Μόλις το 35% «άγγιξε» η απορρόφηση κονδυλίων για τις εκκρεμείς συντάξεις τον Σεπτέμβριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μόλις το 35% «άγγιξε» η απορρόφηση κονδυλίων για τις εκκρεμείς συντάξεις τον Σεπτέμβριο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με ρυθμούς «χελώνας» συνεχίζεται η απονομή των εκκρεμών συντάξεων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κινδυνεύει με νέες «κόκκινες κάρτες» από τους δανειστές, αν δεν εκκαθαριστούν έως τον Ιούνιο του 2018 οι αιτήσεις που βρίσκονται στην αναμονή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ ότι από 1/1/2017 έως 10/10/2017 πληρώθηκαν 85.549 νέες οριστικές συντάξεις και 41.277 προσωρινές, ενώ εκκαθαρίστηκαν από τις εκκρεμείς περίπου 28.000, τα στοιχεία του Προυπολογισμού παρουσιάζουν μια πιο «γκρίζα» εικόνα από την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.

Ειδικά για τον Σεπτέμβριο διατέθηκαν από τον ΕΦΚΑ για την έκδοση εκκρεμών συνταξιοδοτικών αποφάσεων μόλις 50.500.000 ευρώ, παρότι είχε εκταμιευτεί τριπλάσιο ποσό (ύψους 145.000.000 ευρώ) από τον Προυπολογισμό, για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Σεπτεμβρίου 2017 για τις «Ενισχύσεις / Επιχορηγήσεις - Πληρωμές Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων Γενικής Κυβέρνησης και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης» η ροή χρηματοδοτήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν μεγάλη στο εννεάμηνο, φτάνοντας τα 445.000.000 ευρώ, από τα οποία σε εκκρεμείς συντάξεις έχουν αποδοθεί μόλις τα 323.500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα δόθηκαν κονδύλια ύψους 65.000.000 ευρώ τον Ιούλιο και 65.000.000 ευρώ τον Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο η δόση πολλαπλασιάστηκε και έφτασε στα 145.000.000 ευρώ.

Το καλοκαίρι και παρά τις διπλοβάρδιες στα κλιμάκια απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ, απορροφήθηκαν μόλις 129.100.000 ευρώ από τον λογαριασμό των ληξιπρόθεσμων, ενώ τον Σεπτέμβριο που δεν υπήρχαν καλοκαιρινές άδειες και υποτίθεται πως οι ρυθμοί είχαν αυξηθεί εν όψει της έλευσης των δανειστών στην Αθήνα, οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν αντιστοιχούσαν σε ποσό 50.500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία για τις πληρωμές αλλά και την εκκαθάριση των αρχείων με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των δανειστών καθώς και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι καθοριστικός, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση ο έλεγχος των στοιχείων από ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ακρίβεια των στοιχείων και να εκταμιευθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Δημογραφικό: Εγκατέλειψαν την Ελλάδα οι μισοί αλλοδαποί το τελευταίο έτος - Μειώθηκε ο πληθυσμός τους κατά 133.000 άτομα

Mykonos Chocolate: Η ιδέα έξι Μυκονιατών έγινε sold out μέσα σε λίγες ημέρες

«Πάγος» στον νέο διαγωνισμό για τις 1.000 κάμερες στους δρόμους κατά των παραβάσεων

Φόρτωση BOLM...

reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider