απασχόλησης και 191.099 ωφελούμενοι κατάρτισης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής

09:55

Παπαθανάσης: 12 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για δράσεις απόκτησης διδακτικής εμπειρίας σε ΑΕΙ

09:54

Shell: Κέρδη-ρεκόρ τετραετίας στο β’ τρίμηνο λόγω ανόδου των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου

09:43

Titan: Καθαρά κέρδη 153,2 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο με αύξηση 16%, στα 1,42 δισ. τα έσοδα

09:32

Η κλιματική κρίση, οι Βρυξέλλες και τα… όπλα

09:29

Η Samsung κατέγραψε ρεκόρ λειτουργικών κερδών το β΄τρίμηνο χάρη στη ζήτηση για AI chips

09:10

Greek family: To 56% των νέων εξακολουθούν να ζουν στο πατρικό τους

09:05

Γαλλία: Η πυρκαγιά στο Μπορντό «δεν προχώρησε» την Τετάρτη - Έλπίδες για ήσυχη ημέρα με πτώση της θερμοκρασίας

08:59

Η Σκόπελος στη λίστα με τους κορυφαίους κινηματογραφικούς προορισμούς της Μεσογείου

08:45

Από τη χρεοκοπία στο 1 τρισ. δολάρια - Η ιστορία της SK Hynix

08:41

Σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ η ευρωπαϊκή οδηγία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Η νέα «γραμμή άμυνας» για τα σταθερά τιμολόγια

08:35

ΚΟΝΒΑ: Η μείωση των δαπανών έφερε αύξηση της κερδοφορίας - Η επόμενη μέρα

08:28

Φωτιά στο Πλωμάρι: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Επιχειρούν από νωρίς τα εναέρια μέσα

08:28

Σε ποιες παραλίες της Αττικής απαγορεύεται η κολύμβηση

08:23

Σεισμός στην Ιαπωνία: Ο απολογισμός των θυμάτων φτάνει τους 28 νεκρούς


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider