Ανακάμπτουν ζήτηση και προσφορά στην ελληνική αγορά ακινήτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακάμπτουν ζήτηση και προσφορά στην ελληνική αγορά ακινήτων
Αν τύχουν της ορθής αξιοποίησης, τα ακίνητα δύνανται να καταστούν πηγή κερδοφορίας για τράπεζες, θεσμικούς επενδυτές αλλά και ιδιώτες.

Καθώς τα υγειονομικά δεδομένα εξελίσσονται όλο και καλύτερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνουμε ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς. Τη συγκεκριμένη ανοδική πορεία διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει και ο τομέας των ακινήτων, ο οποίος έχει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης αφού και ρευστότητα υπάρχει στην αγορά, και το ενδιαφέρον των ντόπιων για ιδιοκατοίκηση επανέρχεται αλλά και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οι οποίοι αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες αναθερμαίνεται. Μπορεί η πανδημία να ματαίωσε κάποιους σχεδιασμούς αλλά σίγουρα δεν τους ακύρωσε μόνιμα ούτε και οι επενδυτές έφυγαν από την ελληνική αγορά. Γι’ αυτό και σήμερα αρχίζουμε να βλέπουμε στην πράξη πως η αγορά ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς.

Από πλευράς ζήτησης, η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του γνωστού Airbnb κι άλλων οργανισμών που παρέχουν παρόμοιου είδους μοντέλα μίσθωσης ακινήτων (βλ. Phaedrus Living) δημιουργούν μία νέα αγορά στην οποία τα οικιστικά ακίνητα, που αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο του αποθέματος ακινήτων στην Ελλάδα, αποκτούν μία πιο εμπορική πτυχή την οποία σπεύδουν να αξιοποιήσουν μη επαγγελματίες επενδυτές. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό προέρχεται τόσο από επενδυτικούς οργανισμούς για τουριστικά ακίνητα και μεγάλες επερχόμενες αναπτύξεις όσο και από ιδιώτες για παραθεριστική κατοικία ή για αξιοποίηση του σχεδίου Golden Visa. Ταυτόχρονα, η διαφοροποίηση του τρόπου διεξαγωγής του εμπορίου, με τη ραγδαία άνοδο του e-commerce, δίνει ισχυρή ώθηση στη ζήτηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν αυτές τις νέες ανάγκες.

Από πλευράς προσφοράς, παρατηρούμε ότι σταδιακά αυξάνονται και πάλι οι δημοπρασίες ακινήτων των τραπεζών οι οποίες είχαν διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, πρόβλεψή μας είναι πως οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κτλ.) θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε περαιτέρω bulk sales, ομαδοποιημένες πωλήσεις ακινήτων, ώστε να μειώσουν την σχετική έκθεση στους ισολογισμούς τους αλλά και να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορεί στο τέλος της μέρος να μετατραπούν σε πηγή κερδοφορίας αν αξιοποιηθούν σωστά και τύχουν της κατάλληλης διαχείρισης μέσω εξειδικευμένων συμβούλων. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να παρουσιάσουν νέα καινοτόμα προϊόντα τα οποία να είναι ακόμα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Αυτά τα νέα προϊόντα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι τιμές διάθεσης για τα πλείστα ακίνητα ξεκινούν από χαμηλές βάσεις και αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, αντίστοιχη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αποτελούν ένα ισχυρό συνδυασμό κινήτρων για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρόλη την αναβολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα επανέλθει άμεσα και δυναμικά.

Επιπρόσθετα, αναμένουμε πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε κινητικότητα και στη δευτερογενή αγορά των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), με funds που είχαν αποκτήσει ΜΕΔ από τράπεζες να τα βγάζουν εκ νέου στην αγορά. Ενέργειες που αναντίλεκτα σχετίζονται άμεσα και με την αγορά ακινήτων αφού αυτά είναι που θα εξετάσουν ως επενδυτικές ευκαιρίες οι νέοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Σε μία ελεύθερη από την πανδημία αγορά λοιπόν, οι προοπτικές είναι τεράστιες και ο τομέας των ακινήτων μπορεί να είναι από τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας για να τοποθετηθεί η χώρα στις ράγες της βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης, φτάνει να αφεθεί να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά και να εκλείψουν τα όποια αναχρονιστικά εμπόδια ακόμα υφίστανται.

Σημείωση: Ο Δρ. Μούντης εκφράζει προσωπικές του απόψεις και δεν συνδέονται με κάποιο οργανισμό ή επενδυτικό οίκο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:44

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών και Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας

18:37

NATO: Επιβεβαίωσε την κατάρριψη drone από συμμαχικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας

18:29

Fais Group: Στα 3,28 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μέσω επανεπένδυσης μερίσματος

18:20

Κρεμλίνο: Η Ρωσία περιμένει νέες προτάσεις από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

18:11

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη

18:08

Πυρκαγιά στην Επισκοπή Κέρκυρας – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις

18:05

Συμφωνία άνω του 1 δισ. δολ. μεταξύ Verizon - Google

18:00

Το Ισραήλ εξαπολύει στρατιωτική επιχείρηση έπειτα από φονική σύγκρουση κοντά σε παλαιστινιακό χωριό

17:52

Hellenic Train: Διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα Λάρισα - Ραψάνη λόγω πυρκαγιάς

17:50

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 1,86%, κράτησε «επαφή» με τις 2.500 μονάδες

17:41

Ο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για την επανάληψη των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

17:28

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

17:14

ΗΠΑ: Σε υψηλό οκταμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω Μουντιάλ και 4ης Ιουλίου

17:08

Ρωσική πυραυλική επίθεση σε εκδήλωση της αμυντικής βιομηχανίας στην Ουκρανία - 10 νεκροί, 100 τραυματίες

16:56

Wall Street: Ψάχνει ηρεμία μετά την πτώση του brent - Παραμένει «κόκκινος» ο Nasdaq

16:48

Βαριά πρόστιμα για πυρκαγιές από αναμμένα τσιγάρα σε Σέρρες, Θεσπρωτία

16:35

Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι στις 28 Ιουλίου

16:34

ΕΛΤΑ: Σχέδιο μετασχηματισμού έως το 2030 - Οι επτά άξονες

16:27

ΑΑΔΕ: Στις 27/7 η έναρξη λειτουργίας ΚΕΦΟΔΕ και ΥΦΕ Θεσσαλονίκης

16:26

Eurobank: Ανθεκτικός ο ελληνικός τουρισμός το πρώτο πεντάμηνο παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

16:13

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 16 Φεβρουαρίου 2027 η δίκη του Γ. Ξυλούρη για «το δικαίωμα σιωπής»

16:00

«Πόλεμος» Ευρώπης-Ασίας για το LNG

15:50

Στουρνάρας: «Επαναφορά της 13ης σύνταξης θα οδηγήσει πάλι σε δύσκολες καταστάσεις»

15:49

Αναβρασμό προκαλεί ο περιορισμένος ανασχηματισμός κυβέρνησης του Μερτς

15:46

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 1.000 άνεργους πτυχιούχους - Μισθοί έως 1.250 ευρώ

15:41

Αναβάθμιση της ΔΕΗ σε «ΒΒ» από Fitch

15:35

To Ισραήλ ετοιμάζεται για «μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Δυτική Όχθη

15:33

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Κάνατε τα ίδια και χειρότερα με τους προκατόχους σας»

15:31

Θεοδωρικάκος: «Η Δημοκρατία απαιτεί ευθύνη και τη συμμετοχή όλων»

15:27

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 31 Ιουλίου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider