Ανακάμπτουν ζήτηση και προσφορά στην ελληνική αγορά ακινήτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακάμπτουν ζήτηση και προσφορά στην ελληνική αγορά ακινήτων
Αν τύχουν της ορθής αξιοποίησης, τα ακίνητα δύνανται να καταστούν πηγή κερδοφορίας για τράπεζες, θεσμικούς επενδυτές αλλά και ιδιώτες.

Καθώς τα υγειονομικά δεδομένα εξελίσσονται όλο και καλύτερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνουμε ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς. Τη συγκεκριμένη ανοδική πορεία διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει και ο τομέας των ακινήτων, ο οποίος έχει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης αφού και ρευστότητα υπάρχει στην αγορά, και το ενδιαφέρον των ντόπιων για ιδιοκατοίκηση επανέρχεται αλλά και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οι οποίοι αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες αναθερμαίνεται. Μπορεί η πανδημία να ματαίωσε κάποιους σχεδιασμούς αλλά σίγουρα δεν τους ακύρωσε μόνιμα ούτε και οι επενδυτές έφυγαν από την ελληνική αγορά. Γι’ αυτό και σήμερα αρχίζουμε να βλέπουμε στην πράξη πως η αγορά ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς.

Από πλευράς ζήτησης, η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του γνωστού Airbnb κι άλλων οργανισμών που παρέχουν παρόμοιου είδους μοντέλα μίσθωσης ακινήτων (βλ. Phaedrus Living) δημιουργούν μία νέα αγορά στην οποία τα οικιστικά ακίνητα, που αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο του αποθέματος ακινήτων στην Ελλάδα, αποκτούν μία πιο εμπορική πτυχή την οποία σπεύδουν να αξιοποιήσουν μη επαγγελματίες επενδυτές. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό προέρχεται τόσο από επενδυτικούς οργανισμούς για τουριστικά ακίνητα και μεγάλες επερχόμενες αναπτύξεις όσο και από ιδιώτες για παραθεριστική κατοικία ή για αξιοποίηση του σχεδίου Golden Visa. Ταυτόχρονα, η διαφοροποίηση του τρόπου διεξαγωγής του εμπορίου, με τη ραγδαία άνοδο του e-commerce, δίνει ισχυρή ώθηση στη ζήτηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν αυτές τις νέες ανάγκες.

Από πλευράς προσφοράς, παρατηρούμε ότι σταδιακά αυξάνονται και πάλι οι δημοπρασίες ακινήτων των τραπεζών οι οποίες είχαν διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, πρόβλεψή μας είναι πως οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κτλ.) θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε περαιτέρω bulk sales, ομαδοποιημένες πωλήσεις ακινήτων, ώστε να μειώσουν την σχετική έκθεση στους ισολογισμούς τους αλλά και να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορεί στο τέλος της μέρος να μετατραπούν σε πηγή κερδοφορίας αν αξιοποιηθούν σωστά και τύχουν της κατάλληλης διαχείρισης μέσω εξειδικευμένων συμβούλων. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να παρουσιάσουν νέα καινοτόμα προϊόντα τα οποία να είναι ακόμα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Αυτά τα νέα προϊόντα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι τιμές διάθεσης για τα πλείστα ακίνητα ξεκινούν από χαμηλές βάσεις και αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, αντίστοιχη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αποτελούν ένα ισχυρό συνδυασμό κινήτρων για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρόλη την αναβολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα επανέλθει άμεσα και δυναμικά.

Επιπρόσθετα, αναμένουμε πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε κινητικότητα και στη δευτερογενή αγορά των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), με funds που είχαν αποκτήσει ΜΕΔ από τράπεζες να τα βγάζουν εκ νέου στην αγορά. Ενέργειες που αναντίλεκτα σχετίζονται άμεσα και με την αγορά ακινήτων αφού αυτά είναι που θα εξετάσουν ως επενδυτικές ευκαιρίες οι νέοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Σε μία ελεύθερη από την πανδημία αγορά λοιπόν, οι προοπτικές είναι τεράστιες και ο τομέας των ακινήτων μπορεί να είναι από τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας για να τοποθετηθεί η χώρα στις ράγες της βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης, φτάνει να αφεθεί να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά και να εκλείψουν τα όποια αναχρονιστικά εμπόδια ακόμα υφίστανται.

Σημείωση: Ο Δρ. Μούντης εκφράζει προσωπικές του απόψεις και δεν συνδέονται με κάποιο οργανισμό ή επενδυτικό οίκο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:25

Nintendo: Απώλειες 14 δισ. δολαρίων λόγω «εκτόξευσης» των τιμών στα τσιπ μνήμης

12:24

Αύξηση 6,4% της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο

12:20

Αυξήθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Οκτώβριο

12:20

Έρευνα: Η έκθεση γυναικών και παιδιών σε βία συνδέεται με ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας

12:17

«Ακτή Βουλιαγμένης»: Δίνονται προσφορές για το παραλιακό «φιλέτο» της ΕΤΑΔ

12:16

Τσιάρας για αγρότες: «Διαφορετικά αιτήματα ανά μπλόκο, συνάντηση και σήμερα αν το επιθυμούν»

12:10

ΝΔ: Ορίστηκαν οι νέοι αναπληρωτές Γραμματείς του Οργανωτικού

12:07

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΥΠΕΞ Αλγερίας: Αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

12:06

ΑΔΜΗΕ: Εξοικονόμηση άνω των 700 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

12:03

Χαρδαλιάς: Το Attiki On κινείται σε χρόνο - ρεκόρ

11:45

Τράπεζα της Γαλλίας: Αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις για το 2025 - «Βλέπει» ανάπτυξη 0,7%

11:35

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις πληρωμές των αγροτών υπό την προεδρία Μητσοτάκη

11:33

Κικίλιας: Τους επόμενους μήνες θα υπογραφούν συμφωνίες με τις ΗΠΑ στον τομέα της Ναυτιλίας

11:30

Ελεγκτικό Συνέδριο: Γιατί «στοιχειώνουν» ακόμη τα Ολυμπιακά Ακίνητα - Τι έγινε σε Tae Kwon Do και Badminton

11:28

ΧΑ: Ήπιες πιέσεις με ισχνό τζίρο

11:24

Amazon: Επένδυση 35 δισ. δολαρίων σε cloud και AI στην Ινδία

11:16

Πάτρα: Η Αστυνομία σχηματίζει δικογραφίες για τα μπλόκα στη Δυτική Ελλάδα

11:10

Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Ορόσημο το 2025 για τη χρηματιστηριακή αγορά

11:05

Μπούζνα: Η Euronext ενσωματώνει την ελληνική κεφαλαιαγορά στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων

11:02

Μακέδος (ΤΜΕΔΕ): Ποιοτικά τα υλικά και τα έργα στην Ελλάδα

11:01

Γερουλάνος: Η λίστα με τα 135 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που απεντάχθηκαν ή τροποποιήθηκαν

10:56

Στο «κόκκινο» οι δρόμοι της Αττικής: Άμεση ανάγκη για μέτρα διαχείρισης κυκλοφορίας

10:50

Kaspersky: Η Ελλάδα στο στόχαστρο νέων κυβερνοαπειλών

10:44

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές πριν τη Fed - Άλμα 5% για Delivery Hero

10:30

Συνεχίζονται οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι πληρώθηκαν χθες το βράδυ

10:22

Σε υψηλό 16 ετών οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως - Τι ανησυχεί τους traders

10:19

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ - Ξεκινά η διαδικασία

10:06

Μαρινάκης: Μόλις οι αγρότες ορίσουν αντιπροσωπεία θα γίνει συνάντηση με την κυβέρνηση

09:54

ΕΚΤΕΡ: Ισχυροποίηση της μετοχικής βάσης - Υπερκάλυψη 2 φορές στο placement

09:51

Bloomberg: Η κούρσα Πιερρακάκη για την προεδρία του Eurogroup συμβολική δοκιμασία για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider