Η επόμενη ημέρα στην αγορά εργασίας - Τα μέτρα που αναμένονται

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η επόμενη ημέρα στην αγορά εργασίας - Τα μέτρα που αναμένονται
Από τον Ιούλιο και έπειτα, αναμένεται διεύρυνση των προϋποθέσεων υπαγωγής στο σύστημα Συν- εργασία για ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων.

Το μέτρο της αναστολής της σύμβασης εργασίας, το οποίο κατάφερε να συγκρατήσει το ποσοστό ανεργίας, καθώς επέφερε απαγόρευση των απολύσεων, θα συνεχιστεί έως τις 30-06-2021.

Από τον Ιούλιο και έπειτα, αναμένεται διεύρυνση των προϋποθέσεων υπαγωγής στο σύστημα Συν- εργασία για ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, ακτοπλοΐας κ.α.. Αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, η ανακοίνωση μέτρων στήριξης των υπαλλήλων τουρισμού, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Κατά πάσα πιθανότητα, οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορέσουν να τεθούν σε αναστολή έως τον μήνα Ιούνιο και έπειτα, να τεθούν στο πρόγραμμα Συν – εργασία, το οποίο θα επεκταθεί έως και τις 30-9-2021.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η αναστολή της σύμβασης εργασίας, επιφέρει και απαγόρευση απολύσεων, όπου εκείνη υιοθετείται, με τις εξής διαφοροποιήσεις μεταξύ πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων. Ειδικά, στις κλειστές επιχειρήσεις, η απαγόρευση απολύσεων ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι με την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας, η επιχείρηση μπορεί νομίμως να προβεί σε απολύσεις του προσωπικού της. Αντιθέτως, στις πληττόμενες επιχειρήσεις, η απαγόρευση απολύσεων κατά τη διάρκεια της αναστολής, ισχύει για όλο το προσωπικό, και συνοδεύεται με την υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τους ίδιους εργαζόμενους για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής. Στην περίπτωση, που η αναστολή υιοθετήθηκε ως μέτρο για συνεχόμενους διαδοχικούς μήνες, πχ από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, η υποχρέωση διατήρησης των ίδιων εργαζομένων δεν ισχύει για τρείς συνεχόμενους μήνες, δηλαδή για τους Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο. Αντιθέτως, για τον υπολογισμό των ημερών της ισόχρονης προστασίας μετά την αναστολή, θα λαμβάνεται υπόψη και θα υπολογίζεται ο τελευταίος μήνας της αναστολής.

Ακόμα, αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα στήριξης αφενός για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα ενισχυθούν για έναν επιπλέον μήνα, λαμβάνοντας κρατική αποζημίωση, αφετέρου για τους συναυλιακούς χώρους, σινεμά και επιχειρήσεις θεάτρου.

Αλλαγές ακόμα, αναμένεται στο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας, προκειμένου οι προϋποθέσεις υπαγωγής του να είναι ευνοϊκότερες, με στόχο την καλύτερη απορρόφηση και εφαρμογή του στην αγορά εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς θα επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων), για έξι (6) μήνες, σε επιχειρήσεις -εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι εξαντλήσεως και κάλυψης των θέσεων εργασίας. Έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 νέες προσλήψεις με την εφαρμογή του ως άνω προγράμματος.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές, ότι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας, είναι η ενδυνάμωση και η επιδότησης της εργασίας στην «επόμενη ημέρα», από το άνοιγμα και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και η σταδιακή άρση των μέτρων, που έως σήμερα επιδοτούσαν την αποχή και το «πάγωμα» της εργασιακής σχέσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Η Etsy απολύει το 12% του προσωπικού της - «Δεν οφείλεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

23:42

Κατσαφάδος: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό – Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

23:30

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό αβοκάντο του Μεξικού

23:17

Wall Street: «Ξεφούσκωσε» το ράλι αλλά το ρεκόρ ήρθε για τον Dow

23:08

Ουγγαρία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή του νέου προέδρου

22:48

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας συζήτησαν την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας

22:37

O Mr. Big Short πάει κόντρα στο ράλι: Προειδοποιεί για κραχ αντίστοιχο του 1987

22:23

ΗΠΑ: Το Νέο Μεξικό προσέφυγε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόσβαση στους φακέλους Έπστιν

22:10

Λιθουανία: Εντοπίστηκε σήραγγα κάτω από τον συνοριακό φράχτη με τη Λευκορωσία για τη διακίνηση μεταναστών

21:53

Υπ. Ανάπτυξης: Στην τέταρτη φάση υλοποίησης η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινική ρήτρα για εκπρόθεσμα παραδοτέα

21:40

Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με φόντο τις συζητήσεις για τον έλεγχο του Ορμούζ

21:30

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

21:15

Χρυσός: Άνοδος πάνω από 4% λόγω δολαρίου και Μέσης Ανατολής - Η καλύτερη ημέρα από τον Φεβρουάριο

21:03

Αρχηγός IDF: Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να «επιχειρεί προληπτικά» στη Γάζα

20:53

Μικροσκοπικές δίνες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Ήλιου

20:40

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Ρούτε περισσότερη βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα

20:23

Η Βουλγαρία έλαβε 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

20:15

Aktor: Πάνω από το 20% η Castellano, κάτω από το 15% η BLUE SILK μετά την ΑΜΚ

20:14

ΗΠΑ: Ο Αμπντούλ Ελ Σαγιέντ, της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, κέρδισε το χρίσμα του κόμματος στο Μίσιγκαν

20:03

ΔΕΗ: Data center 1 GW, νέα συμφωνία ΑΠΕ και Vodafone στο επίκεντρο της επόμενης φάσης ανάπτυξης

19:53

Prodea: Εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς έως 1,3 εκατ. ιδίων μετοχών

19:37

Viohalco: Στα 4,3 δισ. ευρώ ο τζίρος εξαμήνου, αύξηση 14% - «Άλμα» 62% στα κέρδη προ φόρων

19:32

Fitch: Ο κίνδυνος διόρθωσης στην AI απειλεί οικονομία και αγορές

19:29

Επιφυλακτικό ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

19:12

Τρεις συλλήψεις σε Τρίκαλα, Ανατολική Αττική και Πρέβεζα για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

19:02

Ιράν: Συμφώνησε με το Ομάν για τις συντεταγμένες της διαδρομής μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:47

Flexopack: Από 7 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των 82.400 νέων μετοχών

18:34

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 734 εκατ. στο εξάμηνο – Στα 393 εκατ. τα καθαρά κέρδη

18:32

Λίβανος: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στην κοινότητα Τεμπνίν

18:19

Αυστρία: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, με 41,2 βαθμούς Κελσίου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider