Στην μάχη των «κόκκινων» δανείων μπαίνει το ΔΝΤ

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην μάχη των «κόκκινων» δανείων μπαίνει το ΔΝΤ

Στη μάχη των κόκκινων δανείων μπαίνει σύμφωνα με πληροφορίες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αποτελούν αγκάθι για την εξυγίανση του κλάδου και την επιστροφή ολόκληρης της οικονομίας στην ομαλότητα. Ταυτοχρόνως όμως στους κόλπους των τεχνοκρατών στην Ουάσινγκτον έχει αναπτυχθεί έντονη αμφισβήτηση για το κατά πόσο το εγχείρημα προχωρά με όρους διαφάνειας.

Ηδη στην αντίληψη τους έχουν υποπέσει περιπτώσεις κυρίως μεγάλων επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων όπου οι λύσεις που προωθούνται απο τις διοικήσεις των τραπεζών στο όνομα της σωτηρίας κάποιων βιώσιμων επιχειρήσεων, οδηγούν σε χαριστικές ρυθμίσεις. Ταυτοχρόνως υπάρχει η αίσθηση ότι επιχειρείται να δωθεί άφεση αμαρτιών σε τράπεζες και στελέχη τα οποία φέρουν σοβαρότατες ευθύνες για τον υπερδανεισμό συκγεκριμένων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών.

Για το λόγο αυτό εκτιμούν ότι στο εσωτερικό της χώρας συντηρείται ένα κλίμα έντονης αντίστασης κατά της πώλησης των δανείων αυτών στα λεγόμενα distress funds. Από την άλλη πλευρά οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ φαίνεται να ευνοεί την πώληση των δανείων καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί να λειτουργήσει με διαφανείς όρους αγοράς, σπάζοντας έτσι τον ομφάλιο λώρο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και ορισμένων επιχειρηματικών κέντρων. Το ΔΝΤ απο θέση αρχής επιχειρεί από τον πρώτο χρόνο του Μνημονίου να διαρρήξει τα στεγανά αυτά που υπάρχουν τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στη φορολογική διοίκηση, τα οποία θεωρεί ότι ευθύνονται για την κακοδαιμονία της χώρας.

Ωστόσο έξι χρόνια μετά και από την ρητορική των στελεχών του ΔΝΤ προκύπτει σαφώς ότι η προσπάθεια ακόμη συνεχίζεται.

Ηδη έχουν κυκλοφορήσει σκέψεις και προτάσεις για την παροχή νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών που θα διαχειριστούν το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Στόχος είναι να δωθεί εκ προοιμίου ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που θα προχωρήσουν στο κούρεμμα επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο αναδιάρθωρης συγκεκριμένων επιχειρήσεων προκειμένου να είναι διασφαλισμένα από νομικές αντιδράσεις μετόχων οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν ότι θίγονται από τέτοιες πρακτικές.

Για το λόγο αυτό άλλωστε φαίνεται να έχουν κολήσει αρκετές αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων οι οποίες σύμφνωα με όσα είχαν δημοσιοποιηθεί, προέβλεπαν μεταξύ άλλων γενναίο κούρεμα των δανείων.
Πάντως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υπολογίζει ότι περίπου ένα 10% από τα 100 δις ευρώ που ειναι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορούν να εισπραχθούν από τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider