Τα κυβερνητικά ημίμετρα και το «μοντέλο Ντράγκι»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα κυβερνητικά ημίμετρα και το «μοντέλο Ντράγκι»
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την πολιτεία, εκλαμβάνονται περισσότερο ως ημίμετρα, παρά ως δραστικές λύσεις αντιμετώπισης της παρούσας επιδημιολογικής κατάστασης.

Δίχως καμιά αμφιβολία, η πανδημία έχει επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο, με το Νοέμβριο να προμηνύεται κρίσιμος και σταθμιστικός. Τα βεβαρημένα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας αλλά ούτε και αδράνειας. Με τα κρούσματα κορονοϊού να φτάνουν πλέον τα 7.000 ημερησίως, τους διασωληνωμένους ασθενείς σταθερά πάνω από τετρακόσιους και το δείκτη θετικότητας να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, είναι εμφανές πως πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα πολιτικής, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την πολιτεία, εκλαμβάνονται περισσότερο ως ημίμετρα, παρά ως δραστικές λύσεις αντιμετώπισης της παρούσας επιδημιολογικής κατάστασης. Αντί να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματικές κατηγορίες όπως στα σώματα ασφαλείας, το στρατό, την εστίαση και τους δημοσίους υπαλλήλους, επεκτάθηκε ο αριθμός των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Επιπλέον, η πρωτοβουλία να αποστέλλονται ενημερωτικά SMS σε όσους πολίτες δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, μπορεί να χαρακτηριστεί στην καλύτερη περίπτωση, ήπια και ανεπαρκής, με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο να προειδοποιεί ότι ενδέχεται να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η απόφαση να εξαιρεθεί (μαζί με τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ) η εκκλησία, από τους χώρους που απαιτείται πρόσβαση με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test. Τίθεται καθ’ αυτόν τον τρόπο το ερώτημα κατά πόσον η κυβέρνηση θεωρεί τον εκκλησιασμό εξίσου σημαντική δραστηριότητα με την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, τη στιγμή μάλιστα που οι ιερείς είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστοι και αρκετοί εξ’ αυτών κατά των εμβολίων. Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με βήμα σημειωτόν, τους ελέγχους εφαρμογής των μέτρων να χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια και εγκατάλειψη και τα κρούσματα να αυξάνονται εκθετικά, είναι εμφανές πως η πολιτεία αδρανεί και αδυνατεί να βρει δραστικές λύσεις.

Σε αντιδιαστολή με την ατολμία της ελληνικής πολιτείας, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση και ταχύτητα, ανέτρεψε προς το καλύτερο τα επιδημιολογικά δεδομένα της γειτονικής χώρας. Δίχως να υπολογίζει το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και με το ποσοστό εμβολιασμών ήδη στο 80%, κατέστησε υποχρεωτικό το Green Pass (πιστοποιητικό εμβολιασμού) σε όλους τους χώρους εργασίας, δηλαδή για όλους του υπαλλήλους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και στις περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες. Κατά συνέπεια, έθεσε επί της ουσίας σε αναστολή τις καθημερινές δράσεις των ανεμβολίαστων πολιτών, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη καθολικού εμβολιασμού. Καθοριστική παράμετρος, φυσικά, η στήριξη της πρωτοβουλίας Ντράγκι από ολόκληρο το «δημοκρατικό τόξο» της Ιταλίας, τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς και τους μεγάλους δήμους.

Η έξοδος από την πανδημία και η επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, απαιτούν ακλόνητη πολιτική βούληση, ανθεκτικότητα, ταχύτητα και ενημέρωση των πολιτών με σύγχρονα και καινοτόμα επικοινωνιακά εργαλεία. Κυρίως όμως, απαιτείται συναίνεση και συνεργασία μεταξύ πολιτικών κομμάτων, ακαδημαϊκής κοινότητας, αντιπροσωπευτικών κοινωνικών θεσμών και φορέων. Το «μοντέλο Ντράγκι», μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως πυξίδα αντιμετώπισης της πανδημίας και να αποτελέσει καταλύτη για την υιοθέτηση αφενός μεν συνεργειών μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημονικής κοινότητας, αφετέρου για μια ισχυρή κουλτούρα συναίνεσης, που δυστυχώς εκλείπει από τον πολιτικό μας βίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:03

ΑΔΜΗΕ: Ξεκίνησε η λειτουργία του Ψηφιακού Κέντρου Συντήρησης

14:57

Λήγει στις 15/1 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Α21-Επίδομα Παιδιού

14:54

Νέα οργανωτική δομή στην Εθνική Ασφαλιστική

14:51

Ψάλτης: Έτος στρατηγικών κινήσεων το 2025 για την Alpha Bank - Οι επόμενοι στόχοι

14:48

Κ. Σκρέκας: Όταν κάποιοι επιμένουν να μην προσέρχονται στον διάλογο, θέλουν λύσεις ή σύγκρουση;

14:44

Νέος brand ambassador στη Dior - Ποιος αναλαμβάνει

14:41

Επ. Ανταγωνισμού: Σημαντική ανομοιογένεια στην τιμολόγηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου

14:36

Οκτώ ταξιδιωτικές τάσεις που θα δούμε το 2026

14:23

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 6% στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2025

14:13

BBC: Θα ζητήσει από δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίψει την αγωγή Τραμπ

14:06

Επιτυχημένη η πρώτη φετινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Οι προσφορές έφτασαν τα 51 δισ. ευρώ

14:05

JP Morgan: Στα 46,77 δισ. δολάρια τα έσοδα δ' τριμήνου - Άλμα 7%

14:03

Αυτοκίνητο: Η Ευρώπη θα εκδώσει νέες οδηγίες για την τιμολόγηση των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων

13:53

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες για συνάντηση με Μητσοτάκη

13:51

Delta: Προβλέπει αύξηση 20% στα κέρδη το 2026 - Παρήγγειλε τα πρώτα Boeing Dreamliner

13:40

Όμιλος Σαράντη: Στρατηγικές επενδύσεις και διεθνής εξωστρέφεια ενισχύουν τη δυναμική του

13:32

Μαρινάκης: Η Mercosur δίνει ευκαιρίες για νέες εξαγωγές

13:32

Σούπερ μάρκετ: Άνοδος τζίρου κατά 7,1% το 2025 - Κατά 2,6% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων

13:23

Δίκη Novartis: Ένοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες Δεστεμπασίδης και Μαραγγέλη - Το μήνυμα Σαμαρά

13:20

Επένδυση 12,9 δισ. δολαρίων για νέο εργοστάσιο τσιπ από SK Hynix στη Νότια Κορέα

13:11

Ουγγαρία: Στις 12 Απριλίου οι βουλευτικές εκλογές με τον Όρμπαν να υστερεί στις δημοσκοπήσεις

13:07

Κύριος προσκεκλημένος σε συνάντηση εργασίας με κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών καλλυντικών ο Δημήτρης Τσιόδρας

13:04

Μπιλ Άκμαν: Δώρισε 10.000 δολάρια στον πράκτορα της ICE που σκότωσε τη Ρενέ Γκουντ

12:57

Bank of America: Νέα τιμή-στόχος στα 11 ευρώ για τη μετοχή του ΔΑΑ

12:45

Snappi: Ξεπέρασε τους 50.000 χρήστες μέσα σε 4 μήνες

12:30

Επίθεση με drones σε ελληνόκτητα τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα

12:30

ΔΙΑΣ: Νέο ιστορικό υψηλό σε όγκο και αξία συναλλαγών το 2025

12:23

Η Unicredit σε συζητήσεις για την εξαγορά ποσοστού στην Monte dei Paschi

12:12

Πηγές ΝΔ: Από την κατάθεση Κατσινοπούλου αναδείχθηκαν οι διαχρονικές παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

12:08

Η σιωπηλή κρίση της υπογεννητικότητας - Γιατί ο κόσμος κάνει λιγότερα παιδιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider