Ανακάμπτουν ζήτηση και προσφορά στην ελληνική αγορά ακινήτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακάμπτουν ζήτηση και προσφορά στην ελληνική αγορά ακινήτων
Αν τύχουν της ορθής αξιοποίησης, τα ακίνητα δύνανται να καταστούν πηγή κερδοφορίας για τράπεζες, θεσμικούς επενδυτές αλλά και ιδιώτες.

Καθώς τα υγειονομικά δεδομένα εξελίσσονται όλο και καλύτερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνουμε ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς. Τη συγκεκριμένη ανοδική πορεία διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει και ο τομέας των ακινήτων, ο οποίος έχει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης αφού και ρευστότητα υπάρχει στην αγορά, και το ενδιαφέρον των ντόπιων για ιδιοκατοίκηση επανέρχεται αλλά και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οι οποίοι αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες αναθερμαίνεται. Μπορεί η πανδημία να ματαίωσε κάποιους σχεδιασμούς αλλά σίγουρα δεν τους ακύρωσε μόνιμα ούτε και οι επενδυτές έφυγαν από την ελληνική αγορά. Γι’ αυτό και σήμερα αρχίζουμε να βλέπουμε στην πράξη πως η αγορά ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς.

Από πλευράς ζήτησης, η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του γνωστού Airbnb κι άλλων οργανισμών που παρέχουν παρόμοιου είδους μοντέλα μίσθωσης ακινήτων (βλ. Phaedrus Living) δημιουργούν μία νέα αγορά στην οποία τα οικιστικά ακίνητα, που αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο του αποθέματος ακινήτων στην Ελλάδα, αποκτούν μία πιο εμπορική πτυχή την οποία σπεύδουν να αξιοποιήσουν μη επαγγελματίες επενδυτές. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό προέρχεται τόσο από επενδυτικούς οργανισμούς για τουριστικά ακίνητα και μεγάλες επερχόμενες αναπτύξεις όσο και από ιδιώτες για παραθεριστική κατοικία ή για αξιοποίηση του σχεδίου Golden Visa. Ταυτόχρονα, η διαφοροποίηση του τρόπου διεξαγωγής του εμπορίου, με τη ραγδαία άνοδο του e-commerce, δίνει ισχυρή ώθηση στη ζήτηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν αυτές τις νέες ανάγκες.

Από πλευράς προσφοράς, παρατηρούμε ότι σταδιακά αυξάνονται και πάλι οι δημοπρασίες ακινήτων των τραπεζών οι οποίες είχαν διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, πρόβλεψή μας είναι πως οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κτλ.) θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε περαιτέρω bulk sales, ομαδοποιημένες πωλήσεις ακινήτων, ώστε να μειώσουν την σχετική έκθεση στους ισολογισμούς τους αλλά και να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορεί στο τέλος της μέρος να μετατραπούν σε πηγή κερδοφορίας αν αξιοποιηθούν σωστά και τύχουν της κατάλληλης διαχείρισης μέσω εξειδικευμένων συμβούλων. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να παρουσιάσουν νέα καινοτόμα προϊόντα τα οποία να είναι ακόμα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Αυτά τα νέα προϊόντα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι τιμές διάθεσης για τα πλείστα ακίνητα ξεκινούν από χαμηλές βάσεις και αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, αντίστοιχη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αποτελούν ένα ισχυρό συνδυασμό κινήτρων για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρόλη την αναβολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα επανέλθει άμεσα και δυναμικά.

Επιπρόσθετα, αναμένουμε πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε κινητικότητα και στη δευτερογενή αγορά των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), με funds που είχαν αποκτήσει ΜΕΔ από τράπεζες να τα βγάζουν εκ νέου στην αγορά. Ενέργειες που αναντίλεκτα σχετίζονται άμεσα και με την αγορά ακινήτων αφού αυτά είναι που θα εξετάσουν ως επενδυτικές ευκαιρίες οι νέοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Σε μία ελεύθερη από την πανδημία αγορά λοιπόν, οι προοπτικές είναι τεράστιες και ο τομέας των ακινήτων μπορεί να είναι από τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας για να τοποθετηθεί η χώρα στις ράγες της βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης, φτάνει να αφεθεί να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά και να εκλείψουν τα όποια αναχρονιστικά εμπόδια ακόμα υφίστανται.

Σημείωση: Ο Δρ. Μούντης εκφράζει προσωπικές του απόψεις και δεν συνδέονται με κάποιο οργανισμό ή επενδυτικό οίκο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Βρετανία: Ο Πούτιν πρέπει να ενέκρινε την δηλητηρίαση το 2018 του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σκριπάλ

23:45

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

23:35

Κομισιόν: Παρουσίασε σχέδιο για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στην ΕΕ

23:25

ΗΠΑ, ΛΔ Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία

23:12

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street εν αναμονή της Fed

23:03

ΕΜΥ: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

22:48

Το Μιλάνο απαγορεύει τις κλειδοθήκες αυτοεξυπηρέτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

22:35

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron

22:19

Γερμανία: Ο Μερτς θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για το συνταξιοδοτικό

22:06

Κέρδη άνω του 1% για το πετρέλαιο

21:52

To bitcoin ακόμη και στα 170.000 δολάρια βλέπει η JPMorgan

21:46

Οριακή άνοδος για τον χρυσό - Στο επίκεντρο η Fed

21:35

Drones εντοπίστηκαν κοντά στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Ζελένσκι στο Δουβλίνο

21:24

Υπ. Εργασίας: Σύσταση για λήψη μέτρων προστασίας εργαζομένων εξαιτίας της κακοκαιρίας

21:16

Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές, λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής

21:15

Μπλόκο αγροτών: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου

21:11

Η Ρωσία απαγόρευσε τα Snapchat και FaceTime

21:06

Το Ισραήλ θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Eurovision - Αποσύρονται 4 χώρες

20:50

Κακοκαιρία «Byron»: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης

20:39

Μητσοτάκης: Η προστασία της Δικαιοσύνης είναι προστασία της ίδιας της δημοκρατίας

20:32

Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Οι καινοτομίες, οι αλλαγές και οι 23 άξονες

20:25

Γερμανία: 5 Eurofighter και 150 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Πολωνία

20:15

Η Nvidia έχει ένα… πρόβλημα με το χρήμα - Είναι πολύ!

20:04

Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα από ρωσικές επιθέσεις

19:55

Meteo: Στην NA Πελοπόννησο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως σήμερα το μεσημέρι

19:44

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο ΥΜΑΘ

19:39

Στα 3,7 δισ. ευρώ οι καταβολές προς τους αγρότες το 2025

19:33

Spiegel: Μακρόν και Μερτς εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην πίεση των ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία

19:28

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες - Κλειστές οι εκπαιδευτικές δομές της ΔΥΠΑ

19:26

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις λεωφόρους Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος και στην οδό Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider