Τα κυβερνητικά ημίμετρα και το «μοντέλο Ντράγκι»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα κυβερνητικά ημίμετρα και το «μοντέλο Ντράγκι»
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την πολιτεία, εκλαμβάνονται περισσότερο ως ημίμετρα, παρά ως δραστικές λύσεις αντιμετώπισης της παρούσας επιδημιολογικής κατάστασης.

Δίχως καμιά αμφιβολία, η πανδημία έχει επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο, με το Νοέμβριο να προμηνύεται κρίσιμος και σταθμιστικός. Τα βεβαρημένα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας αλλά ούτε και αδράνειας. Με τα κρούσματα κορονοϊού να φτάνουν πλέον τα 7.000 ημερησίως, τους διασωληνωμένους ασθενείς σταθερά πάνω από τετρακόσιους και το δείκτη θετικότητας να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, είναι εμφανές πως πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα πολιτικής, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την πολιτεία, εκλαμβάνονται περισσότερο ως ημίμετρα, παρά ως δραστικές λύσεις αντιμετώπισης της παρούσας επιδημιολογικής κατάστασης. Αντί να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματικές κατηγορίες όπως στα σώματα ασφαλείας, το στρατό, την εστίαση και τους δημοσίους υπαλλήλους, επεκτάθηκε ο αριθμός των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Επιπλέον, η πρωτοβουλία να αποστέλλονται ενημερωτικά SMS σε όσους πολίτες δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, μπορεί να χαρακτηριστεί στην καλύτερη περίπτωση, ήπια και ανεπαρκής, με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο να προειδοποιεί ότι ενδέχεται να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η απόφαση να εξαιρεθεί (μαζί με τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ) η εκκλησία, από τους χώρους που απαιτείται πρόσβαση με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test. Τίθεται καθ’ αυτόν τον τρόπο το ερώτημα κατά πόσον η κυβέρνηση θεωρεί τον εκκλησιασμό εξίσου σημαντική δραστηριότητα με την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, τη στιγμή μάλιστα που οι ιερείς είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστοι και αρκετοί εξ’ αυτών κατά των εμβολίων. Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με βήμα σημειωτόν, τους ελέγχους εφαρμογής των μέτρων να χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια και εγκατάλειψη και τα κρούσματα να αυξάνονται εκθετικά, είναι εμφανές πως η πολιτεία αδρανεί και αδυνατεί να βρει δραστικές λύσεις.

Σε αντιδιαστολή με την ατολμία της ελληνικής πολιτείας, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση και ταχύτητα, ανέτρεψε προς το καλύτερο τα επιδημιολογικά δεδομένα της γειτονικής χώρας. Δίχως να υπολογίζει το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και με το ποσοστό εμβολιασμών ήδη στο 80%, κατέστησε υποχρεωτικό το Green Pass (πιστοποιητικό εμβολιασμού) σε όλους τους χώρους εργασίας, δηλαδή για όλους του υπαλλήλους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και στις περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες. Κατά συνέπεια, έθεσε επί της ουσίας σε αναστολή τις καθημερινές δράσεις των ανεμβολίαστων πολιτών, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη καθολικού εμβολιασμού. Καθοριστική παράμετρος, φυσικά, η στήριξη της πρωτοβουλίας Ντράγκι από ολόκληρο το «δημοκρατικό τόξο» της Ιταλίας, τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς και τους μεγάλους δήμους.

Η έξοδος από την πανδημία και η επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, απαιτούν ακλόνητη πολιτική βούληση, ανθεκτικότητα, ταχύτητα και ενημέρωση των πολιτών με σύγχρονα και καινοτόμα επικοινωνιακά εργαλεία. Κυρίως όμως, απαιτείται συναίνεση και συνεργασία μεταξύ πολιτικών κομμάτων, ακαδημαϊκής κοινότητας, αντιπροσωπευτικών κοινωνικών θεσμών και φορέων. Το «μοντέλο Ντράγκι», μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως πυξίδα αντιμετώπισης της πανδημίας και να αποτελέσει καταλύτη για την υιοθέτηση αφενός μεν συνεργειών μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημονικής κοινότητας, αφετέρου για μια ισχυρή κουλτούρα συναίνεσης, που δυστυχώς εκλείπει από τον πολιτικό μας βίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:28

Τραμπ: Ο Ζελένσκι «δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ»

23:23

Wall Street: Σε «ακτίνα» ρεκόρ παρέμειναν οι δείκτες

22:51

Το πετρέλαιο έχασε 1 δολάριο με το σενάριο της «υπερπροσφοράς» στο μυαλό των επενδυτών

22:24

ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών

21:58

Ό,τι λάμπει, δεν είναι μόνο χρυσός: Ιστορική ημέρα και για το ασήμι, ρεκόρ για πλατίνα

21:33

Πώς η γήρανση του πληθυσμού αλλάζει τις οικονομίες του κόσμου

21:14

Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»

20:53

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Αγίου Δημητρίου

20:51

Ρωσία: Κάθειρξη 12 ετών για πρώην διπλωμάτη επειδή πούλησε κρατικά μυστικά στις ΗΠΑ

20:33

Εντοπίστηκαν τέσσερις ορειβάτες χωρίς τις αισθήσεις τους στα Βαρδούσια

20:30

Γερμανία: Το ΥΠΕΞ συνιστά «ιδιαίτερη προσοχή» σε όσους θέλουν να επισκεφτούν την Τουρκία

20:10

Αποδοχές δύο «ταχυτήτων»: Στα 1.457 ευρώ ο μέσος μισθός στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα 1.032 ευρώ στις μικρές

19:49

Πάνω από 50 δισεκατομμυριούχοι στο «εκκολαπτήριο» της τεχνητής νοημοσύνης

19:38

Ο Ζελένσκι έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

19:25

Ρώσος υφΥΠΕΞ: Η Ουκρανία «τορπιλίζει» τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου

18:44

Το Ισραήλ γίνεται η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει επισήμως την Σομαλιλάνδη

18:22

Ασήμι: Η τιμή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο - Αλλά πώς γίνεται το trading;

17:46

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνα κολύμβησης στη Βαρκελώνη

17:22

Προς εβδομαδιαία κέρδη και Santa Claus rally «κοιτάζει» η Wall Street

17:10

Γερμανός ΥΠΕΞ: Δεν θα συμμετάσχουμε για την ώρα σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Γάζας

16:50

Σδούκου για αγροτικά μπλόκα: Δεν μπορεί κάποιος να ζητά χωρίς να συζητά - Πληρωμές και επόμενα βήματα

16:15

Πώς θα είναι ο καιρός έως το τέλος της χρονιάς

16:00

Σιγκαπούρη: Στέλεχος της Bank of America κατηγορείται για χρήση ναρκωτικών σε event - Κινδυνεύει να φυλακιστεί και να μαστιγωθεί

15:40

Γιγάντιο σπίτι της ταινίας «Home Alone» από τζίντζερμπρεντ στο Λος Άντζελες κατέρριψε ρεκόρ Γκίνες

15:25

Τουρκία: Ήπιες αυξήσεις φόρων κατανάλωσης το 2026 με στόχο να μπει «φρένο» στον πληθωρισμό

15:20

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα

15:05

Χριστούγεννα στη μικρή οθόνη: Τα επεισόδια σειρών που έγιναν γιορτινή παράδοση

14:43

Real estate: Τι «τρέχει» στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων

14:31

Άκαρπες μέχρι στιγμής, οι έρευνες για τρεις ορειβάτες στα Βαρδούσια

14:00

Διαβάσατε τα τελευταία οικονομικά νέα; Κάντε το κουίζ!

gazzetta
gazzetta reader insider insider